Nouă persoane care traficau migranți, reținute. DIICOT: Gruparea era sprijinită de polițiști

Nouă persoane care traficau migranți, reținute. DIICOT: Gruparea era sprijinită de polițiști
Publicat: 10/04/2018, 13:09

Au fost reținuți, potrivit DIICOT, Istrate Timiș, Cristian Burfete, Robert Iulian Ștefanache, Cristian Mihali, Vasile Șerezan, Ilie Daniel Mihali, Ștefan Grec, Iulian Dumitru Ștețco și Petrea Grec, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Grupul a fost constituit începând cu luna martie 2017 până la sfârșitul lunii iunie 2017 de către cetățeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed și Istrate Timiș, împreună cu suspectul B. L. V., în calitate de membru executant.

Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acționat coordonat pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Procurorii arată că în perioada februarie – aprilie 2017, grupul a îndrumat, transportat, transferat și adăpostit, contra unor sume de bani, mai mulți cetățeni străini pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României.

Astfel, în perioada 19-21 aprilie 2017, membrii grupului infracțional organizat au transportat, transferat și adăpostit pe raza județelor Timiș și Arad cel puțin 111 persoane – cetățeni străini, pe care urmau s-ăi ajute să treacă frontiera.

În 21 aprilie 2017, la punctul de frontieră Nădlac II, polițiștii i-au găsit pe cei 111 cetățeni irakieni, sirieni, afgani, indeni și pakistanezi într-un TIR care urma să iasă din România către Ungaria și apoi Austria. – în marea lor majoritate, intrați anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil).

„Probatoriul administrat în cauză a evidențiat că grupul infracțional organizat inițiat și constituit în scopul comiterii de infracțiuni de trafic de migranți este sprijinit de către lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac și care în baza unei înțelegeri anterioare cu liderii grupului infracțional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetățeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spațiul Schengen). A mai rezultat că lucrători de poliție din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracțional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu”, arată DIICOT.

Există suspiciuni că liderii grupării au promis și dat bani lucrătorilor de poliție de la Nădlac pentru a nu controla mijloacele de transport în care erau cetățeni străini.

„În realizarea scopului grupului infracțional organizat astfel constituit și organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracțiuni de trafic de migranți și respectiv 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat, sub forme diferite de participație penală, prin modalități alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în vederea obținerii direct sau indirect de foloase patrimoniale”, adaugă DIICOT.

La data de 9 aprilie 2018, procurorii DIICOT au făcut 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor.

De asemenea, în Austria au fost făcute cinci percheziții domiciliare, cetățeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind arestat.

Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Față de inculpatul Ioan Dacian Bozga procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București.

Pentru destructurarea grupului infracțional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autoritățile judiciare din Romania, Austria și Slovenia.

Activitățile au fost coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea Eurojust. Activitățile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL. Activitățile s-au desfășurat cu sprjinul Direcției Operațiuni Speciale, precum și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația