NOUL COD RUTIER. Când intră în vigoare obligativitatea vizitei medicale la schimbarea permiselor auto. Cât costă permisul

NOUL COD RUTIER. Când intră în vigoare obligativitatea vizitei medicale la schimbarea permiselor auto. Cât costă permisul
Publicat: 07/01/2013, 17:13
Actualizat: 27/09/2018, 19:20

Șoferii care își vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeași taxă de 68 de lei, dar vor fi obligați să facă vizita medicală și să obțină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.

Legea 203/2012 pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost publicată în 12 noiembrie 2012 în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013.

„Legea 203/2012, care aduce modificarea Codului rutier de la data de 19 ianuarie 2013, este consecința unei directive europene, 126/2006, iar noi am transpus în legislația românească prevederile acesteia”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul șef Mihai Enache.

Purtătorul de cuvânt al DRPCIV a spus că taxa pe care o vor plăti șoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeași, adică 68 de lei, însă, va fi obligatorie vizita medicală.

„Această vizită medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor și nu este necesară pentru eliberea duplicatelor”, a mai spus Mihai Enache.

Oficialul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor a explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul șoferilor amatori, la fel ca și până acum, și cinci ani în cazul profesioniștilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.

„Perioada de valabilitate în cazul șoferilor profesioniști, care până acum era de zece ani, ca și în cazul amatorilor, a fost redusă la numai cinci ani”, a precizat comisarul șef Mihai Enache.

El a mai spus că o altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, șoferii din orice categorie care își pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârșitul acesteia.

„Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârșitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul șoferilor amatori și cinci ani în cazul profesioniștilor”, a precizat Mihai Enache.

Potrivit Legii 203/2012, „în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autoritățile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere”.

Totodată, actul normativ prevede că „eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilității documentului, după efectuarea examinării medicale”.

Permisele de conducere vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât și la expirare fără ca șoferul să susțină un nou examen.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie își păstreaza valabilitatea până la data expirării menționate în acestea.

Legea mai prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu dețin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susțină un examen teoretic și unul practic pentru obținerea permiselor din categoria „AM” „A1” și „B1” pentru mopede, scutere, ATV-uri și alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depășește 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obținerea permiselor de categorie „AM”, „A1” și „B1” poate fi susținut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susținut în poligon.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?