Noutățile anului școlar 2015-2016. Cum se va desfășura admiterea la liceu și cum vor fi aleși directorii de școli

Noutățile anului școlar 2015-2016. Cum se va desfășura admiterea la liceu și cum vor fi aleși directorii de școli
Publicat: 02/09/2016, 11:08
Actualizat: 05/06/2018, 13:59

Ministrul Educației a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat pe preuniversitar, Monica Anisie, că învățământul preuniversitar are nevoie de mai mult decât de niște schimbări conjuncturale. „E nevoie de o schimbare de structură”, a spus Dumitru.

„Îmi doresc ca în mandatul acesta să începem dacă nu aceste transformări structurale ca atare, cel puțin un dialog onest deschis în așa fel încât să avem în viitorul apropiat un teren fertil pe care să putem impune aceste transformări structurale pe care ni le dorim. Școala e pentru elevi și despre elevi (…) Cred că va trebui să milităm pentru o schimbare de perspectivă pentru că mult timp școala la noi nu a fost despre elevi (…) Aceasta sigur că nu înseamnă că profesorii ar fi mai puțin importanți decât elevii, dar noi adulții avem o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm”, a declarat Mircea Dumitru.

În acest context, ministrul Educației a anunțat ce noutăți aduce anul școlar 2015-2016. Printre acestea, Mircea Dumitru a enumerat organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori în școli, revizuirea cadrului legal privind privind segregarea școlară și demararea programului național de formare profesională.

„În luna octombrie vom organiza concursuri pentru directori pentru toate unitățile de învățământ, de la grădiniță, la liceu. Una dintre componente va fi o probă scrisă națională, iar cealaltă componentă, cea județeană, va fi extrem de atent monitorizată de noi. Vom trimite observatori care se vor asigura de desfășurarea acestor concursuri”, a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educației a vorbit despre discriminarea din școli, pe care dorește să o combată.

„Voi transmite miercuri o notă inspectoratelor școlare în care le voi atrage atenția asupra interzicerii oricărei forme de discriminare și segregare. Am demarat revizuirea cadrului legal, astfel încât toate formele de segregare școlară, nu doar acelea bazate pe criterii tehnice, să fie strict interzise. Vom include criteriul statutului socio-economic al familiilor, al dizabilității, al cerințelor educaționale speciale, performanțelor școlare și al mediului de rezidență. De asemnea, vom veni și cu o propunere de hotărâre de guvern care să vină cu măsuri transsectoriale de desegregare pentru elevi”, a spus Dumitru.

Totodată, ministrul Educației a spus că dorește să reglementeze problema lipsei de personal didactic din zonele dezavantajate.

„Vom demara un proces de modificare a acordării gradației de merit la profesori introducând o linie diferențiată pentru profesorii care lucrează cu elevii din zone defavorizate. Vorbim de rezultate slabe la Evaluare sau la Bacalaureat, iar problema vine și din slaba motivare a cadrelor didactice”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește învățământul profesional, Dumitru a anunțat că a demarat, în 20 de licee, un program național de formare profesională pentru nivelul III.

„Anul acesta vom demara un program național de formare profesională, în 20 de licee profesionale din toată țara, pentru nivelul III de calificare. La solicitarea agenților economici din țară, vom implementa acest program național, care va demara odată cu începerea cursurilor. În paralel, vom veni cu toate modificările legislative și pentru celalte niveluri de calificare, IV și V, și o legislație mai clară și mai coerentă pentru învățământul profesional dual”, a spus ministrul.

De asemenea, admiterea la liceu, de anul viitor, va avea o schimbare importantă constând în faptul că ponderea mediei de la Evaluarea Națională va fi de 80%, iar ponderea mediilor din gimnaziu, de 20%, față de 75%, respectiv 25%, cât au fost anul acesta. Schimbarea a fost anunțată de secretarul de stat pe preuniversitar, Monica Anisie.

„Ponderea mediilor claselor V-VIII va fi reprezentată de 20% în comparație cu 25% în anul școlar care tocmai s-a încheiat, iar admiterea se va realiza într-o singură etapă computerizată urmată de o etapă în care se vor evalua cazurile speciale. Astfel, admiterea în liceu seva finaliza mult mai repede și anume în data de 21 iulie”, a declarat Anisie.

De asemenea, ea mai precizat că examenul de definitivat de anul viitor se va desfășura în vacanța de primăvară, iar examenul de titularizare va fi în data de 12 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european