”Nu există o procedură rapidă de aderare la UE” a Ucrainei, transmit liderii europeni

”Nu există o procedură rapidă de aderare la UE” a Ucrainei, transmit liderii europeni
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 10/03/2022, 21:05
Actualizat: 10/03/2022, 22:23

„Nu există nicio procedură rapidă de aderare la UE”, a subliniat premierul olandez Mark Rutte, joi, la Versailles, după ce Ucraina a depus o cerere de a adera „fără întârziere” la blocul comunitar al celor 27 de state.

Rute a punctat că aderare Ucrainei la UE este o chestiune de lungă durată.

„Aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de lungă durată, dacă există într-adevăr una”, a spus Rutte, citat de AFP, ajungând la summitul european de lângă Paris, care intenționează să reafirme sprijinul european pentru țara atacată de Rusia.

Urmează să reafirmăm că „ne dorim să lucrăm intens cu Ucraina, ceea ce facem deja, indiferent de perspectivele unei candidaturi de aderare”, a precizat el.

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a spus, de asemenea, că europenii nu le pot da impresia ucrainenilor că totul se poate întâmpla peste noapte.

„Nu putem da impresia ucrainenilor că totul se poate întâmpla peste noapte”, a mai avertizat omologul său din Luxemburg, Xavier Bettel.

„Vom discuta despre Ucraina ca membru al familiei noastre europene. Ne dorim o Ucraina liberă și democratică cu care împărtășim un destin comun”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei 27 sunt împărțiți în chestiunea unei viitoare aderări a acestei republici ex-sovietice la Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să-i integreze țara „fără întârziere”, înainte de a depune o cerere oficială.

Ucraina a cerut să adere la Uniunea Europeană la finalul lunii trecute

Liderul de la Kiev a semnat luni, 28 februarie, cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și i-a îndemnat pe liderii europeni să grăbească procesul.

Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ea consideră Ucraina ca fiind „una dintre noi” și că ar dori ca să facă parte din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, ea nu a oferit detalii cu privire la șansele Ucrainei de a adera la UE, în special în cadrul programului accelerat.

„Dovediți că sunteți alături de noi”, a spus Zelenski în cadrul unei intervenții prin videoconferință în cadrul unei sesiuni speciale a Parlamentului European, de săptămâna trecută.

Potrivit sursei citate, aderarea la UE tinde să fie un proces de lungă durată, tehnic și tensionat la nivel politic, iar în cadrul acestui proces, țările candidate trebuie să îndeplinească o listă lungă de criterii.