NU SCAPĂ nici Cristi Borcea! DNA îi cere CONDAMNAREA în Dosarul retrocedărilor plajelor din Constanța. Pentru Mazăre, SPRE 15 ANI

NU SCAPĂ nici Cristi Borcea! DNA îi cere CONDAMNAREA în Dosarul retrocedărilor plajelor din Constanța. Pentru Mazăre, SPRE 15 ANI
Publicat: 09/01/2019, 01:12

În ultimul moment al dezbaterilor din dosarul retrocedării plajelor din Constanța, procurorii DNA au solicitat o pedeapsă și pentru Cristian Borcea, care fusese achitat inițial.

„Respingeți apelurile ca nefondate,” a declarat în fața instanței procurorul de ședință al DNA. „Cu privire la Borcea Cristian, arătăm că abuzul în serviciu se pedepsește de la 3 la 10 ani. Acțiunile inculpatului Borcea au fost mai multe, astfel încât faptele sunt în formă continuată. Efectele deciziei Curții Constituționale sunt doar pentru viitor (n.r. – face referire la declararea ca neconstituțională a articolului de lege care spune că „orice act procesual întrerupe prescripția” – decizia CCR nr. 297/2018). Termenul de prescripție a fost întrerupt în mod constant, astfel încât prescripția nu s-a împlinit.”

Toți avocații din dosar au solicitat respingerea apelului procurorilor anticorupție și achitarea clienților lor.

„Domnule președinte, onorată instanță, sunt nevinovat deoarece eu am cumpărat drepturi litigioase,” a susținut în ultimul cuvânt, fostul acționar al clubului Dinamo, Cristian Borcea. „Nu am avut legătură cu comisiile sau cu persoanele de la care a cumpărat Georgică Giurgiucanu. De aceea am și dat procură lui Giurgiucanu.”

Instanța supremă a finalizat, marți seară, dezbaterile în Dosarul retrocedării plajelor, urmând a se pronunța pe data de 29 ianuarie.

La ultimul cuvânt al inculpaților au lipsit Radu Mazăre – care a fugit în Madagascar – și Nicușor Constantinescu, care a refuzat să semneze citația în penitenciar și a solicitat să fie judecat în lipsă. Alți inculpați din Dosarul retrocedării plajelor, funcționari ai primăriei Constanța, notari sau cumpărători de drepturi litigioase au susținut că sunt nevinovați și au cerut să fie achitați definitiv.

„În ceea ce privește situația mea, eu mă consider nevinovat,” a declarat notarul Jean Andrei. „S-au spus foarte multe în acești 14 ani de proces, nu vreau să mai adaug nimic față de motivele de apel sau față de ceea ce au susținut avocații mei. Ceea ce vreau să spun este că (…) singura problemă juridică e dacă faptele din acest dosar sunt sau nu infracțiuni.”

Alin Dima, expert evaluator și apropiat al lui Radu Mazăre, a declarat: „Cei 15 ani (cât a durat dosarul – n.r.) reprezintă un sfert dintr-o viață profesională activă. Trebuie să vă spun că am greutatea celor 30 de ani (de experiență) și 1.000 de rapoarte, niciunul dintre acestea neavând obiecțiuni. Nu am acțiuni disciplinare. Singura critică am primit-o din partea unui fost prieten și colaborator, domnul Cucoară, nu știu din ce motiv.”

Omul de afaceri Georgică Giurgiucanus-a declarat, la rândul său, nevinovat: „Nu am săvârșit nicio faptă penală. Am respectat legea și litera legii). Cu Movilă am avut o veche relație de familie de pe vremea când eram copil, de pe vremea bunicilor mei. Vă rog să dispuneți achitarea mea”.

„Sunt unul dintre inculpații care sunt încă în viață și nu am comis nicio faptă penală,” a spus Dan Miron, fost consilier municipal.

Constantin Racu, fost șef al Direcției Administrație Publică din Constanța, a pus la încercare răbdarea președintelui de ședință: „După 15 ani în fața instanțelor, a venit și ultimul moment. Suntem acuzați și trimiși în judecată pentru că am încălcat legi eminamente civile. Dar ce facem dacă hotărâți că am aplicat corect legea civilă? Trimitem DNA în judecată?”.

Răspunsul judecătorului Ionuț Matei nu s-a lăsat așteptat: „Mai încet, vă rog, încă sunteți inculpat.”

Luni, procurorul de ședință al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maximum de 15 ani de închisoare în acest dosar.

„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim.(…) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani,” a spus procurorul, care a cerut închisoare orientată spre maximum și pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.

În iulie 2017, fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel București, în acest dosar, la 4 ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alți funcționari,restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța și Mamaia, inclusive plaje și faleze. Prejudiciul estimat de DNA se ridică la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe. În același dosar a fost condamnat și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, el primind o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare. Alți șapte funcționari din cadrul Primăriei Constanța au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cususpendare, iar ceilalți 24 de acuzați din dosar au fost achitați. Printre ei, și Cristi Borcea.

„După 12 ani de chin prin anchete și procese, după 8 amânări ale pronunțării, sentința de fond a fost dată în iulie 2017.Notarul a fost achitat,evaluatorul a fost achitat,28 de beneficiari au fost achitați, primarul – condamnat la patru ani de pușcărie cu suspendare pentru abuz în serviciu!”transmitea printr-o scrisoare, din Madagascar, Radu Mazăre. „Nu există nicio declarație împotriva mea sau altfel de probă, însă Statul Paralel nu putea accepta o achitare. De la așa-zisul prejudiciu de 115 milioane euro la achitare ar fi fost o prea mare lovitură de imagine. Judecătorul nu mă putea condamna cu expertize favorabile și fără probe. S-au făcut presiuni până când au scos măcar o condamnare cu suspendare.”

Potrivit rechizitoriului DNA, „în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.

În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătrați. Au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietății publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptățite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-și vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puțin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunțe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluționarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infracțional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la prețuri de 10 ori mai mici decât prețurile reale.

Concret, între aceste terenuri figurează:

– terenul în suprafață de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracții acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acționarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ștefan);

– terenul în suprafață de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama și fratele);

Vila lui Radu Mazăre

– terenul în suprafață de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptățiți, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acționar și administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acționar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preț de 100 de ori mai mic decât cel real.”

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Se împlinesc 481 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se...
×