Nuclearelectrica scapă de sechestrul pus în speța dintre statul român și frații Micula

Nuclearelectrica scapă de sechestrul pus în speța dintre statul român și frații Micula
Publicat: 21/01/2020, 16:19

Printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București, Nuclearelectica anunță că a primit, luni, de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești „Mazilu și Asociații”, procesul verbal de radiere a sechestrului instituit asupra acțiunilor deșinute de statul român – 67.071.301 de acțiuni, cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune – acțiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ca urmare a recuperării integrale a creanței și a cheltuielilor de executare și a îndeplinirii obligațiilor de către debitor, respectiv frații Micula.

Și Conpet Ploiești, operatorul sistemului național de transport al țițeiului și gazolinei, a scăpat recent de sechestrul definitiv după ce în decembrie a primit un proces verbal similar de sechestru pe 58% din companie. Sechestrul a fost totuși suspendat în așteptarea unei decizii definitive în procesul dintre stat și cei doi frați.

Afectată a fost și activitatea Romatsa printr-un titlu executoriu de poprire asupra conturilor companiei.

Speța a privit un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan și Viorel Micula și societățile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor între Guvernul României și Regatul Suediei.

Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice.

Conflictul s-a stins ulterior după ce Guvernul a alocat,pe 13 decembrie, suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care au fost folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase