Numele unui fost secretar de stat și al directorului general APIA, în cazul de corupție Pană-Voinea

Numele unui fost secretar de stat și al directorului general APIA, în cazul de corupție Pană-Voinea
Publicat: 15/08/2013, 09:48
Actualizat: 15/08/2013, 13:05

Numele unui fost secretat de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, și al directorului Camerei de Comerț Constanța, Ion Dănuț Jugănaru, apar în dosarul de corupție al membrilor PC Aurel Pană și George Voinea, potrivit ordonanței de punere sub acuzare.

În documentul citat, anchetatorii DNA arată că, la 30 mai, a fost înregistrată sesizarea cu privire la săvârșirea de către Mugur-George Voinea, director al societății Evalserv Standard, Ion-Dănuț Jugănaru, director al Camerei de Comerț Industrie Navigație și Agricultură Constanța, și Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a unor infracțiuni de a infracțiuni de corupție.

Procurorii notează că, în 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul societății Argus, în baza unei recomandări din partea lui Jugănaru și a lui Albu, și i-a pretins directorului Ioan Păuna un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitației organizată de APIA în cadrul programului PEAD 2013.

Voinea, arată anchetatorii, a precizat că „el este trimis înainte”, lăsând să se înțeleagă că deține date despre licitație și are posibilitatea de a influența rezultatul acesteia. Totodată, a precizat că o astfel de înțelegere ar mai fi încheiat și cu o societate din Galați.

În 7 iunie, arată procurorii, Voinea s-a întâlnit cu Păuna în București, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de „zece la sută, pe hârtie, albi”. Voinea, notează procurorii, a cerut ca foloasele pretinse să fie date „după ce este desemnat câștigător, până la semnare” și că „ideal ar fi la negru”.

„Cu privire la pașii care trebuie făcuți în vederea câștigării licitației, Voinea George-Mugur a spus că trebuie scoase câteva firme din licitație în baza unor documente, iar cu firmele care rămân trebuie făcută o înțelegere. În timpul discuțiilor, numitul Voinea George Mugur a contactat o persoană pentru a verifica dacă «BOSS» este liber”, se arată în documentul citat.

Procurorii notează că persoana contactată în acest context este Nina Săvulescu, secretara lui Aurel Pană – director general adjunct a Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și președinte cu drept de vot al comisiei de licitație.

Din comisia de licitație, arată DNA, au mai făcut parte, în calitate de membri, Gavrilă Cristina, Giminadis Anton, Roxana Pândaru, Cornelia Lăzărescu, Ilenuș Mitrofan și Adrian Chirea – membru rezervă.

În 3 iulie, mai susțin procurorii, Voinea s-a întâlnit din nou cu Păuna, la Hotel Intercontinental, și l-a condus pe acesta la biroul unui avocat din aceeași clădire, în care își are sediul societatea Alcedo. Aici, directorului Păuna i-ar fi fost remisă o listă cu mașinile ce urmează a fi trecute în contractul pentru servicii de transport „fictive”, în baza căruia ar trebui să se plătească un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse. Tot atunci i-a fost înmânat acestuia și un certificat de înmatriculare al societății cu care trebuia încheiat contractul.

„Voinea George Mugurel i-a comunicat numitului Păuna Ioan că la semnarea contractului, după câștigarea licitației, «trebuiesc făcute și celelalte forme», precizând că «se dorește acel 10% și rugămintea de externalizare a transportului»”, notează procurorii.

Păuna ar fi precizat, potrivit anchetatorilor, că procentul de 10% „înseamnă aproximativ 5,2 milioane de lei”, iar Voinea l-a întrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanță și pentru construcții. În aceleași împrejurări, arată DNA, Voinea a precizat că „sumele sunt fictive, dar trebuie să fie facturabile” din punct de vedere contabil.

„Voinea a propus ca suma pentru transport să reprezinte 60-70% din cuantumul procentului de 10% , 20% să fie pentru consultanță și 10% să fie pentru lucrările de construcții. Pe baza verificărilor efectuate, s-a stabilit că o parte din autovehiculele recomandate a fi trecute în contractul de transport sunt înregistrate pe societatea Plugaria – societate controlată de Aurel Pană, asociat și administrator al societății până în luna decembrie 2012, în prezent director adjunct APIA și președinte al comisiei de licitație. În data de 12 iulie, a avut loc o nouă întâlnire între Păuna și Voinea. În cadrul acestei întâlniri au fost purtate noi discuții cu privirea la comisionul ce trebuie acordat, suma pretinsă și persoanele pentru care este pretins acest comision. Numitul Voinea a pretins foloasele pentru directorii din cadrul APIA, iar sumele aferente contractului cu Evalserv Standard îi revin lui, motiv pentru care a solicitat plata cu prioritate a acestei sume”, se mai arată în documentul citat.

În 18 iulie, Voinea a mers la sediul Argus, pentru ca directorul Păuna să semneze contractele în baza cărora urmau să fie achitate foloasele necuvenite pretinse, se mai arată în materialul de începere a urmăririi penale.

În cadrul acestei întâlniri, Voinea ar fi cerut încheierea contractelor pentru asigurarea foloaselor pretinse de către reprezentanții APIA.

Mai mult, arată procurorii, constatând că directorul este reticent în semnarea contractelor, Voinea l-a avertizat că s-au expus foarte mult, precizându-i totodată: „Pentru dumneavoastră, orice emoție poate fi fatală”.

„În cadrul discuțiilor purtate, Voinea George Mugur a afirmat că nu au fost contestații «pentru că s-a pus problema de așa natură încât să nu fie contestații». A precizat, de asemenea că urmează să încaseze avansul repede și a solicitat încheierea contractelor pentru disimularea comisionului pretins. Atunci când Păuna a solicitat renegocierea comisionului, afirmând că nu înțelege care a fost ajutorul de care a beneficiat, Voinea i-a atras atenția că «nu este în regulă cum pune problema», că el «s-a riscat destul de mult» și că nu e normal ca după ce a văzut contractul semnat să i se pară toate «d-andoaselea». Păuna a solicitat detalii cu privire la contractele pe care trebuie să le mai semneze, menționând că la acel moment avea două contracte, respectiv contractul cu Evalserv Standard și un contract de transport. Cu privire la celelalte două contracte – contractul de transport pentru operațiuni comerciale fictive și contractul de consultanță pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a precizat că le va aduce personal. În aceleași împrejurări Voinea i-a cerut lui Păuna plata avansului prevăzut în contractul cu Evalserv Standard”, mai arată anchetatorii.

În 29 iulie, a fost semnat Contractul prin care societatea Argus s-a obligat să plătească către Evalserv Standard 516.871,00 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, susțin procurorii.

În 3 august, a avut loc o nouă întâlnire între Voinea și Păuna, la care s-au discutat probleme legate de comisionul pretins de reprezentanții APIA. „Păuna Voinea cu autoturismul personal și condus la o întâlnire cu directorul Aurel Pană și președinte al comisiei de licitație. Discuțiile cu acesta au avut loc în autoturism. Aurel Pană și-a manifestat în mod deschis nemulțumirea pentru că Ioan Păuna nu a respectat înțelegerea cu Voinea și nu a efectuat nici o plată din comisioanele pretinse și i-a solicitat pe un ton amenințător să rezolve problema săptămâna aceasta”, arată DNA.

Patru zile mai târziu, notează procurorii, pe fondul presiunilor făcute de Voinea și Pană față de Păuna, a fost semnat contractul de transport dintre societatea Argus și SMH Trans Internațional.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgență a unui control extins la APIA cu privire la întreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pană, reținut pentru fapte de corupție.

Controlul vizează în principal activitatea legată de achizițiile publice avute în responsabilitate de Pană, ca membru sau președinte al unor comisii de licitații, iar rezultatele verificărilor vor fi făcute publice cât mai curând posibil, precizează Ministerului Agriculturii.

„Ministrul Daniel Constantin dezaprobă orice abatere de la exercitarea legală a responsabilităților de serviciu și va acționa în continuare pentru sancționarea celor vinovați de încălcarea legii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au reținut pe directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și pe Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, și cer Tribunalului București arestarea lor preventivă pentru fapte de corupție.

„E foarte bine că acolo unde apare vreun caz de corupție DNA intervine. Vă rog să vă preocupați personal, să verificați dacă la APIA, la celelalte instituții, sunt toate regulile de transparență în așa fel încât pe viitor să nu mai avem posibilitatea ca vreun funcționar corupt să intervină în contracte. Faceți curățenie, dați afară pe oricine!”, i-a cerut, miercuri, premierul Victor Ponta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit DNA, Aurel Pană, director general adjunct al APIA și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reținut pentru luare de mită și trafic de influență, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relația cu reprezentanțele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Medicul care l-a operat pe Florin Piersic a rupt tăcerea: Am descoperit că...
A murit Ian Gelder, cel care l-a jucat pe Kevan Lannister în "Game of Thrones"!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Trucul WhatsApp care îți ușurează munca. Afli tot
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pe 9 mai 2024 este Ziua Europei: Ce evenimente sunt organizate în această zi?
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Veste bună pentru planetă: scad prețurile bateriilor!