• Publicat:
Știri

O asociație controlată de Ghiță a primit fonduri bugetare fără a îndeplini condiții legale

O asociație controlată de Ghiță a primit fonduri bugetare fără a îndeplini condiții legale
O asociație sportivă controlată de Sebastian Ghiță a primit 1.500.000 de lei de la bugetul local prin Clubul Sportiv Municipal aflat în subordinea Primăriei Ploiești, deși asociația nu îndeplinea condițiile de eligibilitate, susțin procurorii care instrumentează dosarul deputatului.

Procurorii DNA Ploiești care instrumentează cel mai nou dosar în care deputatul Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru dare de mită și spălare de bani alături de fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu susțin că o asociație cu caracter sportiv controlată de deputat a primit de la bugetul local 1.500.000 de lei fără a îndeplini condițiile legale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit unor documente ale procurorilor obținute de MEDIAFAX, în anul 2013, în perioada în care Iulian Bădescu deținea funcția de primar, Asociația Basket Club Asesoft despre care procurorii spun că face parte „din grupul de firme controlate de către deputatul Ghiță Sebastian Aurelian” a primit o finanțare nerambursabilă în cuantum de 1.500.000 de lei de la bugetul local, finanțare acordată în cadrul unui concurs de proiecte derulat prin Clubul sportiv Municipal Ploiești, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești.

Conform procurorilor, inițial Consiliul Local Ploiești a acordat în anul 2013 suma de 300.000 de la bugetul local pentru acordarea de finanțări nerambursabile în domeniul sportului. Ulterior, printr-o rectificare a bugetului, suma a fost majorată cu 600 la sută, respectiv cu 1.500.000 de lei, de la 300.000 de lei la 1.800.000 de lei.

Procurorii susțin că una dintre condițiile impuse participanților în Caietul de sarcini pentru selecția publică de proiecte a fost aceea ca aceștia să facă dovada că dețin 10 la sută din valoarea totală a finanțării, deși dovada unei astfel de contribuții nu este prevăzută de lege.

„Solicitarea dovezii arătate limitează în mod vădit libera concurență atât în ceea ce privește entitățile eligibile cât și valoarea proiectelor depuse. Mai mult, dovada deținerii în contul bancar la o anumită dată a unei sume de bani nu prezintă garanția că solicitantul va deține suma necesară cofinanțării la data desfășurării activității obiect al finanțării nerambursabile solicitate și, pe cale de consecință, nu prezintă relevanță” se arată în documentele citate.

Conform anchetatorilor, asociația Basket Club Asesoft Ploiești, care funcționează la aceeași adresă cu SC Asesoft International SA, a primit împrumut bani de la Asesoft pentru a face dovada că deține cofinanțarea de zece procente.

În plus, procurorii susțin că Asociația Asesoft nu deținea echipa de jucători și nu derula activitate sportivă, ci doar susținea activitatea secției de baschet a CSU Ploiești, dar și că în alocarea banilor criteriile de selecție aplicate asociației are ar fi controlată de Ghiță nu au fost aceleași cu criteriile aplicate celorlalți participanți la selecția de proiecte.

Deputatul Sebastian Ghiță, șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, și deputatul Vlad Cosma se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploiești anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din orașul Comarnic.

Pe 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, acțiunile și conturile lui Sebastian Ghiță, precum și pe conturile a 51 de societăți comerciale controlate de acesta, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influență și evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

În aceeași zi, DNA a anunțat, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acțiunea penală față de Sebastian Ghiță, pentru infracțiunile de trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată. Aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina lui Sebastian Ghiță, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să ridice sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe firmele controlate de Sebastian Ghiță în cazul a șase dintre acestea, restul contestațiilor urmând să se judece ulterior.

Astfel, instanța supremă a decis ridicarea sechestrului în cazul firmelor SC 360 Revolution SRL, Asesoft Internațional SA, Ridzone Computers SRL, Q’Net Internațional SRL, SC Studio Harry SRL și SC A&S World Travel SRL.

Inchide