O BOALĂ MISTERIOASĂ i-a lovit pe șefii Educației în ziua concursului de titularizare pe post: 18 dintre ei s-au retras „din motive de sănătate”. Ministrul prezintă SUBIECTELE pe care le pregătise

O BOALĂ MISTERIOASĂ i-a lovit pe șefii Educației în ziua concursului de titularizare pe post: 18 dintre ei s-au retras „din motive de sănătate. Ministrul prezintă SUBIECTELE pe care le pregătise
Publicat: 19/03/2015, 09:44

După patru ani de la intrarea în vigoare a Legii educației, anul acesta s-a organizat pentru prima dată concurs pentru postul de inspector școlar. De la începutul lunii martie și până acum au dat concurs inspectorii din 22 de județe. Datele de la Ministerul Educației arată că în 10 județe au fost admiși inspectorii în urma concursului susținut la Ministerul Educației, în timp ce în alte 11 județe nu s-au găsit concurenți admiși prin concurs. Motivul pare hilar: toți candidații „s-au îmbolnăvit” și s-au retras. Astfel, 18 concurenți din județele Buzău, Argeș, Arad, Mehedinți, Bacău, Brăila, Dolj, Neamț, Olt, Vaslui și Vrancea s-au retras din concurs invocând fie motive personale, fie probleme de sănătate.

Pe de altă parte, până acum, au fost admiși inspectorii din județele: Cluj, Iași, Sălaj, Hunedoara, Mehedinți, Botoșani, Bistrița Năsăud, Dâmbovița, Gorj și Mureș.

Concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar este unul complex, compus din trei părți: un concurs scris cu 10 întrebări tip grilă, un interviu cu întrebări din partea comisiei și prezentarea unei oferte manageriale, toate acestea prezentându-se în fața aceleași comisii de examen.

De ce s-au retras inspectorii din concurs? O parte dintre cei întrebați de gândul spun că la testul grilă din examen au primit întrebări doar din managementul educațional, „o parte foarte teoretică, în timp ce bibliografia era mult mai vastă”.

Dumitru Tudosoiu, inspectorul general din județul Argeș, vorbește despre motive personale, de altfel formula standard prin care te retragi din concurs, dar spune că a făcut și unele observații comisiei.

„M-am prezentat la concurs, mi s-au explicat condițiile de participare, mi-au spus că examenul scris de tip grilă este numai din management educațional. Și atunci am spus comisiei că nu e corect modul ăsta de examinare și am făcut o cerere de retragere. În viața de zi cu zi, lucrez cu Legea educației, cu metodologii, cu proceduri. Am atras atenția că din 2.000 de pagini nu poți să dai numai 10 întrebări din management educațional. Pentru mine, corect și principial ar fi fost ca să fie subiecte din toată vasta bibliografie”, explică. Pentru el rămâne un mister de ce au relevanță pentru examen doar 10 întrebări din managementul educațional.

„Când organizez bacalaureat și toate examenele trebuie să țin cont de Legea educației, de toate metodologiile, nu numai de managementul educațional”, spune inspectorul de la Argeș. Nu știe dacă ar mai participa în cazul în care s-ar organiza un nou concurs.

„În condițiile în care se va organiza un nou concurs o mă gândesc foarte bine dacă mai particip. Din comisia de examen au făcut parte pe lângă secretarul de stat pentru preuniversitar și un inspector din minister și trei inspectori care picaseră la același concurs”, mai spune acesta.

Georgeta Burducea, inspector general în județul Buzău, s-a retras tot din motive personale. „Motive personale ce nu pot fi discutate. Eu nu am dus concursul până la capăt”, spune Burducea. Susține că bibliografia a fost foarte stufoasă, și că la concurs s-au dat doar întrebări din managamentul educațional. „S-a bazat de fapt foarte mult pe memorare, iar noi care suntem inspectori în funcție mai avem și altceva de făcut în activitatea noastră”, afirmă inspectoarea de la Buzău.

Un alt inspector care s-a retras din concurs, tot din motive personale, este Felicia Man de la Inspectoratul Județean Olt: „Acum probabil postul va fi ocupat prin detașare. Nu știu acum dacă mai particip la un alt concurs”.

La Dolj, Georgică Bercea, inspectorul șef, spune că s-a retras din motive personale. „Nu am participat la concurs. Deocamdată nu se pune problema unui alt concurs. Este atributul strict al ministrul să decidă cine va fi inspector”, susține acesta. Aceeași situație este și în județele Vaslui și Arad, unde cei doi inspectori generali care s-au înscris la concurs, Gabriela Plăcintă , respectiv Claudiu Mladin, s-au retras invocând aceleași motive.

„Nu știu să vă spun dacă a fost greu pentru că n-am participat la concurs. Și nici nu știu să vă spun dacă voi participa la alt concurs”, spune Gabriela Plăcintă, inspector general de la Vaslui.

Motive personale pe care nu vrea să le comenteze invocă și Claudiu Mladin inspectorul general de la Arad. Refuză să comenteze subiectele. „Pentru că nu am dat examenul. Bănuiesc că cei din comisia de examen puteau să-și aleagă subiectele din orice parte a bibliografiei”, afirmă Mladin.

Vasilica Zaharia, inspectoare din județul Vrancea, s-a retras din concurs din cauza stării de sănătate. „Am avut o stare de sănătate care nu mi-a permis să mai particip la concurs. Deocamdată nu putem să vorbim despre o participare la un alt concurs. Domnul ministru va hotărî ce se va întâmpla pe mai departe. A fost multă biografie de citit, noi care am mers la concurs pentru asta ne-am dus acolo, să citim, dar eu am retras pentru că nu am mai putut să mai continui”, a spus inspectoarea de la Vrancea.

Theodora Șotcan, inspectoarea de la Bacău, n-a mai ajuns la București să dea concurs pe 13 martie din motive de sănătate. „Eu nu am putut ajunge la concurs din motive medicale. Am avut concursul chiar vineri 13 martie, nu cred că în superstiții, dar chiar am avut ghinion în ziua aia”, a spus inspectoarea.

Ministrul Educației: „Eu mă așteptam să se deruleze așa cum am plănuit”

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru gândul că examenul s-a desfășurat foarte transparent, cu sindicaliștii care au fost pe post de observatori.

„Mă așteptam să se deruleze așa cum am plănuit. E foarte simplu cum s-a organizat concursul: sunt 100 de subiecte din toată bibliografia, iar comisia alege în ziua examenului 10 subiecte tip grilă, dintre care 8 în limba română și alte două în limba străină”, a spus ministrul Educației.

De ce a organizat concursul pentru posturile de inspectori școlari? „Am organizat acum concursul pentru că am considerat că e necesară stabilitatea pe post. Un plan de management poți să-l faci pe o periodă mai lungă de timp”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu susține că prin organizarea concursului a vrut să evite și schimbarea inspectorilor odată cu alegerile electorale.

„Concursul se va relua până vom găsi oameni serioși care să ocupe acele posturi. N-am spus că nu se va mai organiza alt concurs. Concursul se poate desfășura foarte, foarte repede. Mandatul meu nu a început acum. Concursul acesta este o etapă, nu s-a desfășurat așa cum mi-aș fi dorit, dar dacă asta înseamnă că mi-am început mandatul cu stângul asta dumneavostră să-mi spuneți”, a conchis ministrul.

La rândul lor, sindicatele care au participat la desfășurarea concursului spun că totul a fost transparent. „Subiectele se deschid la ora 8 în fiecare zi de concurs. Eu zic totuși că a fost și puțină superficialitate din partea celor care s-au prezentat la concurs și s-au retras.

În perioada următoare, Ministerul Educației va organiza concurs pentru posturile de inspecori școlari din județele Ialomița, Prahova, Suceava, Tulcea, Vâlcea, Alba, Bihor, Brașov, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Maramureș, Sibiu, Satu Marea, Timișoara și Teleorman. În trei dintre județe – Caraș-Severin, Harghita și Constanța – nu se va organiza concurs pentru că, fie nu s-a înscris niciun candidat la concurs, fie cei care s-au înscris nu au începlinit condițiile pentru înscriere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern