O „greșeală” de 300.000 de lei. Cum a vrut Primăria Capitalei să cumpere două puști pentru prinderea maidanezilor cu un preț de 10 ori mai mare

Publicat: 17/12/2013, 21:15
Actualizat: 22/10/2014, 10:49

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și-a anunțat intenția de a cumpăra două puști pentru prinderea maidanezilor, potrivit unui anunț publicat pe e-licitație.ro. Nimic neobișnuit până aici. Valoarea estimată a contractului – de aproape 300.000 de lei cu TVA – ridică însă semne de întrebare în condițiile în care o pușcă având caracteristicile solicitate de ASPA costă în jur de 16.000 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea estimată a contractului este de 10 ori mai mare decât în realitate.

Anunțul inițial pus pe e-licitatie.ro

ASPA a corectat anunțul luni la ora 15.18

Băncescu, șeful ASPA: „S-a pus o zecimală în plus”

Răzvan Băncescu, directorul ASPA, a declarat pentru gândul că s-a făcut o greșeală și că a înlocuit anunțul publicat pe e-licitație.ro. „Așa sunt toate armele de scumpe. Trebuie să fie însă o greșeală, s-a pus o zecimală în plus. Eu nu știu de o asemenea sumă. Nici nu avem atâția bani în buget. O pușcă costă 12.000 de lei, așa că cele două ar costa 24.000 de lei”, a spus Răzvan Băncescu, care a prezicat că a înlocuit anunțul de pe e-licitatii.ro.

Acesta a mai spus că a făcut cerere pentru cumpărarea celor două puști pentru că acelea pe care le avea Autoritatea s-au stricat. „Costa mai mult să le reparăm decât să le cumpărăm”, a spus Băncescu.

După cum explică Băncescu, anunțul a fost pus pe ANRMAP și preluat apoi de e-licitație.ro. „Se întâmplă că se blochează site-ul de la SEAP, rămâne în urmă și nu preia corect. Când sunt prețuri mai mari, ei tac din gură, dar când din greșeală prețuri sunt mai mici, te sună”, arată Băncescu, care spune că nu e prima dată când pe site-ul licitațiilor publice apare o ofertă greșită.

„S-a mai întâmplat la începutul anului, când pentru o ofertă de medicamente pentru sterilizarea câinilor prețul pus pe site a fost de 1 leu. Erau 20-30 de medicamente pe care le luai cu un leu. Numai că atunci ne-au sunat cei de la SEAP să ne spună că este ceva greșit și am făcut corecția”, a spus Băncescu.

Acesta spune că nu a primit nicio ofertă pentru cele două arme cu tranchilizante pentru prinderea maidanezilor. „Există doi mari producători în Europa – unul în Germania și altul în Danemarca, iar în România puștile se aduc de către Arrow International. Când ne-am uitat noi o pușcă era 12.400 de lei”, a spus Băncescu, care a spus că pentru armele pe care le va achiziționa Autoritatea trebuie autorizație. „Orice armă nu se ia la liber în România”, a mai spus reprezentantul ASPA.

Reprezentanții Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor arată că astfel de erori apărute se corectează de către autoritatea care face oferta. „De obicei este o eroare materială. Dacă în documentația scrisă apare o sumă, iar pe SEAP apare altă sumă, acest lucru se poate corecta. În proporție de 98,8% dintre erorile astfel apărute și contestate la noi sunt rezolvate la noi, după ce le explicăm oamenilor care a fost eroarea”, a explicat Ovidiu Zară de la Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Datele de la ASPA arată că, în perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2013, hingherii angajați de Primăria Capitalei au strâns 4.178 de câini fără stăpân din toate sectoarele Capitalei. În aceeași perioadă, au fost adoptați 1.467 de maidanezi de către persoane fizice, iar alți 1.509 de câini de organizații non-guvernamentale. Până acum, 150 de câini fără stăpâni au fost eutanasiați din cauza problemelor de sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice