O jurnalistă de la Al-Jazeera, ucisă în timpul unei transmisiuni în direct

O jurnalistă de la Al-Jazeera, ucisă în timpul unei transmisiuni în direct
Sursă foto: Al Jazeera
Publicat: 11/05/2022, 11:43

O jurnalistă a postului de televiziune Al-Jazeera a fost ucisă miercuri dimineață în timp ce relata în direct despre confruntările dintre armata israeliană și cea palestiniană din Jenin, în nordul Cisiordaniei. Shireen Abu Akleh (51 de ani) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune panarab, care acuză Israelul pentru moartea sa, scrie the Guardian. Însă, Israelul spune că jurnalista ar fi fost, de fapt, omorâtă de focuri de armă trase de palestinieni.

Ministerul Sănătăţii din Palestina a anunţat că, în timpul confruntărilor de la Jenin, bastion al facţiunilor înarmate palestiniene din nordul Cisiordaniei, jurnalista Shireen Abu Akleh a suferit o rană gravă la cap şi a murit. De asemenea, un alt reporter, Ali Samodi, care lucrează pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost împușcat în timpul aceloraşi confruntări, dar a supraviețuit.

Shatha Hanaysha, jurnalist pentru Quds News Network, care a asistat la incident, a declarat: „Aș fi putut fi și eu împușcat direct. Nici după ce a căzut la pământ focul nu s-a oprit și niciunul dintre noi nu a reușit să ajungă la ea. Un bărbat a reușit în sfârșit să ajungă la noi, m-a ajutat și a început să tragă de ea. Eram un grup care purta echipament de presa și Shireen purta inclusiv casca. Este evident că cel care a împușcat-o a vrut să lovească o parte expusă a corpului. Acesta este un asasinat.”

Armata israeliană a adeclarat că forţe ale sale au ripostat după „focuri de armă intense” ale palestinienilor la Jenin, precizând că „există o posibilitate, care acum este analizată, ca reporterii să fi fost loviţi – posibil de gloanţe trase de bărbaţi înarmaţi palestinieni”.

Amintim că din 22 martie, Israelul a fost ţinta mai multor atacuri soldate cu cel puţin 18 morţi. Două dintre aceste atacuri au fost comise de arabi israelieni, iar alte patru de palestinieni, trei dintre care erau originari din Jenin, motiv pentru care armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile acolo în ultimele săptămâni.