O nouă promisiune de la ministrul Transporturilor: Vor fi modernizate 500 de vagoane de călători până la finalul anului

O nouă promisiune de la ministrul Transporturilor: Vor fi modernizate 500 de vagoane de călători până la finalul anului
Publicat: 23/08/2019, 10:15

„C.N.C.F. C.F.R. S.A. desfășoară lucrări de modernizare pentru 314 km de cale ferată. Precizăm, totodată, că sunt în procedură de achiziție lucrări de modernizare pentru 116 km de linie de cale ferată și în diverse stadii de pregătire (pregătire lansare achiziție/licitație/derulare) studii de fezabilitate pentru modernizarea a 947 km de linie de cale ferată. Complementar, este în procedură de achiziție contractul de servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate care are ca obiectiv lucrări de reparații/modernizări a aproximativ 1.001 km de linii de cale ferată, pentru asigurarea unei viteze sporite și creșterea calității serviciilor de transport feroviar. Lucrările în cadrul acestui proiect nu vor viza reparații pe întreaga lungime a liniei, ci doar reparații punctuale asupra elementelor suprastructurii căii ferate (ex: șina, traversele, aparatele de cale) sau a altor elemente necesare creșterii vitezei”, se arată în răspunsul ministrului Răzvan Cuc, din luna mai, la interpelarea făcută de deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Răzvan Cuc a mai transmis că sunt încheiate contracte de reparații pentru 283 de vagoane de călători.

„Pentru anul 2019 se estimează a se realiza reparații planificate pentru un număr de 129 de unități material rulant motor (locomotive și automotoare), până în prezent fiind încheiate contracte de servicii de reparații planificate pentru un număr de 86 de unități, pentru restul de unități urmând a se contracta servicii de reperații planificate până la sfârșitul anului. În prezent sunt încheiate contracte de reparații planificate pentru un număr de 283 vagoane de călători. Pentru restul de vagoane, din cele aproximativ 500 de vagoane ce urmează a fi realizate până la sfârșitul anului anului 2019, vor fi încheiate contracte de reparații planificate în perioada următoare. De asemenea se vor realiza reparații generale cu modernizare pentru un număr aproximativ de 80 de vagoane de cătători până la sfârșitul anului”, potrivit sursei citate.

Răspunsul lui Răzvan Cuc vine în contextul unei interpelări a deputatului PNL Daniel Gheorghe care îi transmite ministrului Transporturilor că în primele trei luni ale acestui an au deraiat nouă trenuri, iar restricțiile de viteză au ajuns să fie sub 50 km/h.

„De la începutul anului până în prezent s-au înregistrat 9 deraieri ale trenurilor în țară. Cu toate că rețeaua feroviară permite viteze convenționale între 70 km/h și 160 km/h, se operează cu o viteză comercială de sub 50 km/h pentru trenurile de călători. La capitolul material rulant, conform secretarului de stat, la CFR Călători 80% din locomotivele electrice au nevoie în acest moment de reparații, iar la peste 40% din vagoane se impun modernizări urgent. Infrastructura este la pământ, șine rupte, șine uzate. Circulă trenurile cu o viteză medie de 45-50 de kilometri la oră, când în alte țări este 350 km/h”, a scris Daniel Gheorghe, în interpelare.

În replică, ministrul Transporturilor a conchis că „după finalizarea lucrărilor de modernizare, restricțiile de viteză vor fi ridicate, ceea ce va conduce la creșterea vitezei de circulație pentru trenurile de călători, cu impact direct și imediat asupra duratei de călătorie și/sau asupra creșterii siguranței și confortului călătorilor”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va acorda 35 de milioane de lei pentru instalarea de stâlpi de iluminat și separatoare de trafic pentru toate trecerile de nivel a drumurilor naționale cu căile ferate. Proiectul de hotărâre va fi adoptat în ședința Executivului din 31 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912