O organizație cere deputaților avizarea propunerii de dublare a alocației de stat pentru copii

O organizație cere deputaților avizarea propunerii de dublare a alocației de stat pentru copii
Publicat: 18/05/2015, 15:54

Reprezentanții Organizației „Salvați Copiii” susțin că acceptarea propunerii legislative de dublare a alocației de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.

„În cursul zilei de mâine, se vor relua dezbaterile în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocației de stat pentru copii va influența votul final în plenul Camerei Deputaților pe marginea propunerii legislative. Încă de acum două luni, Salvați Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea măririi alocației, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a cuantumului alocației la 84 de lei și de stabilire, pentru copiii cu dizabilități, a unei alocații unice de 200 de lei”, arată reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit sursei citate, alocația de stat acordată copiilor care au împlinit doi ani reprezintă o sumă nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinți în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului: dreptul la supraviețuire și dezvoltare, dreptul la condiții decente de viață și la alimentație corespunzătoare, dreptul la participare școlară sau la petrecerea timpului liber.

Potrivit Eurostat, în România sunt 3.742.418 de copii, la o populație de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5 la sută, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria – 51,5 la sută, dar la mare distanță de media europeană – 27,7 la sută.

Conform Institutului Național de Statistică, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost de 32,1 la sută, semnificativ mai ridicată decât cea a populației adulte (18-64 ani) – de 21,5 la sută sau în vârstă de peste 65 de ani – de 15 la sută. Astfel, rata deprivării materiale severe în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă, era de 34,1 la sută, la nivelul anului 2013.

„De asemenea, semnalăm faptul că așa-numita raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR) este doar un exercițiu contabil și are drept consecință menținerea cuantumului la un nivel ridicol de mic și pe viitor, indiferent de ajustările indicatorului, tocmai pentru că valoarea însăși a alocației este nesemnificativă și orice ajustare nu schimbă nimic, modificările ISR nerespectând ritmul de descreștere a puterii de cumpărare în România. ISR are valoarea stabilită din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008, cuantum nemodificat până în prezent. Pentru ca alocația de stat să capete o minimă însemnătate în viața copilului și să reprezinte un sprijin pentru părinți, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară”, a precizat organizația neguvernamentală.

Organizația „Salvați Copiii” pledează și pentru raportarea alocației la salariul minim pe economie, în condițiile în care alocația acordată în România are cea mai scăzută valoarea raportată la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la sută, față de opt la sută în Bulgaria sau 18 la sută în Ungaria.

„Dacă, în perioada următoare, vor avea loc creșteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de ministrul Muncii, Rovana Plumb, astfel încât acest salariu să reprezinte 50 la sută din salariul mediu din România până în 2016, considerăm că aceeași politică de majorare trebuie să fie aplicată și în cazul alocației de stat pentru copii”, se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...