Oana Pellea: Premiul de la Festivalul Comedy Cluj îl împart cu tata, dar excelența îi aparține lui

Oana Pellea: Premiul de la Festivalul Comedy Cluj îl împart cu tata, dar excelența îi aparține lui
Publicat: 20/10/2013, 14:42
Actualizat: 27/03/2019, 23:39

Actrița Oana Pellea, căreia i s-a decernat, sâmbătă, Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film „Comedy Cluj”, destinat și tatălui său, spune că premiul se împarte, dar excelența îi rămâne lui Amza Pellea, transmite corespondentul Mediafax.

Oana Pellea a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Cluj-Napoca, că este onorant să primească acest premiu, dar excelența îi rămâne tatălui său, Amza Pellea.

„Premiul o să-l împărțim, excelența este numai a lui Amza. Este onorant pentru mine să primesc premiul aici, la Cluj, lăsăm excelența lui Amza și eu o să îmi văd de treabă în continuare”, a spus Oana Pellea.

În onoarea actriței, vineri seară, a fost proiectat la Cinema „Florin Piersic”, filmul „I really hate my job”. Oana Pellea a povestit că distribuirea ei în acest film a fost o surpriză pentru ea.

„Distribuirea mea a fost o surpriză pentru mine, nu fac distincție între comedie și dramă și cred foarte tare, așa cum și tata credea, că este ca în viață, între lacrimă și râs. Valoare unui rol în comedie îl dă tușa de dramatic și invers. A fost o muncă extraordinară la acest film, m-am regăsit, îmi place foarte tare comedia britanică. Aveam experiență, joc de mult în franceză, italiană, dar în engleză a fost senzațional, e un ritm alert, fără greșeală, alergi galopând spre o engleză rapidă, se ratează filmarea. El vine după «Children of man». Am rămas pe lista scurtă a distribuției, am avut o singură întâlnire cu Oliver Parker, regizorul, a fost dezamăgitor, eram pregătită să fac față și el a zis «You are my Rita». (…) Am avut repetiții două săptămâni înainte, apoi în două săptămâni a fost filmarea și filmul a fost gata. Personajul meu este cu multe aspecte, e caraghioasă și nu e, are și lacrimă și m-am luptat”, a spus Oana Pellea.

Ea consideră că filmele românești, dacă au deschidere spre universalitate, vor avea și porți deschise spre lume.

„Filmele de comedie din România, de fapt orice film, dacă are poarta deschisă spre universalitate poate fi gustat, dacă face referire la probleme sociale se îngustează puțin drumurile. Umorul românesc tipic nu știu să-l definesc, tata spunea că e o salvare. Mi-au plăcut foarte mult filmele românești din ultimul timp. Vin din spate talente foarte bune, să știm să le prețuim, eu am avut o întâlnire cu tineri care pictează, fac grafică, vioară, copii care nu stau foarte bine social, e datoria fiecăruia să susținem astfel de talente”, a afirmat actrița.

Oana Pellea consideră că actorii români din noul val sunt foarte buni, dar problema este „ce face societatea cu aceste talente”.

„Actori sunt mulți pe care îi iubesc, cu care am avut onoarea să fiu pe scenă. De nouă ani am un spectacol cu Răzvan Vasilescu, este ca un vin bun, cu cât îmbătrânește capătă carne și ne îndrăgostim unul de celălalt. Marius Manole este un profesionist desăvârșit. Văd foarte bine noua generație de actori, vine o generație de actori excepțională, tineri care au fost selecționați la Gala Hop au fost remarcabili, vin fete extraordinar de bune, mi-a crescut sufletul când am văzut. Problema e ce facem noi ca societate cu talentele acestea, toți oamenii tineri vin să schimbe lumea, ce facem, cum îi ajutăm este problema”, a mai spus Oana Pellea.

Actrița a precizat că s-a specializat să refuze roluri în filme străine, care au „scenarii slabe” și și-ar dori un rol bun, „dacă s-ar putea”.

„Nu sar să joc orice, nu mai sunt nici foarte tânără, nici foarte blondă. Un rol bun e cel care îmi relevă altă fațetă a mea, o devenire ca om, ca artist, să fie o cărămidă. Dacă o îmi fie dor de flash-uri, am un aparat foarte bun și mă duc în baie”, a spus Oana Pellea.

Despre faptul că filmul „Nea Mărin miliardar” se proiectează cu sala plină după atâția ani, Oana Pellea spune că va fi la fel și peste două decenii.

„Cel mai mirat ar fi acum, aici, Amza, că se proiectează cu sala plină, știa ce face și unde se poziționa, știa că lumea va vorbi despre el. Eu sunt foarte bucuroasă, mai ales anul acesta când se fac 30 de ani de când nu mai e pe pământ. Calitatea unui artist e în strânsă legătură cu calitatea umană. Amza a fost un mare om, asta s-a reflectat în artist, nu mă mir că sala e plină la «Nea Mărin miliardar», și eu râd încă la film. A fost făcut într-o vară, scenariul îi aparține, e sufletul lui acolo. Valoarea lui Amza, excelență în comedie și în dramă, o fațetă fără alta nu ar fi completă, i-a fost frică că va rămâne doar ca Nea Mărin, l-ar fi durut tare, că e doar o fațetă”, a afirmat Pellea.

Oana Pellea a mărturisit că iubește foarte mult România, și de aceea nu a ales să plece din țară.

„Ducem lipsă de ceea ce știm cu toții, de voință, valoarea trebuie să fie în prim-plan. (…) Ce ne lipsește este voința de a exista și nu sunt eu specialistă, eu nu fac politică, simt că lumea e din ce în ce mai îngândurată și sub tensiune și mă doare. Iubesc țara asta, aș fi putut să plec demult, dar am rămas aici. Dramatic e când tu începi să te comporți așa cum nu îți place la alții să vezi. Am o teorie că trebuie să facem toți curățenie pe o rază de un metru și nu pot să le pretind altora dacă eu nu fac curățenie. Aria asta, de a munci cinstit, de a gândi frumos, de a trăi demn. E o tristețe la festivalul de comedie”, a glumit Oana Pellea.

Oana și Amza Pellea au fost distinși la cea de-a V-a ediție Festivalului Internațional de Film „Comedy Cluj” cu Premiul de Excelență.

Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaștere pentru întreaga activitate și sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcția comediei românești, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulțumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei și pentru munca depusă de-a lungul vieții artistice pentru ca teatrul și filmul românesc să fie recunoscute și apreciate internațional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata