Octavian Crețu, denunțătorul care îi leagă pe Dan Voiculescu și Adrian Năstase

Octavian Crețu, denunțătorul care îi leagă pe Dan Voiculescu și Adrian Năstase
Publicat: 04/07/2014, 08:11
Actualizat: 18/05/2015, 17:03

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că unul dintre cei trei oameni de afaceri care au denunțat la DNA că au fost șantajați de Dan Voiculescu este Octavian Crețu.

Potrivit unui profil realizat de Ziarul Financiar în 2009 Crețu era descris ca cel mai important antreprenor român din industria apelor minerale. Actionarul majoritar al Romaqua, producatorul Borsec, cu afaceri de 130 mil. euro in 2008, susținea că intrarea pe piața apelor minerale a fost al doilea plan al sau de business, după ce încercarea de a prelua de la stat producatorii de medicamente Sicomed și Biofarm a eșuat. Citește aici articolul integral

Aceeași sursă meționa că Octavian Cretu si Nicolae Palfi sunt parteneri de afaceri. Palfi este și el denunțător în dosarul lui Voiculescu.

Octavian Crețu a avut însă și calitatea de martor în dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase în care a fost condamnat la începutul anului la 4 ani de închisoare cu executare. Numele lui Octavian Crețu este legat de infracțiunea de șantaj la adresa consulului Ioan Păun pentru care Năstase a și fost condamnat.

Legat de infracțiunea de șantaj, potrivit rechizitoriului, aceasta s-a consumat în anul 2006, după ce procurorii au început urmărirea penală și după ce Ioan Păun a fost audiat la DNA, declarația sa fiind una nefavorabilă lui Adrian Năstase. Ioan Păun a povestit ulterior, în 2009, că în 2006 a fost chemat la reședința lui liderului PSD de pe strada Zambaccian. Întâlnirile aveau loc în buncărul de la subsol, o construcție specială cu pereți de plumb. Ioan Păun a relatat că Adrian Năstase i-ar fi cerut să declare la DNA că nu a primit 700.000 de dolari de la el și soția sa, ci de la Irina Jianu.

Ioan Păun a sugerat infracțiunea de șantaj cu o declarație în care spune că avocatul Aurel Ciobanu i-ar fi indicat că există posibilitatea ca el să fie scos din țară pentru câțiva ani fără ca cineva să știe. În opinia lui Păun, poziția avocatului reprezenta o amenințare indirectă de la familia Năstase.

În continuare, procurorii DNA spun că Adrian Năstase a continuat operațiunea de șantajare a lui Ioan Păun. Astfel, în 2006 Năstase a insistat să se întâlnească cu Octavian Crețu, bun prieten al lui Ioan Păun. De altfel, Păun ar fi și locuit la Crețu în perioada în care DNA efectua ancheta.

Astfel, pe 13 martie 2006, Adrian Năstase s-ar fi întâlnit cu Octavian Crețu la Parlament chiar în biroul său. La acea dată Năstase era președinte Camerei Deputaților. Octavian Crețu purta asupra sa echipament de înregistrare. Din stenograma discuțiilor reiese că Năstase încearcă să-l convingă pe Crețu să intervină la consulul Păun pentru ca acesta să-și schimbe declarația dată procurorilor și să nu mai recunoască faptul că a primit 700.000 de dolari de la el și de la Dana Năstase. Prezentăm mai jos câteva fragmente relevante din interceptare:

N.A. (Năstase Adrian)( vorbește în același timp cu C .O. ): Domnu” CREȚU, trec direct la subiect.
C.O.(Crețu Octavian): Vă rog!
N.A.: Știu că-l cunoașteți foarte bine pe PĂUN. ………………………………………………………………………………….
N.A.: Deci…ă… din păcate am vorbit cu …ă…IRINA JIANU și …ă…Știți puțin, știți toată istoria poveștilor …(neinteligibil ) …
C.O.(vorbește în același timp cu N.A.) : Ă… Nu… Nu prea…ă… nu prea știu pentru că…ă…
N.A.(vorbește în același timp cu C.O.) : În sfârșit. Bun …(neinteligibil) …
C.O.( îl întrerupe pe N.A.) : Vedeți, eu nu l-am întrebat pe PILU nimic. Având învedere………………………………………………………………………………
N.A.: Deci…ă…problema, problema este următoarea: …ă… IRINA JIANU a adus niște containere pentru construcții …( își drege vocea, apoi continuă )… și alte lucruri, nu știu ce, din…CHINA …
C.O.: Da…
N.A.: Ea spune că a plătit ea containerele…
C.O.: Da.
N.A.: Și ei au venit la VERCON.
C.O.: Da, corect!
N.A.(vorbește în același timp cu C.O.) : Deci…Bun! Acum câteva zile… iar PĂUN și -a schimbat declarația și a spus că de fapt soția mea i-a dat banii, este vorba de o sumă mai mare, că are un inventar complet pe fiecare obiect din fiecare container, schimbând complet linia de anchetă și chestiunea asta …ă… cum să spun?- îmi creează o problemă, îmi creează o problemă de tip juridic. Poftim?
C.O.: Nu vă creează.
N.A.: Ba da.
C.O.: Nu? Vă rog să vă gândiți…juridic! Nu vă creează nicio problemă.
N.A.: Haideți să vedem!………..
N.A.: El a introdus o sumă care-mi creează numai probleme : patru sute cincizeci de mii de dolari, cin” sute de mii de dolari………………………………………………………………………………
N.A.: Am înțeles. Domnu” CREȚU, am nevoie de sprijinul dumneavoastră, totuși, în chestiunea asta și am să vă spun …ă… de ce.
C.O.(vorbește în același timp cu N.A.) : Da. Da.
N.A.: Știu că aveți o anumită autoritate asupra lui și… știu că și domnu” ROTARU…ă… are o anumită autoritate asupra lui. Ă… el dacă avea o anumită strategie, trebuia s-o discute și cu mine.

Procurorii spun că un fragment din stenograme este extrem de relevant pentru dovedirea șantajului. Mai precis, la un moment dat, Adrian Năstase introduce în discuție faptul că Irina Jianu ar urma sa declare public că Ioan Păun este ofițer sub acoperire al unui serviciu secret.

De altfel, la judecarea pe fond a procesului, avocații lui Adrian Năstase au încercat în reptate rânduri să acrediteze acestă idee, dar fără succes. Potrivit procurorilor, acesta este elementul central al acuzației de șantaj: faptul că Năstase, prin Crețu, i-a transmis lui Păun că, dacă nu își schimbă declarația dată, va fi deconspirat ca ofițer sub acoperire.

Iată și stenograma respectivă:

N.A.: Bun, ADRIAN VILĂU…ă… -cum să spun?-știa mai puține lucruri și era clientu” lui, deci el și-a pus problema, în alți termeni. Dar vedeți că și eu în condițiile astea …ă… am aceeași problemă. Și -atunci …ă… Deci, din acest moment… Deci, IRINA JIANU vrea să… vrea să anunțe că el i-a spus că era ofițer sub acoperire, să ceară nu știu mai ce… Deci, iese un scandal și iese o mizerie… pentru …(neinteligibil)… de probleme…

C.O.(vorbește în același timp cu N.A.): În lucru” ăsta… Deci …ă… IRINA JIANU își asumă un risc foarte mare, fără… fără să aibă acoperire. Am să vă spun de ce. Deci, în… în…ă… în… într-o asemenea situație …ă… problema este …ă… imposibil de dovedit
N.A.:E-n ordine, da” ea o să spună…
C.O.: Dacă ea spune asta …ă… își pune o bombă sub fund.
N.A.:Deci, ea spune că el i -a spus chestia asta. Deci… Bun, eu vă spun! Deci, eu vă s…
C.O. (vorbește în același timp cu N.A.): Domnu” Președinte, e bine să nu spun lucrul ăsta!
N.A.: E-n ordine! Eu…
C.O.(vorbește în același timp cuN.A.): Dacă face asta deschide Cutia Pandorei și absolut nimeni și nimic nu o va putea închide.
N.A.: E-n ordine! Dar eu vă spun numai că și ea se simte în aceeași situație tot cu „ori-ori”. Pentru că ea a făcut niște declarații, și-a asumat niște lucruri… Ea și le-a asumat, că erau banii ei, că a făcut niște lucruri… Pentru ce trebuia să vină el să spună: „Dom”le sunt, nu sunt…?” Deci, el trebuia să… Nimeni n-a spu… El nu știa nimic de documente, el le-a pus într-un plic și le-a trimis. Asta era declarația lui și n-avea nici un fel de problemă! Deci, ea-și asumase această chestiune, însă a fost ideea lui. E o idee tâmpită de-altfel, cu… Și erau acolo obiecte de construcții destul de multe… Or, el vine acuma și spune: „Nu, domn”e! Uite pe fiecare container ce este și vă aduc eu notițele mele. Și vă aduc și scris de DANA NĂSTASE și vă spun că și bani… veniți …ă… dați de… DANA și de ADRIAN NĂSTASE.” Deci, asta a fost declarația lui, ultima! Deci, el a… a introdus niște elemente noi de foarte mare dificultate și la un nivel, pentru că până acuma se discuta de o sută de mii materiale din containere, îi pune într-o situație delicată pe cei de la vamă, de la BACĂU… Ăștia spuneau: „Domn”e, asta am primit, asta există aici!” Deci, nu era nici un fel de problemă!
C.O.: Nu știu. Ă…ă… sincer să fiu îmi spuneți niște lucruri noi pe care eu nu le cunosc și pe care…

Adrian Năstase a avut două discuții interceptate ambiental de procurori. În ambele discuții Năstase încerca să-l determine pe Octavian Crețu să-l facă pe Păun să își schimbe poziția și declarația dată procurorilor.

Octavian Crețu, vicepreședinte PC

Mai multe publicații au relatat că Octavian Crețu a fost chiar și vicepreședinte al Partidului Conservator. „Omul de afaceri Octavian Cretu este, din noiembrie 2005, vicepreședinte al Partidului Conservator. El s-a lansat în afaceri in 1993, cand a preluat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni de la Comchim SA, firma unde deținea funcția de director general „, nota portalul 9am.ro în 2006.

Informația a fost publicată și de Jurnalul Național care a menționat următoarele: „Conform unei note din dosar, Adrian Vilau s-a prezentat intr-o zi la DNA si a cerut procurorilor sa se intalneasca cu Octavian Cretu, vicepresedinte PC, patron la Borsec si posibil ex-ofiter sub acoperire. „

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....