Oferta de apartamente disponibile spre închiriere în marile centre universitare a scăzut semnificativ în ultimele 12 luni

Oferta de apartamente disponibile spre închiriere în marile centre universitare a scăzut semnificativ în ultimele 12 luni
Publicat: 21/09/2015, 19:29
Actualizat: 21/09/2015, 21:14

„Luând ca reper luna august, în care o bună parte dintre proprietari încep să-și promoveze locuințele în așteptarea noului an universitar, datele colectate de Imobiliare.ro semnalează o diferență de 18,45% a numărului de oferte noi apărute în piață, de la 8.500 de anunțuri în 2014, la mai puțin de 7.000 în 2015. Tendința descendentă este resimțită într-o măsură diferită în orașele analizate”, arată imobiliare.ro, într-un comunicat.

Reprezentanții site-ului pun evoluția pe seama stabilizării pieței achizițiilor și a reluării tendinței ascendente a prețurilor.

„Proprietarii sunt, probabil, mai optimiști și încep să-și recapete curajul de a-și scoate locuințele la vânzare, în loc să-și continue așteptarea și să se mulțumească cu veniturile obținute din închiriere. Cel mai afectat de această criză de oferte este orașul Cluj-Napoca. Totuși, 7.000 de apartamente scoase pe piață într-un interval de 30 de zile este mult sub cerere”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

În București au apărut în august 3.608 anunțuri noi de închiriere, în scădere cu 17% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a fost atins un nivel de 4.329 de oferte. Dintre apartamentele nou-apărute pe piața bucureșteană luna trecută, 32% aveau o cameră (în scădere de la o cotă de 39% în 2014), 38% două camere (față de 39% în urmă cu 12 luni) și 16% trei camere (de la 18%). Pe de altă parte, locuințele cu patru camere și mai mult dețineau o pondere de 14% din totalul ofertei, ceea ce marchează o creștere semnificativă comparativ cu pragul de 4% atins de această categorie anul trecut.

În Timișoara a fost consemnat un declin similar, de 17%, de la 929 la 773 de oferte noi. Dintre ofertele publicate în luna august, 39% au fost pentru garsoniere (în creștere de la 38% anul trecut), 35% au vizat apartamente cu două camere (în scădere de la 41%), iar 14% se refereau la locuințe tricamerale (de la 18% în 2014). La fel ca în Capitală, avansul segmentului de apartamente cu patru camere și mai mult este considerabil, de la o pondere de 3% în 2014, la 12% în 2015.

La Cluj-Napoca, oferta de închirieri apartamente s-a diminuat cu 22% în perioada menționată, de la 1.846 la 1.432 de apartamente. Dintre proprietățile apărute pe piață luna trecută, 39% erau garsoniere (față de 42% în 2014), 41% aveau două camere (în creștere de la 39%), iar 15% erau locuințe cu trei camere (comparativ cu 16% în anul precedent). Spre deosebire de celelalte orașe analizate, în Cluj ponderea apartamentelor cu o cameră și mai mult a consemnat doar o creștere ușoară, de la 3% la 5%.

În Iași, numărul anunțurilor noi de închiriere a scăzut cu 21%, de la 1.032 la 814 proprietăți. Din oferta apărută pe piața ieșeană în august, 24% era reprezentată de garsoniere (față de 26% în 2014), 44% consta în apartamente cu două camere (în scădere de la 49%), în vreme ce locuințele cu trei camere dețineau o cotă de 20% din total (față de 23%). Și aici, ponderea unităților locative cu patru camere și mai mult a crescut semnificativ, de la 2% la 12%.

La Brașov a avut loc un declin al ofertei de 16%, de la 372 la 311 proprietăți scoase pe piață în lunile august 2014 și, respectiv 2015. În intervalele de timp analizate, ponderea unităților locative monocamerale s-a diminuat de la 43% la 40%, iar cea a locuințelor cu două camere a scăzut de la 42% la 39%. Segmentul apartamentelor cu trei camere a consemnat însă un avans ușor, de la 13% la 14%, în timp ce proprietățile cu patru camere și mai mult au ajuns să reprezinte aproximativ 7% din piață, față de circa 2% anul trecut.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri