Olimpicii internaționali ai României, UMILIȚI de stat. De ce li s-au tăiat banii de premiere elevilor medaliați cu aur, argint și bronz

Olimpicii internaționali ai României, UMILIȚI de stat. De ce li s-au tăiat banii de premiere elevilor medaliați cu aur, argint și bronz
Publicat: 14/08/2012, 23:32
Actualizat: 01/03/2014, 10:43

142 de elevi și liceeni au reprezentat România în 2011 la olimpiade internaționale fiind medaliați cu aur, argint, bronz sau recompensați cu mențiuni. Potrivit legii, cu toții merită recompense financiare din partea statului român. Din păcate, acestea întârzie să vină de mai bine de zece luni. Motivul? O ordonanță emisă în timpul Guvernului Boc prin care se anula orice premiere. Bani însă s-au găsit pentru sportivii medaliați anul acesta la JO de la Londra, a sesizat profesorul Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor din lotului internațional de Matematică, nemulțumit de situație. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta și președintelui Crin Antonescu, Gologan se declară „umilit” și „revoltat”, „în numele zecilor de generații de elevi matematicieni de excelență ce, fără publicitate, au făcut în ultimele decenii un lobby imens pentru României”.

Gândul vă prezintă odiseea premianților români la concursurile internaționale și ce spune ministerul Educației despre rezolvarea situației plăților către elevi și profesorii coordonatori.

O festivitate amânată de mai multe ori

Olimpicii internaționali medaliați la diverse discipline în 2011 nu au fost premiați de Ministerul Educației nici până acum. Chiar dacă ei trebuiau să primească banii din noiembrie 2011, – aproximativ 2000 de euro pentru o medalie de aur, 1500 de euro pentru un argint și 1000 de euro pentru un bronz, – festivitatea s-a amânat de mai multe ori până când, în iulie 2012, elevii au aflat că nu se va ține dintr-un motiv simplu: Ministerul de Finanțe nu a aprobat premierea.

Din acest motiv, Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de la matematică, a lansat marți o scrisoare deschisă adresată premierului și președintelui interimar prin care arată că a trăit „o mare umilință” atunci când a văzut că bani s-au găsit, dar pentru olimpicii sportivi de la Londra, nu și pentru ceilalți.

„În ultimul moment, elevii și profesorii au fost întorși din drum pentru neaprobarea banilor din partea ministerului de finanțe”, se arată în scrisoare. În scrisoarea deschisă, profesorul îl întreabă pe Victor Ponta despre afirmația lui de luni aseară: „Domnule Prim Ministru, cum comentați afirmația de aseară: niciodată nu am avut un astfel de consens cu ministrul de finanțe pentru deblocarea a 5 milioane de euro?”.

Contactat de gândul, antrenorul olimpicilor la matematică a mărturisit că cel mai rău l-a revoltat afirmația lui Victor Ponta, care a deblocat imediat banii pentru olimpicii sportivi. „De obicei, premierea se făcea în octombrie în același an în care elevii câștigau medaliile, dar pentru anul trecut premierea s-a anulat de mai multe ori. În iulie, unii dintre elevi își cumpăraseră biletele să vină la București, numai că festivitatea de premiere s-a anulat în ultimul moment”, a spus Gologan.

Marius Tiba, olimpic la matematică: Statul român nu ne apreciază

Marius Tiba este unul dintre olimpicii medaliați cu aur la matematică anul trecut care a fost nevoit să-și anuleze biletul de tren pentru festivitatea de premiere. „Am aflat cu o zi sau două înainte că nu mai are loc. Mi-a părut rău, dar nu pentru bani, ci pentru că așa statul român ne arăta că ne apreciază”, a declarat pentru gândul Marius Tiba, acum student la matematică la Iași.

Un alt olimpic, Tudor Giurgică Tiron, premiat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică, spune că este prima dată de când el este olimpic când nu se premiază elevii. „Era o tradiție de acum ca Ministerul Educației să-și premieze olimpicii, indiferent de ce Guvern era la putere. S-a spus că o să se țină premierea la mijlocul lui iulie, dar cu câteva zile înainte s-a anulat. Nu știm de ce nu s-a mai ținut, dar umblă zvonul că din cauza referendumului”, afirmă Tudor Giurgică Tiron.

Ecaterina Andronescu s-a încurcat într-o ordonanță

Oficialii de la Ministerul Educației au o explicație pentru această situație. O ordonanță de urgență dată pe vremea Guvernului Boc prin care se interziceau toate premiile: „A fost o nenorocită de ordonanță pe care nu am reușit să o anulăm. Prin aceasta se anulau orice fel de premii. Astăzi am deschis în discuția în Guvern despre această problemă pentru că am găsit prilejul când s-a vorbit despre olimpicii sportivi”, explică pentru gândul Ecaterina Andronescu, ministrul Educației.

Ministrul spune că așteaptă să se termine toate olimpiadele din 2012 și să emită hotărârea prin care îi premiază pe olimpici. „Îi voi include și pe olimpicii de anul trecut în această hotărâre, iar premierea va avea loc pentru toți în același timp”, declară Andronescu. Cel mai probabil, olimpicii își vor primi banii în toamnă.

Un olimpic care a luat aurul la olimpiadă primește aproximativ 2.000 de euro, cel medaliat cu argint aprovimativ 1.500 de euro, iar cel cu bronz 1.000 de euro. Aceleași sume de bani le primesc și profesorii care i-au pregătit pe elevi. (P.O.)

Iată mai jos scrisoarea profesorului Radu Gologan:

„Domnule Prim Ministru
Domnule Președinte Interimar,

Aseară am trăit o mare umilință; în numele zecilor de generații de elevi matematicieni de excelență ce, fără publicitate, au făcut în ultimele decenii un lobby imens pentru României.Pe fondul dezintegrării imaginii țării în ultimele luni această durere mă marchează până la revoltă.

Iată de ce. O tradiție pornită în anii 90 și susținută constant de miniștrii educației, premiază elevii olimpici internaționali. Pentru anul 2011, după luni de întârzieri, finalul prevăzut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: în ultimul moment, elevi, profesori și școli au fost întorși din drum pentru neaprobare din partea ministerului de finanțe.
Nu știu dacă știți că cuantumul maxim pentru medalia de aur este de 2000 de euro. Domnule Prim Ministru, cum comentați afirmația de aseară: niciodată nu am avut un astfel de consens cu ministrul de finanțe pentru deblocarea a 3 milioane de euro?

Stimați domni, responsabili de viitorul acestei țări: trăim cu toții acel normal sentiment înălțător al tricolorului deasupra noastră ca semn al victoriei genei noastre și devastator al nereușitei, unde ne refulăm acuzând politicul sau neputința.

Realizați însă că acești copii și tineri a căror supărare o transmit (poate ei naivi și educați, nu o vor recunoaște), matematicieni în devenire, fizicieni, biologi, chimiști, informaticieni, care acum va judeca prin naivitatea bucuriei vârstei (și vă iartă dacă le veți arăta că îi respectați), au monopolizat procente de încredere științifică incredibile în marile universități și centre de cercetare din lume. Dacă ei părăsesc România acum pentru a învăța sau a se realiza, România trebuie să le rămână în suflet.

Iată câteva exemple: Ciprian Manolescu și Adrian Ioana, profesori în SUA, laureți ai premiului European de Matematică la Congresul Europen de Matematică Cracovia, iulie 2012 (un gen de premiu Nobel matematic pentru matematicieni sub 35 de ani), Andrei Neguț, doctorand la Harvard, în același timp cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, considerat de specialiștii germani ca cel mai promițător matematician în geometria algebrică sau Ana Caraiani, la mai puțin de 30 de ani un geniu al matematicii (zeci de sentimente românești, cinstite doctorate, pot fi găsite pe internet).
Ce să mai spun despre antrenorii noștri, profesori de matematică, ce rămân anonimi după aceste realizari și care nu acceptă oferte de aiurea tentante crezând în poezia sentimentului patriotic.

Domnilor, ca o concluzie, cea mai mare nemulțumire a mea, pe care vă conjur să o desființați, este complexul clasei politice față de pregătirea intelectuală normală dată de școala românească de excelenta prezență încă în fiecare județ și față de proliferarea nonvalorii, inclusiv în sport, pe care din păcate nu știți să o îndepărtați.

Radu Gologan
Fost modest olimpic internațional in 1970, 1971
Coordonatorul Olimpiadelor de Matematică din 2001
Președintele Societății de Știinte Matematice din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață