OMS nu a primit acordul Chinei pentru a analiza date neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19 apărute în Wuhan

OMS nu a primit acordul Chinei pentru a analiza date neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19 apărute în Wuhan
OMS nu a primit acordul Chinei pentru a analiza date neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19 apărute în Wuhan / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 13/02/2021, 16:16
Actualizat: 06/04/2021, 15:04

China nu a fost de acord să ofere datele neprelucrate în legătură cu primele cazuri de Covid-19 echipei de experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care investighează originea pandemiei de coronavirus, a declarat sâmbătă un membru al misiunii OMS, scrie Reuters.

Refuzul categoric al Chinei

Echipa de experți a cerut informațiile neprelucrate în cazul a 174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 pe care autorităţile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019, precum şi în legătură cu alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echipei OMS.

Potrivit aceluiași membru, aceste date ar avea, în mod normal, caracter anonim, însă conţin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienţilor, răspunsurile lor şi cum au fost acestea din urmă analizate.

De asemenea, acesta a afirmat că obţinerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienţi au fost expuşi la piaţa Huanan din Wuhan, unde a fost iniţial descoperit noul coronavirus şi care este închisă în prezent.

Poziția OMS

„Din acest motiv am continuat să cerem aceste informaţii. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil… Însă dacă există alte motive pentru care aceste informaţii nu sunt disponibile, nu ştiu. Se pot face doar speculaţii”, a conchis expertul OMS.

Nici după ancheta pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a efectuat-o în Wuhan, orașul chinez în care au apărut primele cazuri Covid, nu a putut obține informații ample despre virusul SARS-CoV-2. Recent, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că rămân deschise toate ipotezele cu privire la originea coronavirusului care a provocat pandemia.

Cu toate acestea, unul dintre cercetătorii OMS care au participat la ancheta din Wuhan a spus că statul chinez a refuzat să ofere date brute despre cazurile Covid-19 care au apărut la debutul pandemiei, notează Reuters.

Echipa OMS a solicitat date brute, adică cele care nu au fost procesate, cu privire la cele 174 de cazuri de Covid-19 pe care China le identificase încă din faza incipientă a focarului din orașul Wuhan în decembrie 2019, dar au primit, în schimb, un rezumat cu privire la acest aspect, a spus Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecțioase și unul dintre cercetătorii echipei OMS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase