Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion de euro, va fi eliberat

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion de euro, va fi eliberat
Publicat: 14/05/2012, 15:08
Actualizat: 14/05/2012, 20:00

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de peste un milion de euro, va fi eliberat din arest după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, vineri, recursul DNA împotriva unei sentințe privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara.

Avocatul omului de afaceri, Lacrima Stan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Înalta Curte de Casație a judecat, vineri, recursul procurorilor DNA împotriva unei sentințe a Curții de Apel Cluj, care a dispus, săptămâna trecută, înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara.

Stan a declarat că Înalta Curte a respins recursul procurorilor DNA.

Întrucât sentința Înaltei Curți de Casație este definitivă, Marius Leontiuc urmează să fie eliberat.

Judecătorii Curții de Apel Cluj au dispus, în 24 aprilie, în cazul omului de afaceri, înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicția de a părăsi țara, decizia nefiind însă definitivă.

Patronul unei firme din Timișoara, Marius Leontiuc, acuzat de o fraudă de peste un milion de euro, a fost condamnat, în mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune și falsuri.

Atunci, Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința în procesul în care Marius Leontiuc a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj, alături de două reprezentante ale unei agenții imobiliare, Paula Nicoleta Bîrla și Mariana Sanda Chifor, pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune în convenții, prin calități mincinoase și mijloace frauduloase, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale și folosirea lor, precum și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.

Instanța a dispus condamnarea lui Leontiuc la zece ani de închisoare cu executare. De asemenea, Paula Nicoleta Bîrla a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încercare de șase ani, iar Mariana Sanda Chifor la trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de cinci ani și patru luni.

Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Sentința nu era definitivă, fiind atacată cu recurs atât de Leontiuc, cât și de procurori.

La sfârșitul lunii februarie, instanța supremă a casat sentința și a trimis dosarul spre rejudecare Curții de Apel Cluj.

Marius Leontiuc a fost arestat în august 2008 de Curtea de Apel Cluj și a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj în decembrie 2008, alături de alte două persoane, reprezentante ale unei agenții imobiliare, pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, înșelăciune în convenții, prin calități mincinoase și mijloace frauduloase, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale și folosirea lor, precum și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.

Potrivit unui comunicat remis, la începutul lunii ianuarie 2009, de DNA, în noiembrie 2005, Leontiuc, administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeș, s-a asociat cu Nicoleta Paula Bârla, fost administrator al agenției imobiliare SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, având și sprijinul secretarei Mariana Sanda Chifor. Inculpații au creat un mecanism prin care au indus și menținut în eroare peste 120 de persoane, cărora le-au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Conform comunicatului, agenția imobiliară i-a asigurat lui Leontiuc intrarea pe piața imobiliară din Cluj-Napoca și crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat în diverse proiecte imobiliare. Clienții au fost racolați prin publicitate în presa locală de specialitate prin oferirea de „promoții de preț”, prezentarea de pliante cu viitoarea construcție, postarea de mesaje publicitare pe internet.

Astfel, Leontiuc, în calitate de asociat și administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeș, iar în unele cazuri de reprezentant al SC Europlan SRL Timișoara, respectiv, SC Banat Europlan Proiect SRL Timișoara, SC Neon Proiect (firmă fictivă), prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele agenției imobiliare, a înșelat 120 persoane prin falsificarea și folosirea de înscrisuri contrafăcute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere și vânzare cumpărare, certificat de urbanism, autorizație de construire, contract de prestări servicii etc.) ori de înscrisuri în care s-au adus modificări (extrase cadastrale, înscrisuri emise de Consiliul Județean Cluj).

Potrivit DNA Cluj, infracțiunile au fost comise în perioada noiembrie 2005 – august 2008, cu ocazia încheierii și derulării antecontractelor de vânzare- cumpărare și de construire a unor apartamente într-un bloc cu 10 – 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpații au susținut în mod mincinos că urmează să fie edificat și că procedura de autorizare este în curs, determinând persoanele interesate să încheie antecontracte sau acte de rezervare în mare parte prin agenția imobiliară menționată.

Construcția nu a fost edificată și, în consecință, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor și plata serviciilor agențiilor imobiliare au fost păgubite cu suma totală de 1.134.555,11 de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților, ale agenției imobiliare și ale părții responsabile civilmente, SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu