Operatorii economici de la care comandă mâncare românii, amendați de ANPC / Reclamații privind comenzile neonorate, nerespectarea ingredientelor și neacordarea reducerilor

Operatorii economici de la care comandă mâncare românii, amendați de ANPC / Reclamații privind comenzile neonorate, nerespectarea ingredientelor și neacordarea reducerilor
Publicat: 26/11/2019, 13:52

Controlul s-a efectuat ca urmare a reclamațiilor înregistrate la Comisariatul de Protecția a Consumatorilor din Municipiul București cu privire la faptul că nu au fost onorate și respectate complet unele comenzi, nu s-au respectat ingredientele declarate în preparatele culinare livrate sau nu au fost acordate discounturile afișate, precum și nefuncționarea sistemului de efectuare a plății la operatorii economici SC Glovoappro SRL precum SC Food Panda Ro SRL și SC Hellohungry SA

Au fost transmise prin email invitațîi către acești operatori economici, iar acțiunile de control au fost finalizate la sediul CPCMB la dată de 22.11.2019, când au fost întocmite 3 procese verbale de constatatare contravenție aplicându-se sancțiuni contravenționale în valoare de 15000 lei și trei avertismente.

La extinderea verificărilor s-au solicitat documente din care să reiasă ultimele 15 livrări efectuate cât și denumirea operatorilor economici de la care au fost preluate comenzile, lista unităților de alimentație publică cu care dețîn contracte de colaborare, precum și modele de contracte încheiate cu aceștia, documente care să ateste autorizarea echipamentelor în care sunt transportate comenzile, termenii și condițiile de utilizare a site-urilor sau platformelor pe care le dețîn.

În cazul SC Food Panda SRL căreia îi aparține aplicația foodpanda.ro au fost instrumentate cinci reclamații care nu s-au putut concluziona și au fost soluționate amiabil.

La momentul efectuării controlului s-a procedat la verificarea rucsacelor de transport comenzi produse alimentare și s-a constatat faptul că pereții reglabili din interior, din material termoizolant nu realizează o izolare completă a produselor alimentare calde de reci, astfel încât să nu existe transfer termic între produse.

Totodată, din declarațiile verbale ale angajaților care efectuau activități de transport produse alimentare cu rucsace termoizolante, a rezultat că igienizarea acestora se realiza cu șervețele umede, alcool sanitar, fără a avea cunoștință de alte procedee de igienizare.

Din verificările efectuate s-a constatat că operatorul economic nu dispune de o procedură care să prevadă modalități de sigilare ale ambalajelor produselor alimentare, la preluarea acestora de la furnizori și nici o procedură de igienizare a genților termoizolante utilizate, folosind în cadrul serviciilor prestate proceduri nesigure.

Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment.

În cazul operatorului economic SC Glovoappro SRL, ce deține aplicația glovoapp.com au fost instrumentate șase reclamații, constatându-se că operatorul economic denotă un comportament incorect în relația cu consumatorii.

Din verificarea modului de compartimentare a rucsacelor de transport comenzi produse alimentare, s-a constatat faptul că pereții reglabili din interior, din material termoizolant nu realizează o izolare completă a produselor alimentare calde de reci, astfel încât să nu existe transfer termic între produse, iar din declarațiile verbale ale angajaților a reieșit faptul că igienizarea acestora se realizează cu servețele umede, bicarbonat de sodium, alcool sanitar sau în cadă proprie de acasă prin spălare, fără a avea cunoștință de alte procedee de igienizare.

Astfel, și în acest caz s-a constatat că operatorul economic nu dispune de o procedură care să prevadă modalități de sigilare ale ambalajelor produselor alimentare, la preluarea acestora de la furnizori și nici de igienizare a genților termoizolante utilizate, folosind în cadrul serviciilor prestate proceduri nesigure.

Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei și avertisment.

În cazul operatorului economic SC Hellohungry SA, căruia îi aparține aplicația takeaway.com au fost instrumentate două reclamații, constatându-se că operatorul economic nu a respectat condițiile prescrise și declarate, deoarece a acceptat prin platforma sa, o comandă în valoare de 30 de lei, iar ulterior i-a fost comunicat consumatorului, direct de către reprezentații restaurantului, că pentru a putea livra produsele, comandă minimă trebuie să fie de 50 lei, fapt ce denotă un comportament incorect în relația cu consumatorii.

Operatorul economic Hellohungry a pus la dispoziție procedura de igienizare a genților termo, genți folosite la transportul produselor livrate, contractul de prestări servicii nr. 10/16.05.2019 încheiat cu societatea S.C. Eco Clean S.R.L., pentru igienizarea genților, tricourilor, hanoracelor și gecilor folosite de livratorii societățîi, cât și ultimele două facturi emise pentru prestări servicii de curățătorie.

Operatorul economic Hellohungry a prezentat 4 modele de genți în care se livrează mâncarea, declarând că transportul produselor se efectuează în genți separate, în funcție de produsele alimentare livrate (cele calde, separat de cele reci).

Totodată a reieșit faptul că operatorul economic nu dispune de o procedură care să prevadă modalitățile de sigilare a ambalajelor produselor alimentare la preluarea acestora de la furnizori, astfel se constată faptul că Hellohungry folosește în cadrul serviciilor prestate proceduri nesigure.

Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10000 lei și avertisment.

În cazul operatorilor economici SC Glovoappro SRL și SC Food Panda SRL, s-a dispus măsura de refacere a serviciului de preluare produse prin implementarea unei proceduri care să prevadă modalitățile de sigilare a ambalajelor produselor alimentare livrate, precum și implementarea unei proceduri de igienizare a genților termoizolante în conformitate cu art. 15(1) din OG21/92 modificată.

Totodată, în conformitate cu art.15(1) din OG21/1992 modificată, pentru operatorul economic Hellohungry s-a dispus măsura de refacere a serviciului de preluare produse prin implementarea unei proceduri care să prevadă modalitățile de sigilare a ambalajelor produselor alimentare livrate.

În baza listelor puse la dispoziție de operatorii economici menționați mai sus, s-au contactat unitățile de alimentație publică, pentru a pune la dispoziție facturile și declarațiile de conformitate pentru tacâmurile de plastic achiziționate de aceștia și puse la dispoziția consumatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”