Oprescu: Am constatat că lumea nu se înghesuie să adopte câinii fără stăpân

Oprescu: Am constatat că lumea nu se înghesuie să adopte câinii fără stăpân
Publicat: 08/10/2013, 08:42
Actualizat: 08/10/2013, 19:35

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, luni că, în prezent, municipalitatea se ocupă de strângerea maidanezilor de pe străzi, precizând că a constatat că „lumea nu se înghesuie să adopte” acești câini.

„Și eu am constatat, ca și dumneavoastră, că lumea nu se înghesuie să-i adopte. Noi deocamdată suntem la faza de adunat de pe străzi”, a spus Sorin Oprescu, răzpunzând unei întrebări cu privire la momentul în care municipalitatea va începe eutanasierea câinilor fără stăpâni.

Întrebat când vor fi eutanasiați primii câini, Oprescu a răspuns: „Când o să ajungem în faza de respect al legii până la capăt. Dacă va fi cazul, o să vă anunțăm, o să vă trimitem un email în care o să vă spunem că nu e nevoie să facem acest lucru, că au fost adoptați”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, pe 30 septembrie, că municipalitatea va aduna cel puțin 80 la sută dintre maidanezi și va reduce cu 90 la sută numărul oamenilor mușcați de aceștia, în 18 luni, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) asumându-și că poate prinde până la 250 de câini pe zi.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady și alte 600 la Mihăilești, cu posibilitate de extindere, în câteva săptămâni, cu încă 500 de locuri, la Mihăilești.

În adăposturile municipalității erau, pe 25 septembrie, 783 de câini: 567 de câini în cel din Mihăilești și 216 câini în cel din Theodor Pallady.

ASPA anunța, în 27 septembrie, că, de la începutul lunii, au fost adoptați 306 câini din cele două adăposturi ale municipalității.

Oprescu mai anunța, pe 30 septembrie, că au fost lansate: un număr telefonic de urgență pentru reclamații (021.9844), unde cetățenii pot să semnaleze existența haitelor, a câinilor periculoși și a eventualele atacuri, unul pentru adopții (0800.800.877), precum și un plan de informare a cetățenilor, respectiv de încurajarea a adopțiilor .

Primarul general a mai spus că strângerea câinilor de pe străzi urmează să fie făcută după un plan bine stabilit, prioritare urmând să fie grădinițele, creșele, școlile, dar și străzile aglomerate.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în prezent, pe străzile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de câini fără deținător, estimarea fiind făcută în conformitate cu reglementările Organizației Mondiale a Sănătății.

„Institutul Matei Balș ne confirmă că 11.800 de oameni au fost mușcați de câini fără deținător, numai anul trecut. Am precizat că este vorba de câini fără deținător. Pentru că restul de circa 5.000 de oameni mușcați au fost atacați de câinii din propria curte”, a adăugat edilul.

La prezentarea măsurilor pentru reducerea numărului de maidanezi de pe străzile Capitalei, primarul general a mai arătat că municipalitatea dorește, în primul rând, încurajarea adopțiilor. Oprescu a explicat că legea urmează să fie aplicată nu pentru a „descuraja iubitorii de animale”, ci pentru rezolvarea acestei probleme.

„Din acest moment, în calitate de primar general, vă anunț că voi purta discuții și voi colabora foarte strâns cu ONG-urile decise să sprijine cu adevărat Bucureștiul și bucureștenii, dar că nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini pe stradă”, a subliniat primarul Capitalei.

Camera Deputaților a adoptat, pe 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care prevede, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Președintele Traian Băsescu a semnat, în 25 septembrie, decretul de promulgare a legii, după ce Curtea Constituțională a decis că textul legislativ este constituțional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...