Oprescu: Iubitorii de animale să nu se impacienteze, deocamdată strângem câinii de pe străzi

Oprescu: Iubitorii de animale să nu se impacienteze, deocamdată strângem câinii de pe străzi
Publicat: 11/09/2013, 14:11
Actualizat: 01/10/2018, 00:39

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat miercuri, după revocarea referendemului local privind eutanasierea câinilor maidanezi, că iubitorii de animale nu trebuie să se impacienteze, pentru că deocamdată doar sunt adunați câinii de pe străzi.

„Referendumul nu mai are sens în acest moment, pentru că avem o lege. Noi sperăm ca legea să fie promulgată cât mai repede, dar asta nu înseamnă că nu facem nimic în acest timp”, a declarat Sorin Oprescu, după ce consilierii municipali au aprobat hotărârea care anulează organizarea referendumului local privind eutanasierea câinilor maidanezi.

Primarul Capitalei a precizat că hotărârea CGMB aprobată în 6 septembrie, care permite eutanasierea câinilor maidanezi la șapte zile după prinderea lor, nu se aplică, fiind așteptate prevederile legii votate marți de parlamentari.

„Ne-am apucat să-i adunăm (câinii fără stăpân, n.r.) de pe străzi. Iubitorii de animale să nu se impacienteze, să nu creadă că ne repezim în ei înainte de promulgarea legii. Cel mai importat este că-i adunăm de pe străzi”, a mai spus Sorin Oprescu.

Potrivit Hotărârii CGMB din 6 septembrie, câinii fără stăpân cazați în adăposturile Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor vor fi eutanasiați dacă în șapte zile nu au fost revendicați sau adoptați.

Anularea hotărârii privind organizarea referendumului local în cazul eutanasierii câinilor maidanezi a fost aprobată, miercuri, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat, marți, că referendumul local nu va mai avea loc, ca urmare a adoptării de către Camera Deputaților a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân ce nu sunt adoptați sau revendicați în 14 zile.

Sorin Oprescu a mai spus că legea adoptată marți în plenul Camerei Deputaților „răspunde în mare parte solicitărilor” municipalității legate de problema câinilor vagabonzi.

„Sper ca legea să devină funcțională rapid. Să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, ca să putem acționa în baza ei”, a mai spus Oprescu.

Edilul șef al Capitalei a adăugat că, de marți, a crescut „semnificativ” capacitatea de prindere a câinilor vagabonzi din Capitală.

Camera Deputaților a adoptat marți amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabilește un termen de 14 zile în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, să fie eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Consiliul General al Municipiului București aprobase, în 6 septembrie, organizarea unui referendum local, prin care cetățenii să se pronunțe în favoarea sau împotriva eutanasierii câinilor comunitari, data stabilită a scrutinului fiind 6 octombrie.

În București există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalității de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau inițiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a fost făcută după ce Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a fost omorât de câini, în 2 septembrie, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuț, în vârstă de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Procurorii Parchetului instanței supreme fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Decizia CGMB privind referendumul a fost urmată de mai multe proteste de stradă, organizate atât de persoane care cer rezolvarea problemei câinilor vagabonzi prin strângerea acestora de pe străzi, dar și de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×