Oprescu: Noile spitale Foișor și Gomoiu ar putea fi funcționale la sfârșitul lui 2015

Oprescu: Noile spitale Foișor și Gomoiu ar putea fi funcționale la sfârșitul lui 2015
Publicat: 29/11/2013, 17:17
Actualizat: 02/02/2019, 00:11

Cele două spitale noi Foișor și Gomoiu, ale căror lucrări de construcție, de peste 385 de milioane de lei, au început în 2013, ar putea fi funcționale la sfârșitul lui 2015 sau începutul lui 2016, fiind cele mai moderne unități sanitare din Capitală, a anunțat, vineri, primarul Sorin Oprescu.

Edilul-șef al Capitalei a inspectat, vineri, stadiul lucrărilor de construcție de la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” și Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie Foișor – ambele aflate în administrarea municipalității.

Valoarea lucrărilor la cele două spitale, incluzând dotarea unităților cu echipamente și mobilier de ultimă generație, este de 385.791.325,26 lei, respectiv 175.864.323,76 lei cu TVA pentru Spitalul Foișor și 209.927.001,50 lei cu TVA pentru Spitalul „Gomoiu”, costurile pentru noile unități fiind suportate integral de Primăria Municipiului București (PMB).

Prima unitate vizitată a fost Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”, unde, chiar dacă lucrările au o întârziere de 75 de zile, constructorul a promis finalizarea la termenul stabilit, respectiv 21 de luni de la demararea lucrăilor, respectiv sfârșitul lui 2015, începutul lui 2016, potrivit municipalității.

Noua clădire a Spitalului „Gomoiu”, de șase etaje, este construită în curtea actualei unități sanitare, aceasta funcționând într-un sediu vechi de aproape 100 de ani, respectiv într-o clădire de patrimoniu din 1927.

„Așa cum am spus mereu: avem nevoie de un spital de copii în acestă parte a Capitalei (sud-est – n.r.). În ultimii 30 de ani, nu s-a mai construit nimic în România, de aceea acest spital este o mândrie pentru noi. Va fi al doilea spital de urgență pentru copii din București, după Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’, situat în drum strategic, pentru regiunea de sud și de est. În plus, în spital se va desfășura și chirurgie de înaltă tehnicitate, cum ar fi operații pe cord, operații pe creier…”, spus Sorin Oprescu.

Odată cu ridicarea noii clădiri, numărul paturilor de la „Gomoiu” va crește de la 159 la 278, iar spitalul va fi extins până la 19.260 de metri pătrați – suprafața construită. Va crește, de asemenea, numărul sălilor de operație, de la două, care acum deservesc doar specialitatea ORL, la 10. Astfel, vor exista în unitate câte două săli de operații pentru ORL, Chirurgie și Ortopedie și alte patru destinate secției Cardiologie. Spitalul va avea, de asemenea, o secție de chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională și cardiologie pediatrică, a precizat primarul general.

În unitatea sanitară vor fi amenajate și spații de joacă pentru copii, la fiecare etaj, dar și încăperi pentru părinți sau alți aparținători ai pacienților.

Spitalul va avea un spațiu verde de 3.400 de metri pătrați și o parcare cu 119 locuri, dintre care cinci pentru ambulanțe.

Clădirea veche a Spitalului „Victor Gomoiu”, care are valoare arhitecturală, va fi consolidată și restaurată, urmând să fie legată de corpul nou printr-o pasarelă de sticlă, mai spun reprezentanții municipalității. Vechiul corp va deveni un centru de formare profesională pentru studenți, rezidenți și specialiști, urmând să găzduiască săli de curs, de conferințe, biblioteci, laboratoare etc.

La Spitalul Foișor din sectorul 2, lucrările sunt mult mai avansate, fiind deja terminat un corp de clădire cu patru etaje, spre strada Pop de Băsești. Potrivit managerului unității sanitare, dr. Cristian Stoica, noua clădire va fi dată în folosință cel mai târziu în în februarie 2014.

„Proiectul vizează extinderea actualului Spital Foișor, prin dublarea capacității de funcționare, a numărului de paturi, a clinicilor medicale, a secției de anestezie și terapie intensivă. La acestea se vor adăuga laboratoare centrale de investigații și tratament, secțiea de terapie recuperatorie, departamentul de imagistică și cel de urgențe. Echiparea tehnico-administrativă a spitalului vine și o completează pe cea a spitalului vechi, mult restrânsă și deficitară. Lucrările la acest spital au început în martie 2013 și se vor finaliza spre sfârșitul lui 2015 sau începutul lui 2016”, a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, Foișor este o unitate de referință în medicina românească de profil, cu un puternic nucleu de cercetare și telemedicină și unde sunt folosite tehnici neconvenționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină până joi dimineață. Sunt vizate 20 de județe
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
Informații de ultimă oră despre Kate Middleton. Anunțul făcut de Palat
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Răstunare de situației în cazul lui Vlad Pascu! Dosarul 2 Mai se reia de la...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Ceva ciudat se întâmplă cu „magnetocoada” Pământului
×