Oprescu: Noul pavilion de la Spitalul „Foișor” rezistă la un cutremur de 9 grade

Oprescu: Noul pavilion de la Spitalul Foișor rezistă la un cutremur de 9 grade
Publicat: 04/04/2014, 17:20
Actualizat: 01/02/2019, 19:41

„Am început construcția în urmă cu un an. Am stat puțin cu sufletul la gură, dar iată că azi avem una dintre cele mai moderne unități sanitare, putem spune chiar peste standardele europene. Sperăm ca în 2015 să terminăm întreaga lucrare. Valoarea acesteia este de 38 de milioane de euro, bani alocați integral de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale. De asemenea, pot spune că această clădire a fost proiectată să reziste la un cutremur de 9 grade”, a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu ocazia verificării stadiului lucrărilor la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie „Foișor”.

În afara corpului nou care a fost finalizat, spitalul va mai avea și alte corpuri, iar sediul vechi al unității, construit în 1892, va fi consolidat. Unitatea se va mări, astfel, de la 4.000 de metri pătrați la 17.000 de metri pătrați.

Prin construcțiile noi care vor fi realizate până la sfârșitul lui 2015, numărul de paturi va crește de la 119 la 247 – 241 paturi în saloane și șase paturi de fizioterapie. De asemenea, numărul sălilor de operație va crește de la cinci la opt, ceea ce va permite dublarea numărului de operații care se efectuează anual. De asemenea, vor fi create săli speciale de preanestezie, care permit o dinamizare a intervențiilor chirurgicale de specialitate, a adăugat edilul.

„Noul Spital Foișor va avea o secție ATI la standarde europene, prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacienților”, a anunțat, la rândul său, managerul Spitalului „Foișor”, prof. dr. Cristian Stoica.

Corpul B1, primul care a fost finalizat, este alcătuit din subsol, parter și patru etaje. De la etajul I și până la IV inclusiv, sunt saloanele, fiecare cu câte 15 paturi pe nivel. Același corp B1 are în subsol o stație centrală de producere de gaze medicale – oxigen, aer comprimat, vacuum -, rezerva de butelii de oxigen, farmacie, laborator, vestiare personal cu grupuri sanitare și bloc alimentar.

„Foișor” este singurul spital de stat de ortopedie din țară și una dintre cele mai performante unități de profil din Europa de Est. La acest spital sunt tratați anual aproape 8.000 de pacienți în sistem de spitalizare continuă, iar alți 10.000 în ambulatoriu.

„Începand cu anul 2009, odată cu preluarea de către Primăria Capitalei, Spitalul ‘Foișor’ înregistrează un spectaculos proces de transformare, prin modernizarea atât a clădirii și a infrastructurii, cât și a aparaturii medicale, transformându-se astfel în cel mai modern centru de ortopedie din Europa de Est, capabil de până la 20 de intervenții chirurgicale pe zi, din care multe de mare complexitate. Aproape 60 la sută dintre pacienți provin din București, restul fiind din țară”, a mai spus Stoica.

În 2013, în spital au fost realizate 3.000 de intervenții chirurgicale, dintre care peste 1.000 au fost de endoprotezare articulară (implant proteză articulară-umăr, genunchi, șold etc.). Unitatea sanitară este și centru metodologic postuniversitar de ortopedie pentru specializări și supraspecializări.

Tot în acest spital funcționează un sistem unic în România (NIM – Eclipse Nerve Monitorig System), indicat în special în chirurgia cu risc neurologic ridicat, și se află Registrul național de endoprotezare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana