ORA DE IARNĂ 2019. România trece la ora de iarnă, în acest weekend/ CFR anunță că trenurile vor fi oprite în stații timp de o oră

ORA DE IARNĂ 2019. România trece la ora de iarnă, în acest weekend/ CFR anunță că trenurile vor fi oprite în stații timp de o oră
Pe ce dată trecem la ora de iarnă în acest an
Publicat: 26/10/2019, 08:40

Mecanismul de schimbare a orei este folosit de România încă din 1932, acest sistem fiind folosit de alte peste 100 de țări din întreaga lume.

Ora de iarnă este, de fapt, ora legală oficială standard, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de cele mai multe ori, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

CFR trece la ora de iarnă. Trenurile vor fi oprite în stații timp de o oră

CFR Călători informează că începând din 27 octombrie 2019, se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM, schimbare care nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

În noaptea 26/27 octombrie 2019, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din stațiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeași zi de 27 octombrie 2019, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din mersul de tren în vigoare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase