Orașul din România fără încălzire centralizată de 25 de ani – GALERIE FOTO

Publicat: 12/11/2014, 15:50

Sezonul rece este unul de coșmar pentru cei aproape 13.000 de locuitori ai municipiului Orșova, unde nu există sistem centralizat de încălzire, astfel că oamenii se încălzesc și în 2014 tot ca acum aproape 30 de ani în orașul de la Dunăre. În această perioadă, la orice oră, pe fiecare stradă, se găsește un locatar care să spargă lemne cu toporul sau să le taie cu securea, soba fiind singura modalitate de a încălzi apartamentele. Oamenii și-au făcut provizii de lemne pe care le-au depozitat în barăcile amenajate în fața blocurilor.

„Căldura la Orșova e o problemă și va fi o problemă pentru viitor. Ne-am întors cu două mii de ani în urmă, exploatăm, aducem aici să ne încălzim, dar nimeni nu are control pe această activitate. Ne-am întors înapoi de unde am plecat. Acum nu e greu să fac rost de lemne, dar peste câțiva ani va fi greu pentru că nu mai este materia primă”, spune un locatar din Orșova, revoltat că trăiește în oraș în aceleași condiții ca într-un sat îndepărtat al județului Mehedinți.

Locuitorii de vârsta a doua din Orșova au reușit din veniturile pe care le au să își pună sobe în apartamente. Cel mai greu le este bătrânilor care apelează la ajutorul vecinilor să le care lemnele la etajele superioare ale blocurilor. Pe timpul zilei, stau în frig și aprind focul în sobă doar seara, ca să facă economie. Alții se mai încălzesc uneori la câte un reșou.

Oana Mitu//Mediafax Foto

„Fiecare se descurcă cum poate. În fostele centrale termice s-a făcut biserică pentru pocăiți, spălătorie auto. Eu mi-am făcut teracote, am în spatele blocului, că în altă parte nu aveam posibilitate, o baracă. Oamenii bătrâni se descurcă însă foarte greu, e vai de mama lor, nici cu reșoul nu își permit să se încălzească. Eu am cheltuit cu lemnele în jur de 900 de lei, nu e suficient, dar fac focul numai seara, nu fac toată ziua”, a declarat Dumitru Grosu, un alt localnic din Orșova.

„Le țin în odaie (n.r. – lemnele), doar seara fac foc. Atât. Nu am decât 700 lei pensie și dau banii pe medicamente. Nu am copii, nu am pe nimeni, nici bărbat. Vecinii mă ajută cu lemne, îmi aduc și o pâine.”, a declarat Irina Verdeș, o bătrână care locuiește la etajul al treilea al unui bloc din Orșova.

Pe de altă parte, cei care nu mai speră ca Primăria să reușească să aducă în municipiu mijloacele de încălzire modernă a locuinței și-au improvizat în apartamente chiar centrale pe lemne.

„Eu nu lucrez. Lemnele m-au costat cam 1.000 de lei și nu cred că îmi ajung până la primăvară. E foarte greu, greu de tot. Fiecare cum se descurcă iarna, așa e la noi, de peste 20 de ani, de când nu mai avem încălzire centrală”, declară Ioana Butaru, care spune că a investit 3.000 lei într-o centrală impovizată ce nu prezintă, însă, nicio siguranță. Practic, soțul femeii și încă un vecin au legat caloriferele din toate camerele la soba din bucătărie prin țevi, ca să aibă căldură.

„Am calorifere până în baie. E o centrală făcută de noi, cum ne-am descurcat, improvizată. Mâine – poimâine poate să sară în aer. E foarte periculos, dar asta e!”, a mai spus femeia.

Oana Mitu//Mediafax Foto

Vechiul sistem de încălzire centralizată, care a fost construit odată cu strămutarea orașului, în anul 1970, și care funcționa cu păcurină, s-a distrus treptat după anul 1989, potrivit autorităților. Fostul primar al municipiului Orșova în legislaturile 1986-1989 și 2004 – 2008, Constantin Negulescu, susține că de-a lungul timpului s-au făcut mai multe studii, dar populația Orșovei nu poate susține costurile unui sistem centralizat.

„În Orșova, când s-a strămutat orașul, s-a construit un sistem de încălzire care a avut nouă centrale termice care asigurau furnizarea apei calde și căldurii. După 1989, întrucât costurile au fost foarte mari, centralele aveau o uzură morală și prețul gigacaloriei nu putea fi suportat de populație, nu s-a mai putut furniza agent termic la populație. După ce nu a mai funcționat sistemul de agent termic, practic nu s-a mai găsit nicio soluție din lipsă de fonduri. Studii s-au făcut foarte multe. Pot să vă spun că, la ora actuală, singura sursă de încălzire a orșovenilor este ca în Evul Mediu, cu teracote pe lemne”, a declarat Negulescu.

După degradarea sistemului centralizat de încălzire, Primăria Orșova a vândut majoritatea spațiilor în care funcționau centralele către diverși agenți economici, astfel încât la momentul actual în aceste locații funcționează spălătorii și chiar baruri.

În opinia lui Constantin Negulescu, aducțiunea cu gaz sau realizarea unei centrale electrice ar putea fi soluții viabile pentru încălzirea orașului, dar asta ar însemna costuri mai ridicate pentru populația care acum plătește, în medie, o mie de lei pentru lemenele necesare încălzirii într-un sezon rece.

Oana Mitu//Mediafax Foto

„Singura soluție care se poate realiza pentru a furniza apă caldă și agent termic în municipiul Orșova este o centrală pe cogenerare, în care principala producție să fie energia electrică și, secundar, să fie agentul termic. Această centrală se poate așeza pe Valea Cernei. Combustibil ar exista: atât cărbune din Mehadia (județul Caraș Severin), cât și din import. Nu în ultimul rând, se poate face aducțiunea de gaz metan care se poate face în vederea asigurării furnizării agentului termic prin microcentrale de apartament. De partea cealaltă, Orșova este un oraș cu populație săracă, șomeri mulți și pensionari care nu pot să suporte costul gigakaloriei. Cine suportă costul încălzirii la Orșova dacă au pensii de 5 – 6 milioane?!”, se întreabă retoric fostul edil din Orșova.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX actualul primar al municipiului Orșova, Ion Manea, a declarat, în legătură cu eventualitatea realizării unui sistem centralizat de încălzire, că a purtat discuții cu o firmă austriacă. Această firmă ar urma să implementeze un proiect-pilot de centrală la o scară de bloc din oraș. Primarul spune că centrala respectivă ar urma să funcționeze pe bază de combustibil provenit din deșeuri.

Edilul nu a precizat însă când ar putea locuitorii din Orșova să aibă căldură în sistem centralizat, cu atât mai mult cu cât nu există nici asociații de proprietari.

Lipsa sistemului centralizat de încălzire degradează și aspectul municipiului Orșova. Deși ar trebui să fie unul dintre cele mai cochete orașe din județul Mehedinți, dată fiind poziția sa geografică, iarna municipiul este cel mai trist. Străzile sunt pline de barăci, iar coșurile scoase din apartamente pentru fumul din sobe înnegresc pereții exteriori ai blocurilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ