Orban, despre redeschiderea școlilor: Copiii, mai puțin expuși riscului decât la locurile de joacă

Orban, despre redeschiderea școlilor: Copiii, mai puțin expuși riscului decât la locurile de joacă
Orban, despre redeschiderea școlilor: Copiii, mai puțin expuși riscului decât la locurile de joacă/ Sursa: Alexandra Pandrea - Gandul.ro
Publicat: 13/09/2020, 15:05

Premierul Ludovic Orban, prezent duminică la Călărași, a ținut să-i liniștească din nou pe părinții îngrijorați de reînceperea școlii în pandemie. Potrivit acestuia, elevii vor fi mai puțin expuși riscului decât dacă s-ar afla în parcuri la joacă.

„Învăţământul este o necesitate. Copiii trebuie încurajaţi să meargă la şcoală pentru dezvoltarea lor, iar părinţilor le transmit să aibă încredere pentru că aceştia sunt mai puţin expuşi riscului la şcoală decât dacă se află la locurile de joacă sau oriunde, în aer liber. Am luat toate măsurile necesare pentru ca şcolile să se deschidă în siguranţă. Copiii trebuie învăţaţi să respecte regulile sanitare, iar părinţii să fie atenţi la orice simptom de boală al acestora”, a spus premierul Ludovic Orban, care a amintit că îmbolnăviri în rândul micuților s-au înregistrat și în cele șase luni de pandemie de Covid-19, chiar dacă școlile au fost închise.

Orban: „Am încredere în sistemul de educație din România”

„Eu am încredere în dascălii din România, am încredere în sistemul de educaţie din România. Sunt convins că la şcoală copilul va fi mai puţin expus riscului de îmbolnăvire decât liber în alte locuri, pe terenul de joacă. Noi vom urmări respectarea regulilor de protecţie sanitară, vom urmări orice disfuncţionalitate care poate să apară” a declarat Ludovic Orban duminică, într-o conferinţă de presă, întrebat ce mesaj are pentru părinţii care se tem că după ce vor merge la şcoală copiii lor s-ar putea infecta cu virusul SARS-CoV-2”, a spus Orban.

Premierul spune că a vorbit în permanență cu cei implicați în educație, pentru a luat toate măsurile „care să apere sănătatea copiilor”.

„Sigur că şi părinţii trebuie să aibă încredere. Începerea anului şcolar este o necesitate. Patru luni de zile cursurile au fost online într-o adaptare care a generat o situaţie în care este necesară începerea şcolii. Orice părinte care îşi iubeşte copilul ştie că fiecare elev are nevoie de procesul educaţional, acest proces este fundamental pentru dezvoltarea fiecărui elev. (…) Sigur că există temeri, că sunt diferite aspecte care nu au fost puse la punct în detaliu, dar orice fel de aspect poate fi remediat” a adăugat Orban.

Premierul îi roagă pe părinți să aibă încredere în sistem

El le-a solicitat părinților să îi învețe pe copiii regulile de protecție anticoronavirus.

„Eu îi rog se părinţi să aibă încredere, să le spună copiilor lor să respecte măsurile de protecţie sanitară care sunt instituite în cadrul fiecărei şcoli. Trebuie să aibă încredere pentru că sunt în beneficiul copiilor” a mai declarat prim-ministrul.

„Deci au fost copii care s-au îmbolnăvit fără să fie la şcoală. E posibil ca la şcoală unii să fie vină deja infectaţi, nu neapărat să dobândească. Nu trebuie să intrăm în panică sau să privim cu neîncredere tot acest proces. Vom urmări prin Direcţiile de Sănătate Publică şi prin Inspectoratele Şcolare modul în care începe şcoala, vom urmări modul în care sunt implementate măsurile stabilite, vom încerca să corectăm orice situaţie apare şi îi rog pe părinţi să aibă încredere. Copiii au nevoie la şcoală să reia procesul de învăţare pentru că este fundamental pentru formarea lor ca oameni” a concluzionat şeful Guvernului, aspru criticat de opoziție pentru modul în care a gestionat criza Covid.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult