Ordonanța pentru înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică este neconstituțională. Motivarea CCR

Ordonanța pentru înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică este neconstituțională. Motivarea CCR
Publicat: 19/04/2018, 18:23

„În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a reținut că, potrivit jurisprudenței sale, prin caracterul lor normativ, legile și ordonanțele Guvernului au aplicabilitate generală și își extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111]. În acest context, Curtea a constatat că înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” dă expresie unei operațiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară [lege/ ordonanță de urgență]”, transmite Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Prin urmare, Curtea susține că reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didactică și Pedagogică poate fi reglementată doar printr-un act normativ emis de administrația publică centrală, nu de Guvern sau Parlament.

„În consecință, Curtea a reținut că înființarea/ reorganizarea activității unei regii autonome, precum cea din cauza de față, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenței autorității administrației publice centrale. În aceste condiții, ordonanța de urgență nu putea fi aprobată prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.76/2017 încalcă art.1 alin.(4), art.16 alin.(1) și (2), art.61 alin.(1) și art.115 alin.(7) din Constituție. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, potrivit sursei citate.

Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constituțională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didactică și Pedagogică devine societate pe acțiuni și care instituie monopol pe producția de manuale școlare din România.

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis să reorganizeze Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale școlare.

Transformarea Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanțe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora și materiale grafice necesare procesului de învățământ.

„Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmitea Guvernul, într-un comunicat de presă.

Societatea urma să fie condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor și membrii Consiliului de administrație ai Societății urmau să fie numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației Naționale. Conducerea executivă a Societății ar fi fost asigurată de un director general. Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acțiuni, iar personalul va avea același drepturi salariale ca până acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Tânăr în vârstă de 21 de ani, sechestrat și bătut în Chiajna. Victima le-ar fi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Adevărul ascuns al lui Florin Piersic. Câți copii are, de fapt, actorul în realitate: ”A...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?