OUG pentru revizuirea sentințelor este un ABUZ fără precedent. Ludovic ORBAN critică propunerea lui Tudorel Toader

OUG pentru revizuirea sentințelor este un ABUZ fără precedent. Ludovic ORBAN critică propunerea lui Tudorel Toader
Publicat: 02/08/2018, 13:22

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu încetează să se așeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea și camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiție egală, independentă și accesibilă pentru toți cetățenii. Declarația ministrului privind intenția de a emite o Ordonanță de Urgență referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiției de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Liderul PNL spune că prin o astfel de ordonanță de urgență „toți cei condamnați în ultimii 15-20 de ani vor avea ocazia să ceară anularea condamnărilor”, ceea ce ar putea aglomera instanțele de judecată.

„Calea revizuirii a făcut obiectul modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, aflate în momentul de față în analiza Curții Constituționale, la solicitarea PNL. Or, intervenția prin Ordonanță de Urgență în această speță neagă rolul constituțional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare. De asemenea, este o dinamitare a principiului securității raporturilor juridice în societate, având în vedere că toți cei condamnați în ultimii 15-20 de ani vor avea ocazia să ceară anularea condamnărilor, cu riscul supraaglomerării și blocării instanțelor de judecată”, a mai declarat Ludovic Orban.

În același comunicat, Ludovic Orban spune că instanțele de judecată trebuie să stabilească dacă probele sunt valabile, nu Guvernul, printr-o astfel de ordonanță de urgență.

„În același timp, este atributul instanțelor de judecată de a stabili, de la caz la caz, măsura în care probatoriul este sau nu valabil, respectiv de a înlătura acele probe considerate nelegale. În prezent, această cale de contestare este posibilă și a și fost utilizată, atât în privința „protocoalelor”, cât și în privința „interceptărilor”. Nu este rolul Guvernului de a judeca în locul judecătorilor în ce măsură probatoriul este legal sau ilegal, ci a instanțelor de judecată în fiecare caz în parte”, se arată în aceeași sursă.

Ludovic Orban consideră că o astfel de ordonanță de urgență este „abuz fără precedent”, iar în cazul emiterii de către Guvern, PNL se va adresa Avocatului Poporului, pentru sesizarea CCR.

„Emiterea unei Ordonanțe de Urgență de tipul celei invocate de ministrul Justiției reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curții Constituționale. Somăm Guvernul să se abțină din a promova o astfel de Ordonanță de Urgență, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituțională”, a încheiat Ludovic Orban.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului Viorica Dăncilă adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

„(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt.

„După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile”, a completat Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Pensii mai mari începând din toamnă. Cum se calculează și de ce acte ai nevoie
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×