(P) Cum să-ți protejezi ficatul

(P) Cum să-ți protejezi ficatul
Cum să îți protejezi ficatul
Publicat: 18/05/2021, 18:32

Ficatul este un organ vital, cu o contribuţie semnificativă în buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului imunitar. Se apreciază, însă, că numărul total al funcţiilor sale se apropie de 500. Îndeplinind roluri atât de variate şi de numeroase în organism, nu este de mirare că menţinerea sănătăţii ficatului este absolut esenţială pentru creșterea calității vieții.

Ficatul este o adevărată „uzină”. Acesta are o activitate intensă 24/7: „aparatura” sa complexă filtrând toate substanţele care ajung în organism, neutralizând astfel toate toxinele, combătând infecţiile și reglând nivelul hormonal. Organul, extrem de activ, are şi o capacitate incredibilă de regenerare, celulele hepatice (hepatocitele) fiind capabile să se refacă în urma afecţiunilor sau leziunilor pe termen scurt.

Cele mai întâlnite afecțiuni ale ficatului poartă denumirea generică de hepatite și sunt determinate, de obicei, de:

  • consumul mare de alcool;
  • virusurile hepatice;
  • încărcarea cu grăsimi a ficatului;
  • efectul toxic al unor medicamente.

1.        Hepatita de tip C

Hepatita C este una dintre cele mai cunoscute și răspândite afecțiuni ale ficatului, fiind provocată de virusul hepatic C (VHC). Aceasta afectează funcțiile organului, iar netratată corespunzător poate cauza chiar și ciroză hepatică sau cancer.

2.       Ficatul gras

Steatoza hepatică este o altă boală ficatului provocată de ficatul gras. Afecțiunea se caracterizează prin formarea unor depozite de grăsimi la nivelul organului.

3.      Insuficiența hepatică

Insuficiența hepatică este afecțiunea determinată de incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. Primele semne apar abia atunci când peste 80% din celulele ficatului nu mai sunt funcționale.

4.      Ciroza hepatică

Ciroza hepatică este o boală severă a ficatului. Ea este caracterizată prin aspectul cicatrizat apărut de-a lungul timpului pe organ, din cauza unor agenți agresivi cum ar fi virusurile, medicamentele sau băuturile alcoolice.

Cum protejăm ficatul ca să nu ajungă în aceste stadii?

Așa cum spuneam, problemele de sănătate ale ficatului apar atunci când acesta este atacat de toxine de-a lungul unor perioade lungi, situaţie în care riscă să se îmbolnăvească, dezechilibrând întregul organism. Tocmai de aceea este atât de importantă protejarea sa, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, din care să nu lipsească o serie de aliaţi preţioşi, precum anumite alimente și suplimente.

Ficatul poate fi protejat dacă există un consum ridicat de alimente precum carnea slabă, lactatele cu un conținut scăzut de grăsime, peștele sau legumele, precum anghinarea.  Despre cea din urmă se spune că ajută la creşterea rezistenţei celulelor hepatice la acţiunea substanţelor toxice, reducând cantitatea de toxine care pătrund şi afectează ficatul.

Mai există o plantă foarte importantă în dieta unui ficat sănătos, și anume armurariul, din care se produce silimarina. Se știe despre aceasta ca joacă un rol foarte important în protejarea sănătăţii ficatului, care datează de peste 2.000 de ani. Silimarina limitează acţiunea nocivă a radicalilor liberi la nivel hepatic, atât prin acţiune directă, cât şi prin menţinerea sintezei de glutation.

Anghinarea și beneficiile acesteia

Planta ierboasă perenă, cu denumirea științifică de Cynara scolymus, anghinarea face parte din familia compozitelor, adică a ciulinilor. Ea se recunoaște foarte ușor după gruparea florală de muguri violet din vârful plantei.

Anghinarea este o plantă recunoscută pentru beneficiile ei. Frunzele și rădăcina acesteia se folosesc adesea în medicina naturistă, pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătății ficatului și a inimii. Planta acționează asupra reglării nivelului de colesterol, fiind consumată, astfel, de persoanele care doresc să slăbească și țin diferite cure.

Beneficiile silimarinei

Principala sursă de silimarină o reprezintă fructul de armurariu. El este originar din țările care se învecinează cu Marea Mediterană, unde este considerat o plantă cu proprietăți curative încă din cele mai vechi timpuri. Fructul de armurariu nu are aromă sau miros, dar are proprietăți hepatoprotectoare.

Acesta conține un complex de trei substanțe: silicristină, silibină și silidianină. Deși silimarina se regăsește, în proporții variate, în majoritatea plantelor din familia ciulinului, armurariul sau Silybum marianum este cea mai bogată sursă de silimarină din câte există.

Previne bolile de ficat cu ajutorul suplimentelor naturale

Un aliat al sănătății ficatului sunt suplimentele alimentare. Un supliment de calitate este HepatoSuport, care conţine extracte naturale de armurariu (Silybum marianum) şi anghinare (Cynara scolymus), substanţe cu efecte hepatoprotectoare recunoscute din timpuri străvechi.

Silimarina din fructele de armurariu şi cinarina din anghinare acţionează sinergic, potenţându-şi efectele benefice asupra sistemului hepato-biliar: protejează celulele hepatice împotriva stresului oxidativ, favorizează eliminarea toxinelor, reglează nivelul colesterolului sangvin şi stimulează secreţia biliară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi