Adina Chirvasa
07.02.2019
Știri

PANICĂ în Sălaj. Două persoane au fost duse la spital după ce au fost MUȘCATE DE MISTREȚ

PANICĂ în Sălaj. Două persoane au fost duse la spital după ce au fost MUȘCATE DE MISTREȚ
Video. Panică pe o stradă din Șimleul Silvaniei. Vezi momentul în care două persoane sunt atacate de un mistreț

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, Marius Mesaroș, a declarat, joi, corespondentului Mediafax că jandarmii au monitorizat deplasarea mistrețului prin oraș.

„O femeie și un bărbat au sesizat că au fost mușcați de un porc mistreț în timp ce circulau pe o stradă din Șimleu Silvaniei. La fața locului s-au deplasat echipaje de jandarmi, Poliție, Poliție Locală și ambulanță”, a spus Mesaroș.

Așa cum se vede și în imagini, mistrețul aleargă printre blocuri și la un moment dat atacă o femeie, pe care o muscă de picior, după care îi smulge geanta din mână. Femeia reușește să se refugieze într-un magazin alimentar.

Cei doi răniți au fost preluați de către ambulanțe și transportați la spitalul din localitate pentru investigați medicale.

Jandarmii au acționat doar în oraș, monitorizând deplasarea mistrețului, pentru a se asigura că nu au fost alte persoane în calea lui.

Mistrețul a fugit din oraș și a intrat într-o pădure din vecinătatea localității, iar o grupă de vânători a pornit în urmărirea lui pentru a-l captura.

Ursul care a terorizat localnicii din Miercurea Ciuc va fi împușcat

Ursul care a fost zărit de trei ori în ultimele patru zile pe străzile din Miercurea Ciuc, chiar și în apropierea spitalului, va fi împușcat. Autoritățile spun că este vorba de un exemplar solitar, adult, care ar putea pune în pericol oamenii din zonă.

Ordinul de extragere pentru ursul văzut, în ultimele zile, în preajma Spitalului de Urgență din Miercurea Ciuc, județul Harghita a fost dat în cursul zilei de miercuri.

„A fost dat ordinul de extragere a exemplarului care a fost văzut și a produs daune în zona Spitalului de Urgență de la Miercurea Ciuc. A fost emis ordinul în decursul zilei de ieri (miercuri – n.r.). Este un urs adult – un exemplar solitar adult, care a fost văzut de mai multe ori în zona Spitalului de Urgență și a intrat și în mai multe gospodării”, a declarat Szep Robert, comisarul general adjunct Garda Națională de Mediu (GNM).

Ursul a fost văzut de mai multe ori și a intrat în mai multe gospodării.

„Pericolul este iminent, gospodăriile se află la câțiva zeci de metri de Spitalul de Urgență, deci el ar putea să producă niște probleme mult mai mari, adică ar pune în pericol chiar siguranța locuitorilor sau a celor care vin la spital”, a explicat Szep Robert.

De asemenea, acesta a mai spus că în zonă există o problemă cu urșii.

„Ursul care se obișnuiește cu hrana ușoară procurată în intravilan sau în apropierea intravilanului niciodată nu se mai dezobișnuiește. (…) Acum este o altă problemă, de ce se găsește acolo mâncare, este problema gestionării deșeurilor, dar problema aceasta nu există în zona respectivă, eu vin chiar din Miercurea Ciuc, nu avem o problemă acolo. Problema este, în realitate, că avem zone suprapopulate și asta trebuie să o spunem.

Dacă vorbim de starea de conservare favorabilă, care indubitabil există trebuie să vorbim, în același timp, și de faptul că oare suprapopularea aceasta nu duce la pipernicirea speciei, nu duce la pierderea valorii genetice a acestor exemplare? Eu zic că la un moment dat trebuie să intervenim asupra populației de urși tocmai în sensul acesta de a recâștiga valoarea lor genetică, că se degradează, sunt foarte mulți, într-un fond forestier. (…)

Sunt mai mulți decât ar putea să susțină fondul forestier respectiv Și atunci ei coboară, exemplarele mai mici, care nu mai au loc de exemplarele mai mari. (…) Se alungă unii pe alții, de asta apar exemplarele mai mici în orașe”, a explicat comisarul general adjunct GNM.

Ursul a fost filmat dând târcoale în preajma Spitalului în weekend, iar în zilele următoare au fost mai multe apeluri la 112 pentru ca jandarmii să intervină și să alunge animalul.

Tot în zonă a fost semnalată și prezența unei ursoaice cu pui, dar pentru ea, potrivit lui Szep Robert, nu a fost emis ordin de relocare.

Foto: Captură

Inchide