Partidul lui Oprea este anchetat de DNA pentru cheltuirea banilor din Fondul Solidaritatea

Partidul lui Oprea este anchetat de DNA pentru cheltuirea banilor din Fondul Solidaritatea
Publicat: 15/01/2016, 14:23

Procurorii DNA au început urmărirea penală in rem într-un dosar în care cercetează modul în care oficiali ai UNPR au cheltuit banii partidului, iar în acest caz au fost făcute și percheziții în decembrie 2015, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în 11 decembrie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut percheziții la sediul UNPR, de unde au ridicat documente financiare, acțiunea nefiind urmată de audieri la acel moment.

UNPR a pus la dispoziția DNA toate documentele solicitate privind Fondul Solidaritatea, constituit în 2010 pentru sprijinirea celor afectați de criza financiară, a anunțat, vineri, formațiunea condusă de Gabriel Oprea.

DNA a solicitat, în decembrie 2015, documente privind modul de constituire a Fondului Solidaritatea și destinația finală a sumelor încasate în acest cont, informează UNPR într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Partidul precizează că, în mai 2010, UNPR a anunțat deschiderea unui fond de solidaritate pentru sprijinirea celor afectați de criza financiară.

„UNPR a lansat, la acel moment, o invitație către politicieni, parlamentari, agenți economici și către toți cei care doreau să contribuie, să facă donații în contul respectiv. Persoane din conducerea partidului au făcut, la rândul lor, donații în cont, din veniturile personale. Ulterior, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a deschis un cont de solidaritate cu același scop – diminuarea efectelor crizei economice. UNPR a vărsat, în data de 12.10.2010, în contul deschis de MFP toate sumele acumulate din donații cu această destinație. UNPR a pus la dispoziția DNA toate documentele solicitate”, se arată în comunicat.

Anchetatorii DNA au deschis un dosar și au început urmărirea penală in rem, pentru fapte privind modul de cheltuire a banilor UNPR. Sursele citate nu au putut preciza care sunt infracțiunile cercetate de procurorii DNA și nici ce membri ai UNPR ar putea fi vizați în acest caz, dar au arătat că se vor face audieri în acest dosar, în cursul firesc al anchetei.

Gabriel Oprea a deschis în mai 2010, în numele UNPR, Fondul Solidaritatea, la Banca Română pentru Dezvoltare. Săptămânal, sumele depuse în cont urmau a fi direcționate către Trezoreria Statului, toate donațiile fiind date publicității, anunța cu acel prilej partidul.