Patriarhia Română: Preoții să se abțină de la a participa la manifestații publice pro sau contra gazelor de șist

Patriarhia Română: Preoții să se abțină de la a participa la manifestații publice pro sau contra gazelor de șist
Publicat: 24/10/2013, 16:17
Actualizat: 02/09/2019, 20:09

Patriarhia Română recomandă clerului ortodox să se abțină de a participa personal la manifestații publice pro sau contra proiectului Chevron de exploatare a gazelor de șist, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

„Patriarhia Română nu a formulat o poziție oficială în legătură cu problema explorării și exploatării gazelor de șist în România, deoarece nu cunoaște temeinic toate implicațiile politice, economice, sociale și ecologice ale acestui demers. De altfel, și poziția oficială a Sfântului Sinod din noiembrie 2003 referitoare la proiectul minier de la Roșia Montană a ținut cont de poziția oficială a Academiei Române care dispune de specialiști în domeniu. În plus, la Roșia Montană este vorba de un patrimoniu religios-cultural (biserici – monument istoric și cimitire) care vor fi afectate prin implementarea acestui proiect minier”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

De asemenea, Patriarhia Română cere ca autoritățile competente ale Statului român să exprime o poziție clară referitoare la acest proiect considerat strategic și să asigure o informare completă și corectă la nivelul comunităților locale despre avantajele și consecințele pozitive și negative ale unei asemenea exploatări.

„Referitor la participarea unor preoți din județul Vaslui la protestele publice din localitatea Pungești împotriva gazelor de șist, Biserica Ortodoxă Română (BOR) precizează că aceștia nu s-au consultat cu Patriarhia Română, pentru că nu sunt subordonații ei, ci episcopiei Hușilor, iar implicarea lor este una personală împreună cu o parte din comunitatea de credincioși”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase