Patru judecători din Oradea, urmăriți penal pentru că au dispus eliberarea unui condamnat pentru tentativă de viol. Un magistrat a cerut șpagă un ceas cu cuc

Patru judecători din Oradea, urmăriți penal pentru că au dispus eliberarea unui condamnat pentru tentativă de viol. Un magistrat a cerut șpagă un ceas cu cuc
Publicat: 31/03/2014, 12:06

DNA a anunțat luni dimineața că a început urmărirea penală împotriva următoarelor persoane: Mariana Mihoc, avocat în cadrul Baroului Bihor, Gheorghe Jurscă, Florica Roman, judecător în cadrul Curții de Apel Oradea, Ovidiu Galea, judecător la Tribunalul Bihor, Raluca Beatrix Cuc, judecător la Tribunalul Bihor, Vidican Denisa, judecător la Curtea de Apel Oradea, Nicoleta Roman și Gelu Gheorghe Mărăcineanu.

Cum a început cazul

Pe 2 iunie 2010, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea unui inculpat la 2 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru tentativă de viol. Pe 4 iunie, suspectul a fost încarcerat. A luat legătura cu avocata Mariana Mihoc care, potrivit procurorilor, i-a promis că va interveni pe lângă judecători din Oradea și va obține eliberarea sa în urma unei proceduri speciale, adică printr-un recurs în anulare.

Potrivit DNA, avocata i-a comunicat denunțătorului că va trebui să o convingă pe partea vătămată să încheie un „Act de împăcare” antedatat, respectiv cu o dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Pentru a obține acest act, condamnatul și rudele sale au strâns 15.000 lei sumă pe care i-au promis-o victimei sale care urma să semneze actul de împăcare falsificat.

Aici intervine și Gelu Mărăcineanu, fostul șef al ANRM, care a semnat pentru victima tentativei de viol o adresă prin care motiva absența acesteia de la proces. Prin acest act, avocata ar fi motivat și de ce actul de împăcare dintre victimă și condamnat nu a apărut în procesul penal înainte de pronunțarea sentinței definitive.

Procurorii o acuză pe avocata Mihoc Mariana Dorina că personal, dar și prin intermediul lui Gheorghe Jurcă, a intervenit la Florica Roman, judecător la Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să-și exercite influența față de judecători de la Tribunalul Bihorca să admită contestația în anulare și, în final, la încetarea procesului penal și eliberarea condamnatului.

Procurorii DNA spun că judecătoarea de la Curtea de Apel a primit în schimbul intervenției sale bani, păstrăvi, whisky, dar urma să primească și un ceas cu cuc. „Pentru a-și exercita influența asupra magistraților Tribunalului Bihor, judecătoarea Roman Florica a primit de la Jurcă Gheorghe o sumă de bani ce nu a putut fi determinată sub aspectul cuantumului și alte foloase materiale (păstrăvi, whisky). Totodată, judecătoarea Roman Florica a acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Jurcă Gheorghe urma să-l procure prin intermediul condamnatului”, susțin procurorii DNA.

Judecătorul care l-a condamnat l-a și eliberat

DNA susține că din completul care a decis eliberarea bărbatului condamnat pentru tentativă de viol a făcut parte și un judecător care cu numai două săptămâni înainte a decis condamnarea acestuia. „Din completul de judecată care a pronunțat încheierea din 16 iunie 2010 a făcut parte judecătorul Galea Ovidiu, președinte de complet, care în urmă cu 2 săptămâni fusese președintele completului de recurs care a pronunțat condamnarea aceluiași inculpat la 2 ani și 8 luni închisoare cu executare, în condițiile în care părțile nu ajunseseră la împăcare”, se arată în comunicatul DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×