Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia, verificați după ce au semnat pentru „cărțile” unor deținuți

Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia, verificați după ce au semnat pentru „cărțile unor deținuți
Publicat: 14/01/2016, 17:28

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a solicitat convocarea Comisiei de etică pentru a dezbate cazurile a patru cadre didactice ale instituției care au validat lucrările unor deținuți.

„Am trimis astăzi (joi – n.r.) președintelui Comisiei de etică din universitate o adresă prin care i-am solicitat să convoace comisia. Domnia sa va convoca Comisia de etică, conform regulamentului, în 15 zile de la data emiterii acesteia (…) Fiecare profesor recunoscut în domeniul său de activitate poate să facă recenzii, atunci când i se cere, asupra unui material scris și poate să facă recomandări cu privire la calitatea materialului respectiv. Aceste recenzii se fac în nume proprii și nu în numele universității”, a spus Breaz.

El a adăugat că semnătura și decizia privind evaluarea unei cărți sau a unui material științific aparțin persoanei în cauză și nu universității.

„Semnătura și decizia aparțin persoanei în cauză și nu universității. Este o activitate disjunctă de activitatea pe care o are cadrul didactic respectiv în universitate. Este vorba de onoarea sa atunci când recomandă sau nu recomandă un manuscris, fie el carte, articol științific, publicație. În general, această expertiză este cerută de o editură sau de un redactor-șef al unui jurnal pentru a vedea dacă poate fi sau nu publicat un material de o editură sau un jurnal științific de specialitate”, a mai spus Breaz.

Întrebat ce părere are despre colegii săi care au validat cărțile unor deținuți, Daniel Breaz a răspuns că nu se poate exprima privind calitatea materialelor validate deoarece niciunul nu este din domeniul său de expertiză, însă consideră că nu au încălcat legea dacă au dat doar o recomandare.

„Nu se pune problema ca unul dintre colegii mei să fie coordonator sau coautor al unei lucrări (…) O editură la care a trimis persoana privată de libertate materialul respectiv a cerut expertiza privind acest material. Legea spune foarte clar: calitatea de material științific nu poate fi certificată decât de un cadru didactic universitar și atunci s-a cerut expertiza și celor patru colegi ai mei, din cele câteva sute de cadre didactice care au dat astfel de recomandări. Ei au dat în nume propriu aceste recomandări. Nu mă pot exprima, nefiind domeniul meu de expertiză, de calitatea acestor materiale, dar decizia de a reduce pedeapsa celor care sunt în spatele gratiilor nu aparține cadrelor universitare, nici editurilor care au publicat materiale, ci unei comisii din penitenciar care analizează”, a spus Breaz.

El a afirmat că nu crede că vor fi sancționați cei patru profesori ai universității.

„Dacă colegii mei au dat doar recomandarea de publicare a unui material, părerea mea este că nu riscă nicio sancțiune. Pasul următor, de publicare a lucrării, a aparținut editurii. Eu consider că în momentul în care ei au dat o recomandare și au expertizat un material nu pot fi sancționați pentru că și-au spus părerea despre un material”, a afirmat Daniel Breaz.

Patru cadre didactice de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia apar pe lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deținuților recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare științifică pe o anumită temă, listă făcută publică recent de Ministerul Justiției. Astfel, pe listă se regăsesc profesorul Mihai Himcinschi – Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, profesorul Sorin Briciu – Școala Doctorală de Contabilitate, profesorul Mariana Ludușan și conferențiarul Ioan Gânfălean, ambii de la Facultatea de Drept și Științe Sociale.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Național al Rectorilor (CNR) să solicite universităților o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituții au dat recomandări pentru cărți scrise de deținuți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani