Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia, verificați după ce au semnat pentru „cărțile” unor deținuți

Patru profesori de la Universitatea Alba Iulia, verificați după ce au semnat pentru „cărțile unor deținuți
Publicat: 14/01/2016, 17:28

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a solicitat convocarea Comisiei de etică pentru a dezbate cazurile a patru cadre didactice ale instituției care au validat lucrările unor deținuți.

„Am trimis astăzi (joi – n.r.) președintelui Comisiei de etică din universitate o adresă prin care i-am solicitat să convoace comisia. Domnia sa va convoca Comisia de etică, conform regulamentului, în 15 zile de la data emiterii acesteia (…) Fiecare profesor recunoscut în domeniul său de activitate poate să facă recenzii, atunci când i se cere, asupra unui material scris și poate să facă recomandări cu privire la calitatea materialului respectiv. Aceste recenzii se fac în nume proprii și nu în numele universității”, a spus Breaz.

El a adăugat că semnătura și decizia privind evaluarea unei cărți sau a unui material științific aparțin persoanei în cauză și nu universității.

„Semnătura și decizia aparțin persoanei în cauză și nu universității. Este o activitate disjunctă de activitatea pe care o are cadrul didactic respectiv în universitate. Este vorba de onoarea sa atunci când recomandă sau nu recomandă un manuscris, fie el carte, articol științific, publicație. În general, această expertiză este cerută de o editură sau de un redactor-șef al unui jurnal pentru a vedea dacă poate fi sau nu publicat un material de o editură sau un jurnal științific de specialitate”, a mai spus Breaz.

Întrebat ce părere are despre colegii săi care au validat cărțile unor deținuți, Daniel Breaz a răspuns că nu se poate exprima privind calitatea materialelor validate deoarece niciunul nu este din domeniul său de expertiză, însă consideră că nu au încălcat legea dacă au dat doar o recomandare.

„Nu se pune problema ca unul dintre colegii mei să fie coordonator sau coautor al unei lucrări (…) O editură la care a trimis persoana privată de libertate materialul respectiv a cerut expertiza privind acest material. Legea spune foarte clar: calitatea de material științific nu poate fi certificată decât de un cadru didactic universitar și atunci s-a cerut expertiza și celor patru colegi ai mei, din cele câteva sute de cadre didactice care au dat astfel de recomandări. Ei au dat în nume propriu aceste recomandări. Nu mă pot exprima, nefiind domeniul meu de expertiză, de calitatea acestor materiale, dar decizia de a reduce pedeapsa celor care sunt în spatele gratiilor nu aparține cadrelor universitare, nici editurilor care au publicat materiale, ci unei comisii din penitenciar care analizează”, a spus Breaz.

El a afirmat că nu crede că vor fi sancționați cei patru profesori ai universității.

„Dacă colegii mei au dat doar recomandarea de publicare a unui material, părerea mea este că nu riscă nicio sancțiune. Pasul următor, de publicare a lucrării, a aparținut editurii. Eu consider că în momentul în care ei au dat o recomandare și au expertizat un material nu pot fi sancționați pentru că și-au spus părerea despre un material”, a afirmat Daniel Breaz.

Patru cadre didactice de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia apar pe lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deținuților recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare științifică pe o anumită temă, listă făcută publică recent de Ministerul Justiției. Astfel, pe listă se regăsesc profesorul Mihai Himcinschi – Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, profesorul Sorin Briciu – Școala Doctorală de Contabilitate, profesorul Mariana Ludușan și conferențiarul Ioan Gânfălean, ambii de la Facultatea de Drept și Științe Sociale.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Național al Rectorilor (CNR) să solicite universităților o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituții au dat recomandări pentru cărți scrise de deținuți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
A murit un actor din Harry Potter. Boala care i-a fost fatală
Nota de plată uriașă a unei cliente la Taverna Racilor. Numai o apă costă 25...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...