PE ÎNȚELESUL TUTUROR: Ce ”capcane” se ascund pentru companii și angajați în măsurile economice luate de Guvernul Orban?! Atenție la… (EXCLUSIV)

PE ÎNȚELESUL TUTUROR: Ce ”capcane” se ascund pentru companii și angajați în măsurile economice luate de Guvernul Orban?! Atenție la... (EXCLUSIV)
Publicat: 19/03/2020, 17:00
Actualizat: 19/03/2020, 17:25

În ultima ședință de guvern au fost luate unele măsuri economice în contextul pandemiei de coronavirus care afectează și România, iar premierul Ludovic Orban le-a prezentat, punctual, întro declarație de presă, în sistem de videoconferință. Gândul.ro vă prezintă, pe scurt, măsurile luate, dar și punctul de vedere transmis – în exclusivitate – de avocatul Cristian Alexandru Zamfirescu (firma de avocatură Coltuc & Asociații), astfel încât cititorii să înțeleagă, cât mai bine, ce înseamnă – în esență, cu bune și cu… mai puțin bune – aceste schimbări la nivel economic care au fost anunțate.

Concret, ținând cont de întreg contextul medical și social din țara noastră, Ludovic Orban a declarat că au fost luate”măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus”.

Pe lângă faptul că au fost suplimentate bugetele Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, au fost adoptate și măsuri de protecție socială, atât pentru angajați, cât și pentru angajatorii care – în această perioadă foarte dificilă și din punct de vedere economic – întâmpină sau vor întâmpina mari greutăți. Una dintre aceste măsuri este plata șomajului tehnic, iar foarte mulți români se află deja într-o astfel de situație.

  • Va fi asigurată plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

”Am avut şi varianta de a susţine plata salariului, dar am fi instituit obligaţia acestor angajaţi de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic pentru a sta acasă”, a explicat Ludovic Orban.

Avocatul Cristian Alexandru Zamfirescu: ”Un plafon care nu este lăsat la liberul arbitru agajator-angajat”

”Prin vocea premierului Ludovic Orban, am fost anunțați că Statul Român – în raport de Decretul Președintelui României nr. 195/2020 – urmează să susțină companiile private, pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, că urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2. Aceasta susținere financiară se realizează prin acordarea unei indemnizații în cuantum de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”, ne-a transmis avocatul Cristian Alexandru Zamfirescu.

Dar angajații trebuie să fie foarte atenți, din această perspectivă, fiindcă este vorba despre sume de bani care vor fi acordate… angajatorului și numai dacă acesta – din proprie inițiativă – dispune desfacerea contractului de muncă al angajatului din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.

”Analizând cele mai sus arătate rezultă că masurile economice care vizează plata indemnizațiilor către angajații FIRMELOR PRIVATE, cunosc un plafon care nu este lăsat la liberul arbitru agajator-angajat, ci este raportat la textul de Lege nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Potrivit acestuil text de lege, la art. 15 se arată: “câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei”. Atenție, sprijinul oferit de către stat din bugetul asigurărilor pentru șomaj nu se acordă în mod direct angajatului, ci se acordă angajatorului dacă acesta, din proprie inițiativă, dispune suspendarea temporară a contractului de muncă al angajatului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2”, precizează avocatul Cristian Zamfirescu.

”ATENȚIE la diferența dintre suspendarea temporară a contractului de muncă din inițiativă angajatorului și celelate forme de supendare a contractului de muncă”

Avocatul Cristian Zamfirescu atrage atenția că – pentru a beneficia de plata indemnizației anunțate de Guvernul Orban – un angajat trebuie să aibă un contract de muncă valabil încheiat cu respectiva companie privată. Dar nu numai atât, fiindcă există și alte detalii esențiale care trebuie cunoscute.

”În condițiile date, pentru a putea ca un angajat să poată beneficia de plata indemnizației anunțate de Guvern, acesta trebuie să aibă în primul rând un contract de muncă valabil încheiat cu o companie privată care – în urma dificultăților financiare datorate efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2 – a dispus din INIȚIATIVA ANGAJATORULUI suspendarea temporară a contractului individual de muncă. Raportat la faptul că angajatorul este cel care va trebui să întocmească documentația necesară pentru obținerea sprijinului financiar și să dovedească starea de necesitate a acordării sumelor de bani pentru angajați, aceștia trebuie să fie foarte atenți, în perioada imediat următoare, la diferența dintre suspendarea temporară a contractului de muncă din inițiativă angajatorului și celelate forme de supendare a contractului de muncă – a se vedea art. 49 alin 1 din Legea 53/2003 “suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi”, consideră Cristian Alexandru Zamfirescu.

”Cât timp poate susține bugetul asigurărilor pentru șomaj indemnizațiile promise?”

Sunt măsuri ”îndrăznețe”, într-adevăr, consideră avocatul Cristian Zamfirescu, dar – în ultimă instanță – se poate ridica și un mare semn de întrebare legat de intervalul de timp în care bugetul asigurărilor de șomaj poate susține un astfel de efort financiar.

”Concluzionând, măsurile adoptate de către Guvernul României sunt măsuri îndrăznețe, menite să susțină societățile private care în mod evident nu pot funcționa fară angajați. Întrebarea care se impune în situația de față este cât timp și pentru câți angajați poate susține bugetul asigurărilor pentru șomaj indemnizațiile promise, ținând cont de previziunile sumbre ce țin de perioada tot mai mare în care se vor resimți efectele produse de coronavirusul SARS-CoV-2, cât și de numărul tot mai mare de societăți private aflate în dificultate”, a mai spus, în exclusivitate pentru Gândul.ro, avocatul Cristian Alexandru Zamfirescu.

Alte măsuri economice anunțate de premierul Ludovic Orban

  • La rectificarea bugetară va fi crescut bugetul, astfel încât să poată fi decontate concediile medicale.
  • Va fi majorat cu 5 miliarde de lei plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, iar această majorare va putea ajunge, în viitor, până la 15 miliarde. Astfel, vor fi garantate credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru.

”Dobânda”, a spus Ludovic Orban, ”este subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion”.

  • TVA rambursat până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul acestei rambursări, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.
  • 42 milioane de lei pentru susținerea centrelor de carantină.

”Vor fi decontate cheltuielile centrelor de carantină”, a mai declarat Ludovic Orban în timpul videoconferinței.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier