Pelerinii care vin la moaștele Sfintei Parascheva, întâmpinați cu CONTROALE și COVORAȘE DEZINFECTANTE împotriva pestei porcine. De 15 ani, racla e împodobită cu flori de o familie din București

Redactor:
Raluca Lazaroi
Pelerinii care vin la moaștele Sfintei Parascheva, întâmpinați cu CONTROALE și COVORAȘE DEZINFECTANTE împotriva pestei porcine. De 15 ani, racla e împodobită cu flori de o familie din București
Pelerinaj de Sfânta Parascheva la Iași 2018. Covorașe dezinfectate și controlul pelerinilor să nu aducă preparate din carne de porc. Vezi măsurile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane luate de autorități

Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași a finalizat miercuri amplasarea covoarelor dezinfectate pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în județul Iași.

„Echipele DRDP Iași, alături de DSVSA, au finalizat instalarea covorului dezinfectant pentru autovehicule pe DN 28, km7, Pod Șcheia, județul Iași, în cadrul măsurilor speciale de prevenție sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iașului, instituit de Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor. Pe drumurile naționale din județul Iași astfel de puncte de dezinfecție au mai fost instalate pe DN 24, km 159 (intrare Coropceni) și pe DN 24C, km 36 (Bivolari). Măsura face parte din planul special de prevenție sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iașului, instituit de Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor” se arată în comunicatul instituție.

Autoritățile din Iași anunță că pelerinii vor fi controlați, indiferent dacă vin cu autoturismele proprii cu autobuze ori autocare, iar reprezentanții Mitropoliei fac apel către aceștia să nu aducă produse din carne de porc.

„Îi rugăm să fie atenți ce alimente aduc, există acele avertizări ale autorităților – să evite să aducă carne de porc, de exemplu, mai ales dacă vin din zonele afectate de pesta porcină”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva începe joi, la ora 6:30 cu procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pentru închinare și se va încheia luni, după liturghie. Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.

De 15 ani, miile de flori care împodobesc catafalcul pe care este așezată la Iași racla cu moaștele Sfintei Parascheva sunt aduse cu camionul, de o familie din București, ca semn de mulțumire că rugăciunea le-a fost ascultată și femeia a născut o fată.

„Când facem ceva cu plăcere, nu consideram că este un efort. Este o plăcere. Durează cam 8-10 ore până împodobim tot baldachinul, dar la asta se mai adaugă alte trei zile de muncă, înainte, care se întâmplă în București până să ajungem aici. De atâția ani, ne-am obișnuit și cu transportul de la București la Iași, știm cum să fie legate, cum să fie strânse, ca să ajungă în regulă. Florile sunt proaspete, dar ne ajută și Sfânta să reziste atât de mult”, a explicat pentru Mediafax, Giani Buștei.

Anul acesta, catafalcul va fi împodobit cu flori mov, lila și magenta, dar din aranjamente nu lipsește niciodată albul. Ca de obicei, înaintea sărbătorii, întreaga familie se adună pentru a decide alegerea florilor.

„Anul acesta, între flori predomină movul și magenta. Cum alegem florile: ne strângem cu toții, de la mic la mare, toată familia și facem aranjamente și refacem până când ne place tuturor. Am adus delphinium în mai multe nuanțe și albastru și mov, hortensii, crizanteme, antirrhinum, eustoma, trandafiri și clematis. Albul nu lipsește niciodată. Pentru noi, Sfânta Parascheva înseamnă foarte mult, o iubim, ne ajută tot timpul, suntem sănătoși. Venim în fiecare an cu aceeași bucurie, cu același spor”, a spus Marylisa Buștei, fiica Florentinei Buștei, femeia care s-a rugat la Sfânta Parascheva și a fost ajutată.

Anul trecut, Marylisa a născut și ea o fată, pe care a botezat-o după numele Sfintei Parascheva.

Reprezentanți Mitropoliei Moldovei și Bucovinei sunt încântați că familia din București vine cu camionul plin de flori la Iași de fiecare dată, iar pentru biserică, sosirea lor este un prilej de bucurie și de mulțumire.

„Este o jertfă impresionantă pentru că financiar, este o cheltuială foarte mare și – cu toate că ar mai fi și alte familii care ar putea sau ar dori să ajute – dânșii vor să facă acest sacrificiu de la an la an. Nu încep niciodată lucrarea de împodobire a catafalcul fără să meargă în Catedrală, să primească o dezlegare, o binecuvântare și așa, cu rugăciune își încep lucrul”, povestește purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide