Pelerinii care vin la moaștele Sfintei Parascheva, întâmpinați cu CONTROALE și COVORAȘE DEZINFECTANTE împotriva pestei porcine. De 15 ani, racla e împodobită cu flori de o familie din București

Pelerinii care vin la moaștele Sfintei Parascheva, întâmpinați cu CONTROALE și COVORAȘE DEZINFECTANTE împotriva pestei porcine. De 15 ani, racla e împodobită cu flori de o familie din București
Publicat: 10/10/2018, 21:38
Actualizat: 11/02/2019, 15:34

Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași a finalizat miercuri amplasarea covoarelor dezinfectate pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în județul Iași.

„Echipele DRDP Iași, alături de DSVSA, au finalizat instalarea covorului dezinfectant pentru autovehicule pe DN 28, km7, Pod Șcheia, județul Iași, în cadrul măsurilor speciale de prevenție sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iașului, instituit de Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor. Pe drumurile naționale din județul Iași astfel de puncte de dezinfecție au mai fost instalate pe DN 24, km 159 (intrare Coropceni) și pe DN 24C, km 36 (Bivolari). Măsura face parte din planul special de prevenție sanitar-veterinară în perioada Sărbătorilor Iașului, instituit de Comitetul Județean pentru Combaterea Bolilor” se arată în comunicatul instituție.

Autoritățile din Iași anunță că pelerinii vor fi controlați, indiferent dacă vin cu autoturismele proprii cu autobuze ori autocare, iar reprezentanții Mitropoliei fac apel către aceștia să nu aducă produse din carne de porc.

„Îi rugăm să fie atenți ce alimente aduc, există acele avertizări ale autorităților – să evite să aducă carne de porc, de exemplu, mai ales dacă vin din zonele afectate de pesta porcină”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva începe joi, la ora 6:30 cu procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pentru închinare și se va încheia luni, după liturghie. Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.

De 15 ani, miile de flori care împodobesc catafalcul pe care este așezată la Iași racla cu moaștele Sfintei Parascheva sunt aduse cu camionul, de o familie din București, ca semn de mulțumire că rugăciunea le-a fost ascultată și femeia a născut o fată.

„Când facem ceva cu plăcere, nu consideram că este un efort. Este o plăcere. Durează cam 8-10 ore până împodobim tot baldachinul, dar la asta se mai adaugă alte trei zile de muncă, înainte, care se întâmplă în București până să ajungem aici. De atâția ani, ne-am obișnuit și cu transportul de la București la Iași, știm cum să fie legate, cum să fie strânse, ca să ajungă în regulă. Florile sunt proaspete, dar ne ajută și Sfânta să reziste atât de mult”, a explicat pentru Mediafax, Giani Buștei.

Anul acesta, catafalcul va fi împodobit cu flori mov, lila și magenta, dar din aranjamente nu lipsește niciodată albul. Ca de obicei, înaintea sărbătorii, întreaga familie se adună pentru a decide alegerea florilor.

„Anul acesta, între flori predomină movul și magenta. Cum alegem florile: ne strângem cu toții, de la mic la mare, toată familia și facem aranjamente și refacem până când ne place tuturor. Am adus delphinium în mai multe nuanțe și albastru și mov, hortensii, crizanteme, antirrhinum, eustoma, trandafiri și clematis. Albul nu lipsește niciodată. Pentru noi, Sfânta Parascheva înseamnă foarte mult, o iubim, ne ajută tot timpul, suntem sănătoși. Venim în fiecare an cu aceeași bucurie, cu același spor”, a spus Marylisa Buștei, fiica Florentinei Buștei, femeia care s-a rugat la Sfânta Parascheva și a fost ajutată.

Anul trecut, Marylisa a născut și ea o fată, pe care a botezat-o după numele Sfintei Parascheva.

Reprezentanți Mitropoliei Moldovei și Bucovinei sunt încântați că familia din București vine cu camionul plin de flori la Iași de fiecare dată, iar pentru biserică, sosirea lor este un prilej de bucurie și de mulțumire.

„Este o jertfă impresionantă pentru că financiar, este o cheltuială foarte mare și – cu toate că ar mai fi și alte familii care ar putea sau ar dori să ajute – dânșii vor să facă acest sacrificiu de la an la an. Nu încep niciodată lucrarea de împodobire a catafalcul fără să meargă în Catedrală, să primească o dezlegare, o binecuvântare și așa, cu rugăciune își încep lucrul”, povestește purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...