Pensiile speciale ale polițiștilor de la pușcăria Rahova, „umflate” de șefi. Corpul de Control al ministrului de Justiție a întocmit un raport de 300 de pagini! (EXCLUSIV)

Redactor:
Andrei Dumitrescu
Pensiile speciale ale polițiștilor de la pușcăria Rahova, „umflate” de șefi. Corpul de Control al ministrului de Justiție a întocmit un raport de 300 de pagini! (EXCLUSIV)

Un control demarat în luna iunie la Penitenciarul Rahova, de către Corpul de Control al ministrului Justiției, a scos la suprafață mai multe nereguli, cele mai multe legate modul în care ar fi fost „umflate”, în mod artificial, zeci de pensii speciale. În plus, specialiștii Corpului de Control au stabilit și faptul că mulți angajați au primit salarii mărite după ce au apărut pe listele de pontaj cu zeci de ore suplimentare.

În urma verificărilor, care s-au întins pe o perioadă de aproximativ trei luni și care au vizat absolut toate domeniile de activitate ale închisorii, reprezentanții Corpului de Control au întocmit un raport care numără aproximativ 300 de pagini.

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că cei care au făcut verificarea ar fi găsit mai multe probleme legate de pontarea unor ore suplimentare, care au condus la mărirea salariilor unor angajați, dar și un artificiu prin care pensiile speciale ale celor care au trecut în rezervă au fost „umflate” și mai mult, în mod nemeritat.

Sursele citate au precizat că, în ce privește orele suplimentare lucrate de angajați, ar fi voba, în realitate, despre suplimentarea schemelor de pază a deținuților. În acest sens, conducerea închisorii ar fi considerat că, pentru anumite misiuni, numărul standard este insuficient, motiv pentru care, în scop preventiv, ar fi chemat de acasă și mobilizat un număr mai mare de oameni.
Pe de altă parte, însă, spun sursele citate, ar fi și supradimensionarea pensiilor speciale ale angajaților.

Înainte de pensionare, angajații primeau sporuri pentru „misiuni de excepție”

Potrivit legii care reglementează modul în care sunt calculate pensiile angajaților din sistemul penitenciar, valoarea finală a acestora o reprezintă media pe ultimele șase luni.

În acest sens, reprezentanții Corpului de Control au descoperit că, la Rahova, exact în ultimele șase luni de contract, viitorii pensionari primeau un spor pentru „lucrări speciale și misiuni de excepție”.

Sporul reprezintă 50 la sută din salariul de bază, fapt care, cel puțin în cazul celor cu funcții de conducere, ar avea ca efect o mărire salarială și implicit a viitoarei pensii, cu 1.500 – 2.000 de lei.

Conform legii, „funcționarii publici cu statut special și personalul civil din sistemul administrației penitenciare care execută, în domeniul specific, lucrări de excepție sau misiuni speciale, apreciate ca atare de către conducătorii acestora, beneficiază de o majorare de până la 50% calculată la salariul de funcție/salariul de bază, denumită în continuare majorare”.

Sursele citate au explicat că, în practică, dacă ar fi să se țină cont de lege, acest spor este aproape imposibil de acordat.

În acest sens, sunt considerate lucrări de excepție „cele efectuate în vederea realizării unor obiective cu impact ridicat asupra organizării și funcționării structurilor din sistemul administrației penitenciare, cele care impun efectuarea unor activități cu un grad ridicat de răspundere sau specializare, cele care presupun o documentare complexă sau gestionarea unui volum mare de informații și cele care contribuie la identificarea, obținerea sau creșterea veniturilor”.

În același timp, sunt considerate misiuni speciale „activitățile directe desfășurate cu persoanele arestate preventiv sau condamnate la pedepse privative de libertate, în împrejurări având o complexitate ridicată. activitățile care implică riscuri deosebite pentru siguranța personalului sau pentru funcționarea în bune condiții a unităților din sistemul administrației penitenciare și activitățile cu un grad de complexitate mai mare decât atribuțiile corespunzătoare postului ocupat”.

În urma verificărilor, sursele citate au afirmat că ofițerii Corpului de Control au întocmit un document pe care i l-au înaintat directorului general al ANP, în care au recomandat demiterea directorului Penitenciarului Rahova, Alexandru Darie și adjunctul acestuia, Dragoș Străjeru.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Si-a vândut casa pentru a-l scoate pe Liviu Vârciu din datorii: „Mi-era rusine”. Doamne, ce...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Restricţii ridicate doar pentru cei imunizați împotriva Covid. Ţara care a luat decizia controversată
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Un medic american a murit în India, după ce s-a infectat cu Covid-19. Era vaccinat
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Valeriu Gheorghiță, declarație șoc după maratonul vaccinării: 'Cea mai mare temere nu este legată de...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Tratamentul pentru gene mai mari care poate schimba culoarea ochilor. Avertismentul medicului
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cine este primul criptomiliardar al lumii şi cum a ajuns el să deţină o avere...
Inchide