Pepenii de Dăbuleni, concurați de cei din import. Cultivatorii se plâng de recolta slabă

Pepenii de Dăbuleni, concurați de cei din import. Cultivatorii se plâng de recolta slabă
Publicat: 26/06/2012, 15:57
Actualizat: 10/10/2012, 13:37

Recolta de pepeni de Dăbuleni este slabă în această vară din cauza căldurii și a lipsei de irigații. Cu toate acestea, cultivatorii au scos prima serie de pepeni, însă se plâng că vânzările sunt afectate întrucât piețele și hypermarketurile au fost invadate de pepeni de import, care sunt mai ieftini

Oltenii erau convinși că vor da lovitura în acestă vară cu lubenițele de Dăbuleni, numai că vremea nu i-a ajutat deloc, pentru că a plouat mult în luna mai, iar la începutul lunii iunie canicula a venit brusc, prima serie de pepeni fiind aproape compromisă.

Cei care au scos la vânzare primele recolte au fost afectați de importurile masive din Turcia, Grecia sau Spania.

„Întră zeci de tiruri săptămânal pe la Bechet cu lubenițe din Turcia sau Grecia și vin cu preț mai mic decât al nostru. Cum ai noștri sunt mai scumpi, cei din import se vând imediat, iar noi stăm și ne uităm la ei”, spune Maria Vasile, o cultivatoare de pepeni.

Autoritățile locale afirmă că au făcut nenumărate demersuri pentru a limita importurile de pepeni, însă totul a fost în zadar.

Primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, susține că localnicii nu primesc niciun sprijin de la autorități și că în fiecare an sunt în imposibilitatea de a-și mai vinde recoltele din cauza importurilor.

„Oamenii sunt distruși pentru că nimeni nu face nimic. Ar trebui stopat acest import masiv de pepeni. Nu e normal ca agricultorii noștri să nu-și poată vinde pepenii din cauza celor veniți de peste hotare. Cei din import vin ieftini pentru că în străinătate cultivatorii au subvenții, ajutoare de la stat și își permit să lase la preț. Țăranul nostru, în schimb, eventual face credit la bancă să cultive un hectar de pepeni”, spune Drăgoi.

Așa că, în loc să își calculeze profitul, cultivatorilor le este teamă că nu-și vor recupera nici măcar investiția. Ei spun că nu au cui să vândă pepenii pentru că nu au acces în piețe, iar puținele lubenițe pe care reușesc să le vândă ajung la samsari.

„Locurile sunt cumpărate de samsari, iar noi dacă ne ducem să luăm vreo masă ne spun că nu mai au. Așa că noi vindem pepenii pe marginea drumului, aici la Dăbuleni, ca în fiecare an. Asta dacă reușim să vindem că abia dacă trec pe aici cumpărători, iar cei care totuși ajung vor să îi ia mai mult pe degeaba”, povestește Marcel Popescu, un alt cultivator de pepeni din Dăbuleni.

Cultivatorii mai spun că nici anul trecut nu au avut profit mare în pofida faptului că recolta a fost bună, întrucât au fost mulți pepeni pe piață, iar prețurile au fost mici, ei fiind nevoiți să-i dea și cu 10 bani kilogramul la intermediari, ca să nu se strice. Unii țărani au refuzat să-i vândă pe nimic, preferând să-i dea hrană la animale.

Totodată, țăranii susțin că există și cumpărători care nu vor pepeni de la Dăbuleni pentru că știu că sunt din semințe din import.

„Mulți nu mai vor să ia lubenițe de la noi pentru că pepenele de Dăbuleni nu mai este sută la sută oltenesc. Ce-i drept, așa e, pentru că răsadurile sunt aduse din Grecia, Ungaria sau Olanda, dar ce nu știu ei este că gustul lubeniței de Dăbuleni este însă mai bun pentru că solul din aceasta zonă este ideal pentru culturile de pepeni”, susține Ionel Băjenaru, un producător de pepeni.

Cultivatorii de la Dăbuleni spun că au pierdut pe două planuri: pe de-o parte în piețe au apărut falșii producători, iar pe de altă parte cumpărătorii nu mai țin neapărat să cumpere pepeni de la Dăbuleni.

„Cum noi nu avem acces în piețe, iar locurile sunt ocupate de intermediari, am ajuns să vedem, cel puțin pe tarabele din Craiova, pepeni aduși din Turcia pe care scrie că sunt de Dăbuleni, iar cumpărătorul nu are de unde să știe dacă sunt de la noi sau nu”, declară Cristian Ion, un cultivator de lubenițe din Dăbuleni.

Pentru a combate acest lucru, autoritățile din Dăbuleni au înregistrat lubenița la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), certificată prin numărul 114041.

Toți cultivatorii din Dăbuleni au primit un certificat care atestă faptul că ei sunt cultivatorii lubeniței, pentru ca nimeni altcineva din țară sau din străinătate să nu vândă pepeni verzi sub titulatura de lubeniță.

Oamenii susțin că în anii trecuți, la sfârșitul lui iunie, la Dăbuleni, se vindeau și 100 de tone de pepeni pe zi, iar acum abia dacă se mai vând 50, chiar dacă pepenele a fost înregistrat la OSIM ca marcă înregistrată.

Nici sistemul de irigații din localitate nu îi ajută pe cultivatori. Sistemul de irigații s-a năruit de la an la an, chiar dacă fusese reabilitat cu bani de la Banca Mondială.

Primarul din Dăbuleni susține că sistemul este la pământ pentru că cei care l-au avut în administrare nu au reușit să îl mențină la standardele de funcționare.

„Oamenii sunt disperați. Aveam odată un sistem de irigații deosebit, acum s-a ales praful. Oamenii udă din cișmele, și-au forat fântâni, se descurcă cum pot, pentru că nu au încotro. Aici, dacă nu au apă, sunt muritori de foame”, a declarat Nicolae Drăgoi.

Pentru modernizarea sistemului de irigații au fost alocați bani europeni, însă acum totul este o paragină, multe dintre componenete fiind furate. De altfel, pe internet este postat un filmuleț cu imaginea dezastruoasă a sistemului de irigații.

Există însă și cultivatori mulțumiți de investiția făcută. Narcis Nistor spune că anul acesta a investit 17.000 de lei pentru un hectar de pepeni. Din banii aceștia el a cumpărat răsaduri din Grecia, a plantat pepenii, a cumpărat îngrășăminte, a plătit paznicul și a cules recolta.

Bărbatul susține că a scos 40 de tone de pepeni la hectar, obținând un profit de 40.000 de lei, în condițiile în care a prins loc la o piață din București și a vândut pepenii cu 2,5 lei kilogramul.

El a mai spus că anul trecut a scos 65 de tone la hectar, însă profitul a fost mai mic pentru că prețurile a fost mai scăzute din cauza recoltei bogate.

El crede că cei care vor scoate pepenii de acum înainte vor putea doar să își acopere investiția, ceea ce este grav pentru cei care au făcut împrumuturi la banci.

La Dăbuleni, un kilogram de pepene costă între 1 leu și 1 leu și 30 de bani. Pe piață, însă, lubenițele ajung chiar și la 3 lei.

Anual, la Dăbuleni se cultivă 1.600 de hectare de pepeni. Cultivatorii care plantează suprafețe mari reușesc să scoată profit, ceilalți însă abia reușesc să-și scoată investițiile.

Populația orașului Dăbuleni numără, conform ultimului recensământ, 12.547 de locuitori. Aproximativ 3.000 dintre aceștia sunt cultivatori de pepeni verzi. Asta înseamnă că aproape 25 la sută din localnici depind de cultura de lubenițe. Încă cinci procente sunt reprezentate de cei care au ca principală ocupație cultura de roșii, iar restul au locuri de muncă în sistemul de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”