Percheziții DNA la CJ Constanța. Nicușor Constantinescu, suspectat de plăți ilegale către firmele lui Sorin Strutinsky. UPDATE

Percheziții DNA la CJ Constanța. Nicușor Constantinescu, suspectat de plăți ilegale către firmele lui Sorin Strutinsky. UPDATE
Publicat: 19/02/2015, 11:45
Actualizat: 19/02/2015, 11:45

UPDATE 11.10 Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, este vizat în dosarul în care DNA face joi percheziții, fiind suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi făcut plăți nelegale către mai multe firme, precum și de conflict de interese, pentru contracte încheiate cu firma lui Sorin Strutinsky.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de Mediafax, președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel, în anul 2012 președintele CJ Constanța a acceptat și decontat, cu știință, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că în anul 2012 Consiliul Județean Constanța a făcut plăți nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de câteva milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanța și SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informațiile de interes public și transparența decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informații de interes public, conform Legii nr. 544/2001 și Legii nr. 52/2003;

Conform surselor citate, tot în anul 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreținere la drumurile județene și pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene și lucrări de împădurire, CJ Constanța a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de șantier, fără existența documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicușor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanța a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relații comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanța a făcut plăți în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 și până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depășind 9,6 milioane de lei.

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicușor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese și în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăți de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanța ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 și 2014, și ar fi făcut plăți, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

Totodată, anchetatorii consideră că Nicușor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese și prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, și ar fi făcut plăți în mai multe rânduri, în anii 2013 și 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

În acest dosar, este vizat și Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Județean Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicușor Constantinescu să facă plăți ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociații.

De asemenea, în același dosar este vizată și Gina Hortolomei Moscu, administrator și asociat la mai multe societăți, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.

Procurorii DNA Constanța fac, joi, percheziții la sediul Consiliului Județean Constanța, la birourile Fundației Fantasio și la mai multe firme, într-un dosar privind infracțiuni electorale și de serviciu, faptele de corupție și cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că procurori ai Serviciului Teritorial Constanța fac cercetări într-o cauză penală ce vizează „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni electorale și infracțiuni de serviciu, comise în perioada 2009-2013”.

Potrivit sursei citate, anchetatorii fac joi 19 percheziții în București și în județele Constanța, Prahova și Sibiu, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și fundații.

Surse judiciare au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că instituția publică unde au loc percheziții este Consiliul Județean Constanța. De asemenea, procurorii au descins și la birourile Fundației Fantasio, din cadrul Pavilionului Expozițional din Constanța.

La sediul Consiliului Județean Constanța sunt prezenți și președintele Nicușor Constantinescu și vicepreședintele Cristian Darie.

Anchetatorii fac percheziții și la sediul SC Aqualand SA și la punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, la Hotel Cupidon din Eforie Nord, la sediile firmelor SC Martin Resorts SRL din Mamaia, la sediul social al SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expozițional, la SC Expertisa SRL din Constanța, la sediul social al SC Metropolitan SRL din orașul Ovidiu, la sediul SC Xenoti SRL din stațiunea Mamaia, din cadrul Complexului Flora, precum și la sediul SC Passion SRL din Ploiești, județul Prahova.

Procurorii sunt sprijiniți în această cauză de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912