Percheziții la Biblioteca Metropolitană, într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane lei

Percheziții la Biblioteca Metropolitană, într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane lei
Publicat: 16/09/2014, 09:51
Actualizat: 25/03/2019, 20:34

Potrivit unor oficiali din Poliție, în cauză sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, adjunctul și contabilul-șef al instituției de la acea dată.

Surse judiciare au declarat anterior că printre cei vizați se numără și actualul director general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu.

Oficialii din Poliție au precizat că persoana cu funcție de conducere vizată nu mai este la conducerea Bibliotecii Metropolitane din 2013.

Polițiștii fac, marți, 18 percheziții la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală și la alte 17 adrese din București, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița și Teleorman, într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de lei.

Polițiștii au descins la 18 adrese, fiind vizate 16 persoane, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese și fals în declarații. Acestea sunt acuzate că ar fi cumpărat mai multe cărți care ar fi trebuit să fie catalogate drept „rare”, dar care au fost supraevaluate.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurător pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, și asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.

Conform anchetatorilor, așa-zisele „cărți rare” ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundații care aparține chiar directorului aflat la conducera Bibliotecii la data comiterii faptelor.

Pentru această acțiune au fost mobilizați peste 130 de polițiști specializați în investigarea fraudelor din Poliția Română și Poliția Capitalei, care pun în aplicare 19 mandate de aducere.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcția de manager al Bibliotecii Metropolitane a Municipiului București, pentru management defectuos și ineficiență în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcția de Control și Direcția de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficiențele constatate sunt rezultatul unui „management defectuos”, ca urmare a necunoașterii sau „cunoașterii insuficiente” a prevederilor legislative în vigoare, dar și ineficienței în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Anca Cristina Râpeanu este din decembrie 2013 director al Bibliotecii Metropolitane București, aceasta câștigând concursul de management desfășurat în noiembrie.

Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituții, primarul general l-a desemnat pe scriitorul și publicistul Nicolae Iliescu.

Biblioteca Metropolitană București, instituție de difuzare a culturii și institut de cercetare științifică, are cinci misiuni principale ce sunt complementare și o singură identitate – misiunea de lectură publică, animație culturală și educație permanentă, misiunea de cercetare științifică, referință documentară și valorificare a patrimoniului, misiunea de prezervare, conservare și de îmbogățire a colecțiilor, precum și a colecțiilor speciale alcătuite din documente rare și prețioase, misiunea de Depozit Legal Local pentru regiunile București și Ilfov, precum și misiunea de cooperare națională și internațională.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...