Pericol de tsunami și mii de persoane evacuate după ce vulcanul Taal din Filipine a degajat un nor de cenușă. Specialiștii avertizează: risc de „erupție periculoasă” – FOTO/ VIDEO

Pericol de tsunami și mii de persoane evacuate după ce vulcanul Taal din Filipine a degajat un nor de cenușă. Specialiștii avertizează: risc de „erupție periculoasă” – FOTO/ VIDEO
Un vulcan din Filipine a degajat un nor uriaș de cenușă, ceea ce a determinat autoritățile să ordone evacuarea a aproximativ 8.000 de persoane care locuiesc în apropiere, transmite BBC.

Institutul de Vulcanologie și Seismologie din Filipine a avertizat, de asemenea, despre posibilul pericol al unui tsunami vulcanic, dublat de curenți rapizi de gaz fierbinte și materie vulcanică, care ar putea afecta zonele din jurul lacului Taal, scrie The Guardian.

Evacuarea a aproximativ 8.000 de rezidenți din insula cu vulcanul și din alte orașe cu risc ridicat este în curs de desfășurare, aproximativ 6.000 de persoane fiind deja evacuate din zona de pericol. Cea mai violentă erupție a vulcanului Taal a fost înregistrată în 1911, când au murit peste 1300 de oameni, alți 200 fiind grav răniți. Vegetația de pe insulă a fost aproape complet distrusă. 

Zborurile pe aeroportul internațional din Manila au fost suspendate până luni, deoarece pe pistă au ajuns nori de cenușă.

Autoritățile locale au anulat cursurile școlare programate pentru luni și au îndemnat oamenii să rămână în case.

Norul de cenușă provenit de la vulcanul Taal, situat la sud de capitala Manila, s-a ridicat la aproximativ 1 km deasupra solului.

Zgomote asurzitoare și trepidații au fost, de asemenea, raportate duminică în jurul muntelui Taal – al doilea vulcan cel mai activ din Filipine.

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă, avertizând că ar fi posibilă o „erupție periculoasă” în câteva săptămâni.

Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie a avertizat, de asemenea, oamenii care trăiesc în apropiere de un posibil „tsunami vulcanic”.

Cenușa a început să cadă duminică în zonele apropiate, localnicii fiind sfătuiți să poarte măști.

Inchide