Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei

Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei
Publicat: 12/05/2013, 19:35
Actualizat: 03/08/2014, 04:36

Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei, potrivit unei prevederi care va fi introdusă în proiectul de modificare a hotărârii din 2009 privind controlul reproducției câinilor în Capitală, a declarat coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu.

Decizia introducerii unei măsuri sancționatorii a fost luată în urma comentariilor și propunerilor făcute de cetățeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.

„Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuite unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetățeni”, a spus Răzvan Băncescu.

El a dat ca exemplu zona din Drumul Taberei situată între numerele 30 și 38, unde din 112 petiții adresate municipalității, 80 aveau ca obiect agresarea cetățenilor de haite de câini fără stăpân, concomitent fiind reclamată și hrănirea animalelor în parcarea din zonă sau în fața blocurilor de către localnici.

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, propunerea de amendare a celor care dau de mâncare câinilor fără stăpân are la bază și rezultatele mai multor studii făcute în acest sens.

Unul dintre studii, făcut de Institutul Superior de Sănătate din Italia, arată că agresivitatea câinilor crește din cauza organizării animalelor în haite, lucru care se întâmplă, în primul rând, atunci când acestea sunt hrănite în grup.

„Singurul parametru care se supune cu succes controlului este alimentarea cu hrană. Autoritățile trebuie să soluționeze în mod corect problema gunoiului, înființând depouri pentru gunoi și hrană, inaccesibile câinilor (prin îngrădire, folosindu-se containere inaccesibile pentru câini etc.) și îndeosebi instruirea oamenilor în vederea neabandonării resturilor alimentare pe străzi și în scopul de a nu hrăni liber câinii comunitari. Hrănirea constantă a câinilor comunitari conduce atât la reproducere sporită cât și la alcătuirea haitelor”, potrivit studiului citat.

Alte două studii, efectuate de angajații Primăriei Capitalei, au arătat că hrănirea regulată a câinilor în anumite zone duce la organizarea animalelor în haite.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului București, amenzile vor fi date cu ajutorul polițiștilor locali și se va începe din zonele pe care municipalitatea le are deja în așa-numita „hartă a conflictelor”.

„Știm deja locurile cu asemenea probleme, iar obiectivul nostru este să începem cu acele zone, și nu să căutăm oameni pe stradă care mai aruncă câte o bucată de pâine unui animal”, a mai spus Băncescu.

Referitor la cuantumul amenzii, Răzvan Băncescu a explicat că se dorește ca aceasta să fie maximă, însă consilierii vor fi cei care vor stabili, prin vot, valoarea ei.

Proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului București care modifică HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București s-a aflat în dezbatere publică până la 30 aprilie și urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali într-o ședință viitoare.

Printre modificările propuse se regăsește și obligativitatea posesorilor de câini în vârstă de peste șase luni din Capitală de a-i steriliza în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepție de la această prevedere vor face câinii utilitari și de vânătoare care sunt înregistrați la Asociația Chinologică Metropolitană București, dar și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura și parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabilește că persoanele fizice și juridice, dar și ONG-urile care dețin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul București sunt obligate să-i înregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor și completarea unui formular. Excepție vor face, de asemenea, câinii utilitari și de vânătoare care sunt înregistrați la Asociația Chinologică Metropolitană București și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul, în forma în care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea însă și aplicarea unor sancțiuni pentru cei care încalcă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Pe de altă parte, persoanele juridice, instituțiile și ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică și adoptă câini fără deținător din Capitală vor avea obligația de a comunica reprezentanților ASPA, lunar, toate informațiile aferente acestei activități, în caz contrar fiind sancționați cu o amendă de 2.000 de lei.

De asemenea, agenții economici care solicită prestări de servicii către reprezentanții municipalității vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea și sterlizarea unui câine, 20 de lei pentru identificarea și înregistrarea acestuia în baza de date și 10 lei pentru vaccinul antirabic.

Potrivit reprezentanților municipalității, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din „abandon privat”, adică pui proveniți din „monte accidentale” sau câini ai căror deținători nu-i mai doresc.

Tot acest proiect stabilește și faptul că persoanele fizice și juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalității bucureștene vor fi nevoite să achite o taxă de 170 de lei, în timp ce pentru ONG-uri adopția va rămâne gratuită.

În plus, câinii vor putea fi adoptați numai de către cei care fac dovada condițiilor de cazare, hrană și asistență medicală.Noile prevederi au în vedere și ca persoanele fizice și juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptați poate fi făcută în același loc de unde au fost capturați numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare și microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, piețe, spitale, școli sau obiective de interes turistic.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
O nouă măsură pregătită pentru școlile de șoferi. Ce trebuie să știi dacă vrei să...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Horoscop iarna 2021-2022. Zodiile care vor da lovitura, sunt cele mai norocoase
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să...
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...