PESTA PORCINĂ: În Bihor 20 de porci au fost sacrificați. În Teleorman se vor aloca 84.000 de lei pentru limitarea efectelor virusului

Publicat: 01/11/2018, 13:08

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Șilindru, județul Bihor, fiind sacrificați 20 de porci dintr-o gospodărie afectată. Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploatației.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor au declarat, joi, pentu MEDIAFAX că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și ucise.

„În baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la nivelul unei exploatații nonprofesionale de suine din localitatea Șilindru, comuna Șimian, într-o gospodărie cu 20 de porcine. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați toți porcii din gospodăria afectată și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și ucise”, au spus sursele citate.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploatației, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecției exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate.

„Reluăm apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere fie medicul veterinar din localitate sau direct DSVSA Bihor, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoștință. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, au mai spus reprezentanții DSVSA Bihor.

Între timp, consilierii județeni din Teleorman au aprobat alocarea sumei de 84.000 de lei din fondul de rezervă al județului pentru limitarea efectelor pestei porcine. Până în acest moment, în județ au fost confirmate cinci focare în gospodării.

Decizia Consiliului Județean Teleorman a venit după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că în zonele cu probleme, consiliile județene să aloce bani pentru a achizitiona dezinfectoare. Astfel, s-a decis că suma de 84.000 de lei este suficientă pentru a acoperi nevoia județului pentru a limita extinderea pestei porcine africane.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit, prin măsurile suplimentare, faptul că autoritățile locale trebuie să aloce sume de bani pentru acele dezinfectoare care trebuie să existe la nivelul fiecărei localități în cazul în care este identificatăpestaporcină africană. Așa că am decis faptul că în Consiliul Județean, prin hotârâre, să alocăm suma de 84.000 lei din fondul de rezervă al Consiliului Județean Teleorman în acest scop”, a declarat președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Până în prezent, în județul Teleorman au fost depistate cinci focare depestăporcină africană, iar Direcția Sanitar Veterinară solicită ajutorul populației pentru identificarea porcilor bolnavi sau morți.

Pe data de 10 octombrie, PPA evolua în 246 de localități din 13 județe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 90 de cazuri la mistreți, în total fiind eliminați 348.691 de porci afectați de boală, conform ANSVSA.

Pe 29 octombrie, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, Remus Moțoc, a anunțat că există suspiciuni privind revenirea epidemiei în județ.

Au fost stinse până la acea dată 5 focare în județul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii Carniprod din județul Tulcea și-a reluat activitatea în 14 august 2018. De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în județele Satu-Mare (din data de 31.08.2018) și Bihor (din data de 08.08.2018).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului