Peste 30 de persoane au protestat în tramvaiul 21 față de proiectul de la Roșia Montană

Peste 30 de persoane au protestat în tramvaiul 21 față de proiectul de la Roșia Montană
Publicat: 14/09/2013, 19:32
Actualizat: 29/07/2014, 16:56

Peste 30 de persoane care se opun proiectului minier de la Roșia Montană s-au urcat, sâmbătă după-amiază, în tramvaiul 21, la capătul de linie de la Piața Sfântul Gheorghe, cu pliante pe care le-au împărțit călătorilor, pentru a-i informa care sunt efectele exploatării cu cianuri.

Protestul, anunțat pe Facebook cu titlul „Un tramvai numit Roșia Montană”, a avut în vedere patru rute diferite. Întâlnirea a fost stabilită la ora 16.00, în patru stații din zona Unirii, de unde urmau să plece, după ora 17.00, cu tramvaie până la capătul liniilor alese.

Rutele propuse au fost cele ale tramvaiului 7 (Piața Unirii – Bulevardul Regina Maria – str. 11 Iunie – str. Constantin Istrate – Șoseaua Viilor – Șoseaua Giurgiului), tramvaiului 14 (Piața Sf. Vineri – Bd. Corneliu Coposu – Calea Călărași – str. Traian – Bd. Ferdinand – Șos. Pantelimon), tramvaiului 21 (Piața Sf. Gheorghe – Calea Moșilor – Piața Obor – Șos. Colentina) și tramvaiului 32 (Piața Unirii – Bd. Regina Maria – Str. 11 Iunie – Bd. Mărășești – Calea Dudești – Bd. Camil Ressu – Bd. Th Pallady).

Pe pagina evenimentului „Un tramvai numit Roșia Montană” erau și două regului pentru participanții la această acțiune de protest, și anume să urce 60 – 70 de oameni în fiecare tramvai și să plătească prețul călătoriei.

Cei care au răspuns apelului și au venit la Piața Sfântul Gheorghe au urcat, în jurul orei 17.00, într-un tramvai al liniei 21, cu care au plecat spre capătul de pe Șoseaua Colentina. Alături de aceștia au venit și aproximativ zece protestatari care inițial s-au adunat la capătul liniei tramvaiului 14, precum și alți aproape zece de la capătul liniei 7.

Manifestanții s-au urcat în tramvaiul liniei 21 cu bannere pe care au avut mesaje de respingere a proiectului privind exploatarea mineră de la Roșia Montană și cu pliante pentru călători, pe care au scris efectele exploatării cu cianuri și motivele protestelor organizate în ultimele două săptămâni în Piața Universității.

Printre cererile scrise pe pliante sunt: respingerea proiectului de lege de către Parlament, respingerea urgentă prin Hotărâre de Guvern a acordului de mediu și interzicerea cianurii prin lege în activitățile miniere din România, înscrierea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO și demiterea celor patru inițiatori ai proiectului de lege, miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

În textul de pe pliante mai scria că cetățenii sunt invitați la protestul de duminică, de la ora 17.00, din Piața Universității.

Printre mesajele afișate pe protestatari în tramvaiul 21 au fost „Salvăm Roșia Montană și creăm un procedent de mobilizare civică” și „Nu credem minciuna reclamelor și nici nu acceptăm ca statul să facă legi speciale pentru firmele care nu respectă legea”.

Duminică, protestatarii vor să se strângă în Piața Universității, de unde să plece în marș pe traseul Bd. Ion C. Brătianu – Bd. Unirii – Bd. Nerva Traian – Calea Văcărești – Bd. Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir – Bd. Ion C. Brătianu – Piața Universității.

Proteste similare sunt anunțate în mai multe orașe din țară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Constanța, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov. De asemenea, sunt anunțate proteste și la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Duminica trecută, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roșia Montană au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marș pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Magheru – Bd. Lascăr Catargiu – Bd. Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – Calea Moșilor – Bd. Carol.

La protestele de până acum din Capitală, manifestanții au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopții, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar și un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piața Constituției și în Piața Victoriei.

Protestele de la București, alături de manifestări similare desfășurate în alte orașe din țară, au început la 1 septembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

La Roșia Montană, 22 de mineri se află în subteran de miercuri, blocându-se acolo și cerând să vină președintele Senatului, Crin Antonescu, și liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situația economică a zonei și despre proiectul minier. Ei au continuat și joi protestul în galeria Cătălina-Monulești, iar vineri alți unsprezece mineri au coborât în mină și s-au solidarizat cu primii 22, cerând aprobarea proiectului minier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
De ce alege o româncă din Germania să se întoarcă înapoi în țară: „Am ajuns...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
Prețul carburanților. Surprize pentru șoferi, la pompă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Cum s-au răspândit gândacii „de bucătărie” în toată lumea?
×