Peste 3.000 de persoane sunt prezente la comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, la Țebea

Peste 3.000 de persoane sunt prezente la comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, la Țebea
Publicat: 09/09/2012, 12:14
Actualizat: 31/01/2019, 20:57

Peste 3.000 de persoane participă, duminică, la Țebea, județul Hunedoara, la comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din localitate, la ceremonie asistând miniștrii Internelor, Mircea Dușa, Muncii, Mariana Câmpeanu, și Educației, Ecaterina Andronescu.

Manifestările care marchează comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu au început, duminică, la ora 11.00, cu depunerea de coroane la mormântul acestuia, din cimitirul din localitatea hunedoreană Țebea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În apropierea cimitirului, se află peste 3.000 de persoane care asistă la ceremonie.

La eveniment participă și ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, cel al Muncii, Mariana Câmpeanu, al Educației, Ecaterina Andronescu, vicepreședintele Senatului Dan Radu Rușanu, secretari de stat, parlamentari.

Ceremonia va include o slujbă în memoria lui Avram Iancu, aceasta urmând să fie oficiată de un sobor de preoți conduși de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza.

În cursul după-amiezii, va avea loc un spectacol de muzică populară pe o scenă amplasată în apropierea cimitirului.

Serbările Naționale de la Țebea au loc la mormântul Crăișorului Munților.

Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munții Apuseni, într-o familie de moți înstăriți. A studiat dreptul la Cluj și a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, fiind îngropat la Țebea, județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase