Peste 500 de milioane de euro, prejudiciul provocat de contractul Bechtel statului

Redactor:
Gândul
Peste 500 de milioane de euro, prejudiciul provocat de contractul Bechtel statului
Ministerul Finanțelor a calculat că prejudiciul provocat de contractul României cu compania americană Bechtel, pentru construirea autostrăzii Borș-Brașov, se ridică la 526 de milioane de euro și va cere recuperarea prejudiciului, conform unui raport citat de Digi24. DNA anunța în 2016 că are în lucru două dosare penale care vizează contractul cu Bechtel, însă până în prezent nu au fost făcute publice evoluțiile acestor dosare.

Contractul încheiat cu americanii de la Bechtel, pentru construirea autostrăzii Transilvania (Brașov-Borș), a păgubit statul român cu 526 de milioane de euro, conform unui raport al Ministerului de Finanțe, care cere recuperarea prejudiciului, conform Digi24.

Contractul cu Bechtel a fost încheiat de guvernul condus de Adrian Năstase și a fost reziliat în 2013, de guvernul Ponta.

Raportul de inspecție economico-financiară făcut de Ministerul de Finanțe arată că 40 de milioane de euro au fost date avans și nerecuperate, iar aproape 117 milioane de euro reprezintă majorări de întârziere.

„Compania (CNADNR – n.r.) nu a demarat și nu a derulat o procedură de negociere cu firma Bechtel Internațional Inc., fapt care a condus la încheierea unui contract și înscrierea în contractul încheiat cu această firmă a unor clauze păguboase pentru statul român, concretizate în prejudicii majore pentru bugetul de stat”, arată raportul.

În octombrie 2016, DNA a confirmat că procurorii anticorupție au în lucru două dosare penale în legătură cu acest contract. Unul vizează negocierea, aprobarea și semnarea contractului, fiind cercetate infracțiuni de abuz în serviciu calificat, iar cel de-al doilea privește modificările succesive ale contractului Bechtel, infracțiunea vizată fiind tot de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite.

Un dosar penal vizând presupusa pierdere a contractului Bechtel din Ministerul Transporturilor, invocată de fostul ministru Dan Șova, a fost clasat în 2016 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Inchide