Peste jumătate din sursele de apă din Vaslui utilizate de populație pentru consum sunt nepotabile

Peste jumătate din sursele de apă din Vaslui utilizate de populație pentru consum sunt nepotabile
Publicat: 29/05/2012, 19:43
Actualizat: 16/05/2013, 11:30

Peste jumătate din sursele de apă din județul Vaslui din care consumă populația din mediul rural sunt nepotabile, în condițiile în care au parametrii chimici depășiți, așa cum reiese din analizele de laborator făcute în ultimul an de autoritățile sanitare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit situației prezentate, marți, în cadrul Colegiului Prefectural, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, din cele 276 de probe analizate în cadrul laboratorului instituției în ultimul an, 155 nu sunt corespunzătoare din punct de vedere chimic.

De fapt, în majoritatea cazurilor este vorba de depășirea concentrației de nitriți și nitrați, substanțe provenite din sol în urma tratamentelor cu îngrășăminte a culturilor agricole.

„Noi am atenționat de fiecare dată populația prin medicii de familie din mediul rural asupra acestor parametri chimici necorespunzători din apa pe care o consumă din anumite surse. Primăriile au și ele obligația să afișeze la loc vizibil atenționări prin care populația să fie avertizată că apa nu este potabilă. Cei mai expuși la îmbolnăviri sunt bebelușii, însă și la adulți pot apărea intoxicații dacă ei consumă apă în mod frecvent din aceste surse”, a declarat, marți, în cadrul Colegiului Prefectural directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Ca o consecință a consumului de apă din surse nepotabile, în ultimul an au fost înregistrate două decese la bebeluși din cauza intoxicației cu nitriți, laptele praf sau ceaiul fiind pregătit cu apă infestată cu nitriți. Cea mai expusă populație la astfel de intoxicații este cea de pe Valea Prutului, o zonă preponderent agricolă unde se folosesc îngrășăminte chimice care, indirect, ajung în fântâni prin pânza freatică.

În județul Vaslui, există 3.938 surse de apă individuale și 5.826 publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase