Piața farmaceutică românească a crescut cu 4,3% în primul trimestru, la peste 3 miliarde de lei

Piața farmaceutică românească a crescut cu 4,3% în primul trimestru, la peste 3 miliarde de lei
Publicat: 29/05/2013, 12:28
Actualizat: 19/05/2015, 05:26

Piața farmaceutică românească a atins în primele trei luni 3,05 miliarde lei (696,6 milioane euro), în creștere cu 4,3% comparativ cu perioada similară din 2012, dar în scădere cu 2,5% față de trimestrul anterior, potrivit datelor Cegedim, care menține prognoza de plus 1,4% pentru întregul an. În euro, piața a urcat cu 3,6%.

„Deși comparativ cu trimestrul unu din 2012 suntem încă pe creștere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 miliarde lei la 3,05 miliarde lei arată clar tendința de gripare a pieței farmaceutice, din păcate din cauza constrângerilor și nu a nevoilor. Prognoza rămâne modestă, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de creștere este marginală: +0,2% în volum, +2,2% în zile de tratament și +4,5% în lei, respectiv 0,0% în euro”, a declarat, într-un comunicat, Petru Crăciun, directorul general al firmei de cercetare și studii de piață Cegedim România.

El a precizat că Cegedim menține prognoza de creștere de 1,4% în lei pentru întreg anul 2013, ceea ce ar putea însemna o scădere în euro sau dolari, în funcție de evoluția cursurilor de schimb.

„În condițiile termenelor de plată prelungite, la nivel de ansamblu problema finanțării este esențială, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, până la cele mai mari, companiile producătoare) supraviețuirea este o strategie de interes. Autoritățile ramân cu misiunea de a găsi concomitent soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finanțare în perspectivă multianuală”, a explicat Crăciun.

Potrivit studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim, medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,17 miliarde lei (495 milioane euro), în creștere cu 2,5%, iar cele fără prescripție (OTC) s-au cifrat la 480 milioane lei (108,9 milioane euro), în avans cu 10,3%.

Pe canale de distribuție, în primul trimestru față de perioada similară a anului trecut, retailul a consemnat o majorare de 3,1%, la 2,64 miliarde lei (603,9 milioane euro), în timp ce segmentul de spital a urcat cu 7,9%, la 406,5 milioane lei (92,7 milioane lei).

„Comparativ cu ritmurile de creștere din ultimele 5 trimestre, în trimestrul 1/2013 se remarcă o stagnare în unități (0,5%), o ușoară creștere în zile de tratament (1,8%) și în valoare în lei (4,3%). Piața are de suferit în continuare, ca urmare a măsurilor de scădere a susținerii publice și de prelungire a termenelor de plată, numai o parte din pacienți putându-se menține la nivelul anterior de tratament”, se precizează în studiul Cegedim.

La nivelul ultimelor 12 luni (aprilie 2012 – martie 2013), valoarea totală a pieței a fost de 11,84 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de perioada corespunzătoare a anului precedent (aprilie 2011 – martie 2012). În euro, în intervalul analizat, piața a stagnat la 2,65 miliarde euro.

Pe segmente, ratele de creștere în lei au fost de 3,8% pentru Rx în farmacii, 8,4% pentru OTC și 4,2% pentru spitale. În euro, retailul a stagnat, iar spitalele au consmenat o scădere de 0,3%.

În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri în volum peste media pieței în cazul medicamentelor pentru sânge și organe hematoformatoare (2,9%), sistemul digestiv și metabolism (2,7%) și cardiovascular (1,6%). În valoare, creșterea medicamentelor pentru sistemul digestiv și metabolism (9,6%), sistemul nervos (5,2%) și anti-infecțioase sistemice (4,4%) este superioară celorlalte grupe, se mai arată în studiu.

Ana Maria Petcana, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”