Piețele volante, soluția pentru producătorii agricoli locali începând de luni! Măsurile implementate de primari

Piețele volante, soluția pentru producătorii agricoli locali începând de luni! Măsurile implementate de primari
Piețele volante, soluția pentru producătorii agricoli locali începând de luni! Măsurile implementate de primari / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 07/11/2020, 17:21
Actualizat: 07/11/2020, 17:23

Premierul României, Ludovic Orban, a discut sâmbătă, 11 noiembrie, despre probleme piețelor închise cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, și cu Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România. Astfel, în urma întrunirii, prim-ministrul a anunțat că vor fi organizate piețe volante pentru producători agricoli autohtoni. Unii primari din țară au anunțat deja că vor organiza astfel de piețe.

În cadrul discuțiilor, premierul a subliniat faptul că acolo unde există piețe închise din cauza măsurilor luate în contextul pandemiei să fie organizate în siguranță piețe în spațiu deschis, iar unde există pobilități să fie organizate piețe volante.

În cazul municipiului București, astfel de piețe ar urma să fie organizate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Piețele volante, soluția pentru producătorii agricoli

„Unii încearcă să facă o întreagă campanie, că noi avem ce-avem cu producătorii autohtoni. E o mare prostie! Noi trebuie să asigurăm producătorilor autohtoni, repet – autohtoni – pentru că în piețele din București sunt foarte mulți intermediari care n-au nicio bucată de pământ”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, acesta a precizat că le va solicita Direcțiilor de Sănătate Publică să susțină autoritățile locale în amenajarea acestui tip de spații.

Totodată, prim-ministrul a discutat și cu Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, astfel încât aceleași măsuri să fie luate și în celelalte orașe ale țării.

„Evaluăm situația de la fiecare piață în parte”

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din București, a anunțat prin intermediul contului oficial de Facebook că o astfel de măsură se va implementa și în regiunea pe care o conduce iar măsurile exacte pentru fiecare piață în parte vor fi anunțate duminică.

„Locuitorii Sectorului 6 și producătorii români nu au motive să își facă griji pentru închiderea piețelor amenajate în spații închise.  Am găsit deja soluții pentru a amenaja piețe deschise / piețe volante la care vor avea acces producătorii români în imediată vecinătate a piețelor (parcările adiacente etc.). Mâine vom comunica soluțiile găsite pentru fiecare dintre piețele Sectorului nostru. Am avut o discuție pe această temă și cu premierul Ludovic Orban și l-am asigurat de faptul că nici producătorii români, nici locuitorii sectorului nu vor avea probleme după încheierea piețelor din spațiile închise. În acest moment evaluăm situația de la fiecare piață în parte, mânie, în jurul prânzului, vom comunica soluțiile găsite!”, a transmis acesta.

„Este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor”

Și Marcel Laurențiu Romanescu, primarul orașului Târgu Jiu, a anunțat măsurile adoptate în urma discuțiilor cu premierul Ludovic Orban în privința piețelor și producătorilor agricoli.

„Pentru protejarea producătorilor autohtoni, în urma discuțiilor pe care le-am purtat acum câteva minute cu premierul Ludovic Orban, a consultărilor cu o serie de producători dar și cu ceilalți primari liberali, putem organiza piețe volante la solicitarea întreprinzătorilor.  Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție. Ei își vor putea vinde mai ușor produsele, iar cetățenii nu vor fi constrânși să renunțe la fructele și legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în piețe.  Așadar, producătorii agricoli sunt încurajați să solicite organizarea unor astfel de piețe. Oricât de dificilă poate deveni situația, putem găsi soluții dacă ne consultăm și mai ales dacă stăm de vorbă cu oamenii și le ascultăm doleanțele”, susține acesta.

„Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber”

La rândul său, Florin Nicolae Oancea, primarului municipiului Deva, le transmite locuitorilor că „Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber”.

„Venim în sprijinul cetăţenilor şi al producătorilor agricoli locali prin organizarea de pieţe volante în cartierele Devei. Activitatea din incinta Pieţei Centrale a Devei se va modifica, începând de luni, din cauza restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.  Este o decizie luată la nivel naţional, pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei cu virusul SARS-COV 2.  Practic, tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale. Magazinele din incinta Pieţei Centrale îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse de pandemie.

De asemenea, pentru a oferi posibilitatea cetăţenilor de a continua să se aprovizioneze cu produse alimentare de la producătorii locali, Primăria Deva va organiza pieţe volante, în aer liber, în cartierele Devei. Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul cetăţenilor dar şi a producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție. Producătorii își vor putea vinde mai ușor produsele, iar cetățenii nu vor fi constrânși să renunţe la fructele şi legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în pieţe”, subliniază primarul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu